Ryzen 5 5500 ve RAM overclock nasıl yapılır?

behzat_c

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba işlemci ve RAM'e overclock yapmak istiyorum.
Anakartım A320M-F DOCP 1 ayarını yapınca sistem açılmıyor hata veriyor ve BIOS'a atıyor o yüzden elimde 3200MHz ve 1.35v olarak ayarladım. RAM modelim HyperX 2x8 kHX3200C16D4.
Ryzen 5 5500 işlemcim stok fana sahip CPB açık sıcaklık değerleri mükemmel en ağır oyunda 70 derece geçmiyor hava sirkülasyonum çok iyi. CPB kapayınca 45-50'leri geçtiğini görmedim.
Manuel olarak hangi ayarları yapmalıyım, teşekkürler.

1735935752476.png

1735935765880.png

Son düzenleyen: Moderatör:

BIOS > Advanced Mode > AI Tweaker
Memory Frequency 3000 MHz
DRAM Voltage 1.35V

Aynı sekmeden DRAM Timing Control kısmı
DRAM CAS Latency 16
tRCDRD 21
DRAM RAS Pre Time 21
DRAM RAS Act Time 40
tRRDS 6 tRRDL 6 tFAW 36
tWTRS 4 tWTRL 12
tCWL 16 tRDWR 10
tWR 20 tRTP 10 sekmenin en altında varsa
RttPark RZQ/5 RttWR Off RttNom Disabled girmeyi deneyebilirsin. Görüntü alamazsan BIOS pilini sökerek BIOS sıfırlayabilirsin.

BIOS > Advanced Mode > AI Tweaker
Memory Frequency 3000 MHz
DRAM Voltage 1.35V

Aynı sekmeden DRAM Timing Control kısmı
DRAM CAS Latency 16
tRCDRD 21
DRAM RAS Pre Time 21
DRAM RAS Act Time 40
tRRDS 6 tRRDL 6 tFAW 36
tWTRS 4 tWTRL 12
tCWL 16 tRDWR 10
tWR 20 tRTP 10 sekmenin en altında varsa
RttPark RZQ/5 RttWR Off RttNom Disabled girmeyi deneyebilirsin. Görüntü alamazsan BIOS pilini sökerek BIOS sıfırlayabilirsin.
Böyle yaparak MHz düşürüyoruz, eksi performans sağlamaz mı? Çok anlamadım sadece anlamak istiyorum.

Böyle yaparak MHz düşürüyoruz, eksi performans sağlamaz mı? Çok anlamadım sadece anlamak istiyorum.

Görüntü alamadığın için frekans düşürerek görüntü almaya çalışıyoruz. Sadece 3200 MHz ve 1.35V girmeye göre daha performanslı olur zamanlama ayarları yapılı olacağı için.

A320 çipset ile yapamazsın maalesef.

Overclocktan kastım önerilen işlemci ayarları.

Ryzen 5 5500 işlemcim stok fana sahip CPB açık sıcaklık değerleri mükemmel en ağır oyunda 70 derece geçmiyor hava sirkülasyonum çok iyi. CPB kapayınca 45-50'leri geçtiğini görmedim.
Manuel olarak hangi ayarları yapmalıyım, teşekkürler.

Mesela CPB ve PBO ayarları varsayılan olarak aktif. CPB kapayınca FPS farkı çok göremedim ama yine de açtım. PBO tam olarak ne işe yarıyor bilmiyorum ama aktif duruyor. Ne yapmalıyım? Ayrıca RAM ayarında FLCK diye bir şey var o Auto'da mı kalmalı? Yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkürler. Bu arada verdiğiniz ayarları yaptım bir sorun çıkmadı.

Overclocktan kastım önerilen işlemci ayarları.

Mesela CPB ve PBO ayarları varsayılan olarak aktif. CPB kapayınca FPS farkı çok göremedim ama yine de açtım. PBO tam olarak ne işe yarıyor bilmiyorum ama aktif duruyor. Ne yapmalıyım? Ayrıca RAM ayarında FLCK diye bir şey var o Auto'da mı kalmalı? Yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkürler. Bu arada verdiğiniz ayarları yaptım bir sorun çıkmadı.

FCLK'yi RAM frekansı 3600 MHz üstüne çıkmadığı sürece ellemene gerek yok. Üstünde manuel senkronize etmen gerekiyor yoksa kayıp yaşatıyor, altında otomatik senkronize çalışıyor.

CPB açık olmalı, PBO ise işlemci sıcaklığına göre işlemcinin boost frekansını arttırır. PBO'dan +200 MHz verirsen işlemci yüke göre 4.4 GHz'e kadar çıkabilir. CPB'yi kapatırsan boost frekansı olmaz 3.6 GHz base değerde çalışır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı