Çözüldü Ryzen 7 7800x3D fazla ısınıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Desphot

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba,

Aşağıdaki sistemi kullanıyorum. Sıvı soğutmayı alalı ortalama 1 ay oldu. PC boşta 55 derecelerde geziyor. Yük altında 75 hatta 80'lere çıkıyor. Hatta sadece web sitesi açtığımda dahi 60 derecelere çıkıyor. AIDA64 ile 10 dk stres testi yaptım 89 dereceye çıktı.

İnternet üzerinde işlemciyi kullananların yorumlarına baktığımda boşta 40 derecelerde yük altında 60-65 derecelerde kullandığını belirtenler olmuş.

Sıvı soğutma harici kasamda 10 adet fan mevcut. Bu değerler normal mi yoksa biraz yüksek mi? Ekran kartında herhangi bir ısı problemi yaşamıyorum yani kasa havalandırması gayet iyi. Ama nedense işlemci biraz yüksek gibi geldi bana. Düşünceleriniz nedir? Veya ne yapmamı önerirsiniz? Undervolt vs. yapmayı bilmiyorum hiç denemedim. Sıvı soğutmadan kaynaklı bir durum olabilir mi?

Ryzen 7 7800x3D işlemci.

MSI MAG CoreLiquid 360r V2 3x120mm ARGB.

MSI X670E Carbon Wi-Fi

Cooler Master HAF700 EVO.

RTX 4080 süper.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Dediğiniz duruma bakılırsa gerçekten bir sorun var.

Ryzen 7 7800x3D zaten halilhazırda ısınan bir işlemci ama bu değerler, pek de iç açıcı değerler değil.

Sıvı soğutmanıza baktığım zaman, sorunun kaynağını az çok tahmin edebiliyorum. MSI MAG CoreLiquid modeli, genel olarak aynı segmentteki modellere göre daha pahalı ve düşük performanslılar. Bir de üzerine ısınan bir işlemci gelince, bu değerler normal olabiliyor.

İnternetteki yorumlara göre bakılırsa, herkesin sistemi farklı olduğundan, hangi sistemde nasıl değerlere ulaşacağı kişinin toplamış olduğu sisteme göre değişkenlik gösterir.

Kasanızdaki 10 fan sadece kasa içerisindeki hava sirkülasyonuna yardımcı olur, işlemci sıcaklık değerlerine etkisi çok çok azdır.

Undervolt veya overclock olaylarında ise:

AMD tarafında zaten fabrika çıkışlı olarak Power Boost yani güç takviyeli olarak geliyor, bu takviyeyi BIOS ayarlarından CPB ve PBO ayarlarını kapatarak, temel frekansı geçmeyecek şekilde ayarlayabilirsiniz. (performans kaybına neden olacaktır)

Ayrıca eklemek istediğim birkaç çözüm yöntemleri de şunlar:

• Sıvı soğutucu montajı yanlış olabilir, tam oturduğundan emin olun.
  • Pompayı düzgün konumlandırdığınızdan emin olun.
  • Termal macun eski veya kalitesiz olabilir.
  • Kasa havalandırması kötü olabilir, fanların montajından emin olun.(ters takma vs.) Hava akışını iyi sağlayın.
  • Kasa ve fanlar tozlu olabilir, temizlerseniz daha serin çalışabilir.
  • BIOS'tan CPB ve PBO ayarlarını kapatarak daha serin çalıştırabilirsiniz.(performans kaybına neden olur)
  • Macun fazla veya az sürülmüş olabilir.
  • Arkada çalışan ağır uygulamalar olabilir, bazı uygulamaları devre dışı bırakarak, yük azaltılabilinir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi günler.
Hocam dün montaj ile ilgili bir söylemde bulunmuştu @NextGenCeo hocam. Tam anlamıyla çok doğru bir tespitte bulunmuşsunuz. Şu an aşağıda yeni değerlerimi paylaşacağım. Ve bunun yanı sıra PSU değişimi yaptım 750W Corsair HX750 iadesi yapıp cratos 850W PSU satın aldım. Sıvı soğutma montajını tekrardan aparatlarını takıp test ettiğimde önceki testlerim Max 89'du şu an ise ekte paylaşıyorum.

Peki hocam boşta durum nasıl YouTube falan izlerken.

Benim BIOS"da -40 Curve'e kadar hazır Preset'ler var. Tüm çekirdeklere PBO açık -20 curve verdim zaten işlemciye BIOS 85 derece tjmax limiti koyuyor. Öyle kullanıyorum. Diğer arkadaşlar gibi ciddi ciddi undervolt yapmadım yani. Ama gayet yeterli benim bu ayar.

Sanırım bu ayar boş sıcaklıkları etkilemiyor yükteki sıcaklıkları etkiliyor değil mi hocam.

Peki hocam boşta durum nasıl YouTube falan izlerken.

