Ryzen 5 3600XT Voltaj Ayarlaması

KünefeRam

Decapat
Makaleler
3
Arkadaşlar 3 gün önce 3600XT, Corsair Vengeance LPX 3200MHz RAM ve MSI B550 GAMING Carbon Wi-Fi satın aldım ve ne yazık ki yıllardır Intel işlemci ve ASUS anakart kullandığım için voltaj vb. şeyleri nasıl ayarlayacağımı bunda hiç anlayamadım.

Ryzen Master'ı indirdim ve orada 1.475 çektiğini gördüm. Bu aşırı fazla bir değer default için.

Bana lütfen bilgili arkadaşlarımız voltajlar konusunda yardım edebilir mi? BIOS'dan veya Ryzen Master üzerinden RAM, işlemci vb voltajları için.

Sıvı soğutucu kullanıyorum H100I Platinum SE Ryzen Master'da stress testinde ağır yükte 69-70 derecelerde tutabiliyor ama bilgisayar boşta iken yüksek voltajdan dolayı ne yazık ki "43-49" derece arasında geziniyor. Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.

Selamlar, sorununuzu çözebildiniz mi bilmiyorum fakat belki merak eden aynı problemi yaşayanlar olur diye kendi tecrübemi aktarmak istedim. B450 MSI Tomahawk MAX anakartım, 3600XT stock soğutucu ile en güncel BIOS sürümünde 1.450-1.460 volt çekiyor aşağı yukarı. Sizin gibi bende bu voltajı gereksiz fazla bulduğum için Voltage Offset olarak negatif 0.0500v azalttım voltajı ve 1.450'den 1.4'e düşürdüm. Boşta 70 derecelere sıçrayan işlemci bir anda 60 derecede oyun oynatmaya başladı.

Bir el Valorant rekabetçi oynadığımda işlemcinin voltaj düşürmeme rağmen 4.4 GHz'ye hatta 4.5'e rahatlıkla çıkabildiğini gördüm. ''Clock streching'' dedikleri olayı mı yaşıyorum bilmiyorum fakat pratik haritasında 450-500 gibi çok uçuk FPS değerleri alıyorum, rekabetçide ise bu değer 250-350 arası dalgalanıyor yani performans yönünden büyük bir kayıp yok gibi. (Tek çubuk 8 GB 2400MHz RAM ile alınan değerler bunlar. hızlı RAM'lerim daha gelmedi bile.) Sıcaklıklar ise oyun sırasında 50-60 derece civarında seyrediyor. Boştayken aynı sizin gibi bende 45-50 dereceleri görüyorum çünkü örneğin google chrome açtığımda bile işlemci 4.5'e boost yapıyor ve arkaplanda sürekli çalışan bazı uygulamalar işlemciyi uyanık tutuyor.

Özet geç derseniz ''voltage offset'' özelliği ile undervolt yapmayı deneyin. Bu ayar işlemcinin çekebileceği maksimum voltajı sınırlıyor anladığım kadarıyla. Fakat voltajı çok fazla düşürürseniz bu sefer stabilite sorunları yaşamanız olası hatta BIOS resetlemek zorunda bile kalabilirsiniz bu yüzden ufak ufak azaltın voltajı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı