Ryzen 5 5600 PBO ve Curve Optimizer ayarları doğru mu?

TridentKng

Decipat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
intel arc b580-16gb ram-ryzen5 5600-512gb ssd-biostar b450mh anakart
Meslek
öğrenci
Arkadaşlar bir miktar darboğaz yaşıyorum. Sıcaklık değerlerim iyi stres testinde 55 derece gördüm maksimum ve PBO-Curve Optimizer yapmaya karar verdim internette biraz araştırdım ve bazı değerler bulup girdim fakat size sormadan değişiklikleri kaydetmedim. Görselde bıraktığım değerler R5 5600 için doğru mu? Ayrıca yapmam gereken başka ayar var mıdır voltajla ilgili falan? CPU kısmındaki voltajların hepsi otomatikte çünkü onları ellemedim. XMP açık.

IMG_1505.JPG

IMG_1506.JPG

Arkadaşlar bir miktar darboğaz yaşıyorum. Sıcaklık değerlerim iyi stres testinde 55 derece gördüm maksimum ve PBO-Curve Optimizer yapmaya karar verdim internette biraz araştırdım ve bazı değerler bulup girdim fakat size sormadan değişiklikleri kaydetmedim. Görselde bıraktığım değerler R5 5600 için doğru mu? Ayrıca yapmam gereken başka ayar var mıdır voltajla ilgili falan? CPU kısmındaki voltajların hepsi otomatikte çünkü onları ellemedim. XMP açık.

IMG_1505.JPG

IMG_1506.JPG

Bir el atın be. Vallahi yardıma ihtiyacım var gecenin bu saatinde bununla uğraşmak garip gelebilir fakat montajını 2 saatte yapabildim.

Son düzenleme:
Tdc 90, edc 150 yap. Ppt 120 iyi. Scalar X10 yapabilirsin. Curve Optimizer negatif 20 kalabilir.

Hocam şimdi görseldeki kendi attığım ayarları denedim thermali 90'a alıp save yapıp çıktım boşta normalde 35-40 arası geziyordu şu an 30-35 arası geziyor daha stres testi yapmadım. Meraktan bilmediğim için soruyorum tdc 90 edc 150 yapsak performans açısından ne değişecek bir de scaların Auto'da olmasıyla 10X yapmamız arasında ne fark var tam olarak? Sağ olun şimdiden gece gece zahmet oldu. Curve Optimizer'ı 25'e çekerek deneyeyim mi sizce yoksa 20 de kalsın mı?

Darboğazı azaltmak adına yapıyorsan Power limit ayarlarıyla çok işin yok, anakart olarak seçip geçebilirsin onu. Daha çok çoklu çekirdek performansını etkiliyor. Diğer ayarlarla alakalı olarakta Curve Optimizer'da stabil değeri bulman lazım. 30'la başlayıp stabil gelmezse düşürebilirsin.

PPT 120 için TDC 100 biraz fazla, aslında 75 yapsan da sorun olacağını sanmıyorum ama 90 kalsın. EDC ise 120 PPT için az. PPT 120 olmadan EDC limitine takılırsın o yüzden performans düşer. EDC limitine takılınca Curve Optimizer pozitif olsa bile hataya sebebiyet verebiliyor. Scalar x10 olması mümkün olduğunca boost olmasını sağlar. Çokta önemli değil ama x10 olması yine de iyi. R5 5600'ün -30'u kaldırma potansiyeli daha fazla. O yüzden -30'u dene. OCCT ile Core Cycler modunda test edebilirsin. İstersen Prime95'te kullanabilirsin.

Darboğazı azaltmak adına yapıyorsan Power limit ayarlarıyla çok işin yok, anakart olarak seçip geçebilirsin onu. Daha çok çoklu çekirdek performansını etkiliyor. Diğer ayarlarla alakalı olarak da Curve Optimizer'da stabil değeri bulman lazım. 30'la başlayıp stabil gelmezse düşürebilirsin.

Hocam peki anakart olarak değil de görseldeki değerlerde bıraksam pek bir şey değişir mi? Darboğazı her oyunda değil de bazı oyunlarda yaşıyorum. RDR2 Cyberpunk Witcher 3 de en ufak darboğaz yok ama Stalker 2 God of War: Ragnarok'ta falan yaşadığım oldu çok kez.

Ppt 120 için tdc 100 biraz fazla, aslında 75 yapsan da sorun olacağını sanmıyorum ama 90 kalsın. Edc ise 120 ppt için az. Ppt 120 olmadan edc limitine takılırsın o yüzden performans düşer. Edc limitine takılınca Curve Optimizer pozitif olsa bile hataya sebebiyet verebiliyor. Scalar X10 olması mümkün olduğunca Boost olmasını sağlar. Çok da önemli değil ama X10 olması yine de iyi. R5 5600'ün -30'u kaldırma potansiyeli daha fazla. O yüzden -30'u dene. OCCT ile Core cycler modunda test edebilirsin. İstersen Prime95'te kullanabilirsin.

Prime95 indirdim stres testine sokmadan önce seçenekler çıkıyor orada ilk seçeneği seçtim 10 dk falan yaptım sorun çıkmadı fakat sıcaklık değerlerini nereden göreceğimizi bulamadım. 10dk sıkıntı çıkmayınca durdurdum testi.

Ppt 120 için tdc 100 biraz fazla, aslında 75 yapsan da sorun olacağını sanmıyorum ama 90 kalsın. Edc ise 120 ppt için az. Ppt 120 olmadan edc limitine takılırsın o yüzden performans düşer. Edc limitine takılınca Curve Optimizer pozitif olsa bile hataya sebebiyet verebiliyor. Scalar X10 olması mümkün olduğunca Boost olmasını sağlar. Çok da önemli değil ama X10 olması yine de iyi. R5 5600'ün -30'u kaldırma potansiyeli daha fazla. O yüzden -30'u dene. OCCT ile Core cycler modunda test edebilirsin. İstersen Prime95'te kullanabilirsin.

Ekran görüntüsü 2025-05-21 011124.png

Hocam bu ayarlarda 10 dk testi yaptım Ryzen Master'dan kontorl ettim Max 75 derece gördü fakat 4650 MHz maximum olmasına rağmen 4.4'ü hiç geçmedi bu normal mi yoksa bir yerde hata mı yaptım?

Son düzenleme:
Hata yok. En baştakinin altındakini yap. 4.6 GHz all Core her 5600'ün şansı değil maalesef.

Hocam normal oyunda test ettim %100 de 4.65 GHz'i kullandı sağ olun hepinize. Curve Optimizer'dan 30 vermeyi denedim masaüstünde bile biraz afallayınca geri 20'ye çektim. Oyunlarda Max 53 falan görüyor. Fortnite performans modunda 43 derecelerde.

Bu benim konum bir ara uğraşmıştım bakabilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı