Ryzen 7 3800X CPB Açık/Kapalı Testler

Safa-TR

Kilopat
Katılım
9 Ekim 2015
Mesajlar
2.061
Çözümler
13
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Makine Müh.
Ryzen'ler CPB (Core Performance Boost) açık konumdayken, işlemcinin maksimum turbo frekansına ihtiyacınız olduğu durumlarda otomatik olarak yükselten bir özelliktir. Ryzen'ler CPB özelliği açıkken ani voltaj yükselmeleri, ani sıcaklık değişimleri ve bunlara bağlı olarak fan gürültüsü gibi bir çok konuda kullanıcıları rahatsız veya tedirgin etmesi üzerine açık ve kapalı konumda bir test yapmak istedim. Gözlemlediğim değişimleride sizler ile paylaşarak açık veya kapalı tutmanız konusunda ki soru işaretlerini gidermeye çalışacağım.

Test sistemi:
  • AMD Ryzen 3800X
  • Gigabyte X570 Aorus Pro
  • Gigabyte Aorus 16GB(8GBx2)
  • 3200 Mhz CL16
  • Sapphire RX 5700 XT Nitro
  • Adata XPG SX8200 Pro 512GB
  • Seagate 1TB 7200RPM 64Mb
  • Xigmatek Hera 850W 80+Gold
  • Corsair Hydro H100x
  • MSI MPG Gungnir 100P
  • Cougar CF-T12S x 3
Test edilen oyun COD WWII. Oyun grafik ayarları seçilebilir en yüksek ayarlarda. Çözünürlük 1080p fakat şuan çokta iyi olmayan bir monitör kullanmaktayım. Test nasıl gerçekleşti? Test oyun içindeki aynı bölümün yaklaşık aynı zaman içerisinde bitirilmesi ve son sahne kapanmadan önceki eşit kareler alınarak değerlendirildi. Ekstradan bölüm içerisinde ki farklılıkları sözlü olarak ifade etmeye çalışacağım. Kasa kapakları tamamen kapalı. Mesh olmayan bir model kullanıyorum temizlik ve sessizlik açısından. Sadece ön panelin her iki yanında boydan boya taze hava giriş açıklıkları ve üst panelde sıcak havanın çıkması için boydan boya hava kanalı var.

CPB Açık Durumu:

-Sıcaklık

Özellik açıkken işlemci maksimum turbo frekansı olan 4.5 GHz kadar çıkabiliyor (ki yük altında 4.475 GHz gibi bir değere sabitliyor) ve boşta ki gibi ani sıcaklık değişimleri yok (Ara sahneler hariç). 60-65 derece arasında kullanım yüzdesine göre değişen sıcaklıklar mevcut. Yükte ki kullanımlarda ani değişimler yok diyebiliriz. Bu da sistem yük altında olmadığı zamanlarda ki değişimlerin aslında kuru gürültüden başka birşey ifade etmediğini gösteriyor.

-Ses

Boşta iken herhangi bir işlem yapmazken sessiz çalışıyor. Ama dosya yöneticisi, tarayıcı gibi basit işlemler yapmak isterken bile bu ani değişimler sıcaklık artışı olarak algılanıp bir anda %15-20 çalışan fanların %80-90 çalışmalarına sebep oluyor. Bu da ani yükselişten kaynaklı olacak ki ortam sessizken bir anda uğultulara maruz kalıyorsunuz. Yükte iken fan hızları %70-85 aralarında bir yerde sabitleniyor ve oyuna dalmamışsanız bu da bir müddet sonra rahatsız etmeye başlıyor (radyatör fanlarım normal şartlarda da sessiz fanlar değiller normal karşılıyorum). Ama boşta ki ani dalgalanmalar gibi bir inip bir çıkmıyor ses. Belli bir süre sonra uzun saatler oyun oynadığınızda o ses frekansına öyle bir alışıyorum ki bazen duymuyorum. Ama başlangıçta oyun içine girene kadar rahatsız etmiyor değil ama tamamen benim fanlarım ile alakalı olduğunu düşünüyorum.

CPB Kapalı Durumu:

-Sıcaklık

CPB kapalı durumda işlemci temel hız frekansı olan 3.9 GHz hızına kadar çıkıyor ve bunun üstüne çıkmıyor. Normal kullanımda aşırı sessiz. Ani değişimler söz konusu değil. Dengeli bir kullanım söz konusu. Oyuna girdiğimizde ise 50-56 dereceler arası değişkenlik gösteren sıcaklıklar karşıma çıktı. Nerden baksanız açık olması durumuyla 10 derecelik bir değişim söz konusu. Yine ani değişimler söz konusu değil. Sahnelere göre inip çıkıyor.

-Ses

Sistem boşta iken inanılmaz sessizmiş. Hatta bir ara özelliği kapattıkta sistem açılmadı mı acaba sendromuna bile girmiş olabilirim. İşin şakası normal kullanımda ki o sessizlik çok hoşuma gitti diyebilirim. Oyunda yük altındayken ise yine açık konuma göre çok daha sessiz. Fanlar %70 kullanımı geçmiyordu sanırım ve oyuna dalmak daha kolay oldu diye düşünüyorum.

-FPS

Oyun içindeki performansı her ikisi içinde yazmadım. Çünkü bir fark görmedim. Bu da 1080p ve aşırı kötü bir monitör kullanmam dolayısıyla açık veya kapalı olması durumunda ekran kartını fazlasıyla besleyebilmiş yorumunu çıkartabildim. 3-4 ay sonra 2K veya 4K gibi çözünürlüklerde tekrar deneyip bu konu başlığı altında değişim olup olmadığını güncellerim. Ama şuan maalesef elimde bu gaybana monitörden başka monitör yok. Bu yüzden performans kıyasını oyun için yapmak doğru gelmedi. Fırsat buldukça farklı testleri yapıp bu konuyu güncel tutmaya çalışırım. İstediğiniz testler olursa da belirtirseniz müsait oldukça her birini teker teker yapmaya çalışırım. Hatta Sosyal kullanıcıları CPB açık ve kapalı konumlarda ki testlerini, yorumlarını ve fikirlerini burada paylaşırsa sevinirim. Şuan elimde Forza Horizon 4 ve Battlefield 5 oyunları var. Bunlarıda zaman içerisinde test edip ekleyeceğim.

Sonuç:

Sıcaklık değerleri her iki konumda da benim için tehlike arz etmediği için ve fanlardan gelen kuru gürültünün hoparlör kullanmam sebebiyle çok fazla rahatsız etmemesinden (itiraf ediyorum yer yer deli ediyor ama radyatör fanlarım 37 dB) dolayı CPB açık kullanacağım. Fakat 6-7 ay sonra 4.2-4.3 GHz gibi bir değere manuel olarak O.C yapıp o şekilde kullanmayı düşünüyorum.

Testle ilgili görselleri ekliyorum. Yanlış bilgi veya farklı bir durum söz konusu olmuş ise özürümüz kabul olsun. CPB'nin kafa karışıklığı yaptığı kullanıcılara fikir oluşturması dileğiyle.
 

Dosya Ekleri

  • CPB Açık.png
    CPB Açık.png
    457,8 KB · Görüntüleme: 461
  • IMG_20200104_011215.jpg
    IMG_20200104_011215.jpg
    670 KB · Görüntüleme: 451
  • IMG_20200104_011402.jpg
    IMG_20200104_011402.jpg
    755,7 KB · Görüntüleme: 415
  • CPB Kapalı.png
    CPB Kapalı.png
    502,3 KB · Görüntüleme: 440
  • IMG_20200104_010907.jpg
    IMG_20200104_010907.jpg
    1,4 MB · Görüntüleme: 411
  • IMG_20200104_010922.jpg
    IMG_20200104_010922.jpg
    1,3 MB · Görüntüleme: 414
Son düzenleyen: Moderatör:
OC yapmak için bekleme derim. Zira manuel OC ile daha az ve mantıklı volt vererek işlemcini daha serin kullanabilirsin. Ryzenlerin çoğu çok dalgalı voltaj çektiği için sıcaklık sorunu yaşıyor. Senin sıcaklık normal de olsa ses sıkıntısını çözmüş olursun en kötü.
 
OC yapmak için bekleme derim. Zira manuel OC ile daha az ve mantıklı volt vererek işlemcini daha serin kullanabilirsin. Ryzenlerin çoğu çok dalgalı voltaj çektiği için sıcaklık sorunu yaşıyor. Senin sıcaklık normal de olsa ses sıkıntısını çözmüş olursun en kötü.
Dediğiniz gibi sıcaklık konusunda şuan için açık veya kapalı endişem yok. Her yanı kapalı olduğunu düşünürsek idare ediyoruz. Çok fazla oyun oynayan biri değilim genelde kulaklığı takıp işimi yapıyorum. Oyun veya video izleyeceksem de hoparlöre veriyorum.

Aslında radyatör fanlarının dB yüksek olmasa ben sıkıntı olacağını sanmıyorum sesinde. Aslında bu konuda kasa fanlarımdan aşırı derecede memnunum hem sessiz hemde sistemi bu derecelerde tutan şeyin onlar olduğunu düşünüyorum. Tek sıkıntıları PWM değiller. Eğer PWM olmuş olsalardı şimdiye çoktan radyatöre bağlamıştım. Sessiz, PWM, yüksek CFM ve basınç fan arıyorum hala bulursam alıp sistemi sessiz konuma alabilirim. Bu fanlarıda egzoz yapmayı düşünüyorum.

Tavsiyeleriniz için ve sanırım üşenmeyip sonuna kadar okuduğunuz için teşekkürler.
 
CPB kapalı kullanmaya başladım. Oyunlarda FPS düşüşü sezmedim. Adam akıllı bir performans kaybı da olmadı gibi. Sessizliğine hayran kaldım. Bir süredir böyle kullanıyorum. Bugün şunu farkettim. Oyun içi kayıt alırken, windows ayarlarında En iyi kalite ve 60 FPS kayıt ediyordum. Gayet güzeldi. CPB kapattıktan sonra aldığım kayıtlarda görüntülerde takılma titreme olarak kaydetmiş hep. 30 FPS'ye aldım. Düzgün kaydetti. Herhalde 60 FPS Capture işinde zorlanıyor.
 
2080Ti gibi bir kartınız olsa ve test etseniz o zaman farkı görmek isterdim. Zaten işlemcinin bir alt limiti var, her ekran kartı için farklıdır, ekran kartı yükseldikçe alt limit yükselir, eğer kartınız alt limitin üstünde kalırsa o zaman OC yapmak dahi isteyebilirsiniz. Alt limitten kasıt; X ekran kartı 3600 MHz hız istiyor, sen 3800 veya 4000 versen çok FPS değişikliği gözlemleyemezsin, Y ekran kartı da 4 GHz istiyorsa 3600 den sonraki her 25 MHz'lik artışın FPS'i fena halde etkilediğini görürsün. Testi oyunlarla yapmak yanlış o yüzden, salt işlemci performansına bakmak gerek bu yüzden de Benchmark testi yapmanız gerek.
 
Ayrıca ekleme yapayım. Bu tarz CPB kapatmak vs gibi işlemler yapmak yerine sıvı soğutma alırken USB bağlantısı olan ve radyatör ısısını ölçebilen bir sıvı soğutma tercih ederseniz eğer sorun olmaz.

Bu tarz sıvı soğutmalarda fanlar CPU ısısına göre değil radyatör içindeki sıvının ısısına göre ayarlanır ve bu sayede işlemcinin anlık gereksiz ısı değişimleri fanların dönüş hızını etkilemez. Buda ek bilgi olsun başlığa :)
 
CPB kapalı kullanmaya başladım. Oyunlarda FPS düşüşü sezmedim. Adam akıllı bir performans kaybı da olmadı gibi. Sessizliğine hayran kaldım. Bir süredir böyle kullanıyorum. Bugün şunu farkettim. Oyun içi kayıt alırken, windows ayarlarında En iyi kalite ve 60 FPS kayıt ediyordum. Gayet güzeldi. CPB kapattıktan sonra aldığım kayıtlarda görüntülerde takılma titreme olarak kaydetmiş hep. 30 FPS'ye aldım. Düzgün kaydetti. Herhalde 60 FPS Capture işinde zorlanıyor.
Bende aynı şeyleri dendim kafamı ağrıtan ses gitti..
 
Aslında usturuplu bir O.C. hem performans hem sıcaklık ses bakımından daha ideal oluyor.
 
sadece biostan CPB kapatmak yeterli oluyor mu? işlemciyi otomatik overclock yapmayı kapatmış oluyoruz değil mi CPB kapatınca?

sistemim bu şekilde ve işlemci stok fanının kafasına göre bir gürültülü bir sessiz çalışmasında muzdaribim:

GamePower 27'' GPR27C1MS144 Curved 1ms 144Hz Gaming Monitör (Samsung VA Panel)
AMD Ryzen 5 2600X Tray Soket AM4 3.60GHz-4.20GHz 6 Çekirdek 19MB
Gigabyte B450M S2H AMD B450 Soket AM4 DDR4 3600(O.C.)Mhz mATX Anakart
Team T-Force Vulcan TUF Gaming Alliance 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Gaming Ram
Gigabyte GV-N166SGAMING-6GD GeForce GTX 1660 Super 6GB GDDR6 192Bit DX12 Gaming Ekran Kartı
James Donkey JD512 512GB 3D Nand 2000/1500MB/sn NVMe M.2 PCI-E SSD Disk - 3 Yıl Birebir Değişim Garantisi
GamePower Horizon Gaming MESH 650W 80+ Bronze 4*RGB Fan Gaming Kasa
James Donkey 711 Siyah 7.1 Surround Gaming Kulaklık
GamePower Ursa 10.000DPI 7 Tuş RGB Optik Gaming Mouse
Rampage Titan K9 RGB Klavye
 

Geri
Yukarı