Sanırım bu ayar boş sıcaklıkları etkilemiyor yükteki sıcaklıkları etkiliyor değil mi hocam.
Boşta da aynı şekilde düşüş var 42-48 max 50 ye çıkıp tekrar düşüyor. Boşta arada yükseliyor anlık 68 civarına sonra hemen topluyor. Bunların normal olduğunu biliyorum.

Boşta da aynı şekilde düşüş var 42-48 Max 50'ye çıkıp tekrar düşüyor. Boşta arada yükseliyor anlık 68 civarına sonra hemen topluyor. Bunların normal olduğunu biliyorum.

Bende -20 yaptım tüm çekirdekleri boşta fark etmedi 47-50 arasında değişiyor oyun içinde ise 68 derecelerde oluyor.

Bende -20 yaptım tüm çekirdekleri boşta fark etmedi 47-50 arasında değişiyor oyun içinde ise 68 derecelerde oluyor.
Hiç o işlere girmedim hocam. O yüzden bilmiyorum. Yapmama sebebim ise, bu işlemci ve sıvı soğutma ile ilgili bir çok forumda bir çok konu açtım. Manuel ayarlarda gayet stabil ve mükemmel sonuçlar aşan çok kişi gördüm. Keza bizim gibi ısıları yüksek olanda gördüm. Ve sonrasında montajı kontrol ettim ve hatalı olduğunu düşünüp düzelttim. Şuan pompamda bir ses mevcut ona çözüm arıyorum. O yüzden hiçbir ayar ile oynamadım.

Hocam dün montaj ile ilgili bir söylemde bulunmuştu @NextGenCeo hocam. Tam anlamıyla çok doğru bir tespitte bulunmuşsunuz. Şu an aşağıda yeni değerlerimi paylaşacağım. Ve bunun yanı sıra PSU değişimi yaptım 750W Corsair HX750 iadesi yapıp cratos 850W PSU satın aldım. Sıvı soğutma montajını tekrardan aparatlarını takıp test ettiğimde önceki testlerim Max 89'du şu an ise ekte paylaşıyorum.

Değerler güzel. Kasada ki fan dizlimi güzel. Çok beğendim. Benim elimde hem LT720 var hem PF240 var SilverStone. Ben biraz eski kafalı adamım vazgeçemiyorum hava soğutmadan🤣 ASUS TUF GT 502 kasa var beyaz oda yatıyor Oda'da kutu içinde. Ben bu lanet yaz sıcaklarını bu sene Dark maxima V20 ile dikey ekran kartı aparatı kullanarak atlatttım. Başka türlü GT 502 kasa ile ne de LT720 ile rahat edemedim.

Dandik sayılan maxima V20'ye dikey ekran kartı montajı ile geçip PS120SE ile birleştirdim bir de önde ki 20cm fanları Cooler Master sickle Flow 200 ile değiştirdim. Kasa bildiğin HAF 500 çakması oldu🤣 O şekilde işlemci ve ekran kartını temiz macunlar ile 70 derecelerde tutabildim. İşlemci macunu yaz çıkışı olduğu için sabah tekrar değiştirdim.MX4'den direk MX6'ya geçiş yaptım ve sonuçlardan memnunum. Bir ara ekran kartımada el atacağım bakalım👍

Değerler güzel. Kasada ki fan dizlimi güzel. Çok beğendim. Benim elimde hem LT720 var hem PF240 var SilverStone. Ben biraz eski kafalı adamım vazgeçemiyorum hava soğutmadan🤣 ASUS TUF GT 502 kasa var beyaz oda yatıyor Oda'da kutu içinde. Ben bu lanet yaz sıcaklarını bu sene Dark maxima V20 ile dikey ekran kartı aparatı kullanarak atlatttım. Başka türlü GT 502 kasa ile ne de LT720 ile rahat edemedim.

Dandik sayılan maxima V20'ye dikey ekran kartı montajı ile geçip PS120SE ile birleştirdim bir de önde ki 20cm fanları Cooler Master sickle Flow 200 ile değiştirdim. Kasa bildiğin HAF 500 çakması oldu🤣 O şekilde işlemci ve ekran kartını temiz macunlar ile 70 derecelerde tutabildim. İşlemci macunu yaz çıkışı olduğu için sabah tekrar değiştirdim.MX4'den direk MX6'ya geçiş yaptım ve sonuçlardan memnunum. Bir ara ekran kartımada el atacağım bakalım👍
Çok teşekkür ederim hocam. Hocam derken gerçekten hoca olarak söylüyorum, söylemlerinizden yola çıkarak 🙏🏻. Hava soğutmayı bende tercih ediyordum, yalnız yapmış olduğum araştırmalar ve forumlar sonucu sıvı soğutmayla bu işlemciyi anca soğutabilirsin gibi söylemlerle karşılaştığım için böyle bir aksiyon aldım.

Çok teşekkür ederim hocam. Hocam derken gerçekten hoca olarak söylüyorum, söylemlerinizden yola çıkarak 🙏🏻. Hava soğutmayı bende tercih ediyordum, yalnız yapmış olduğum araştırmalar ve forumlar sonucu sıvı soğutmayla bu işlemciyi anca soğutabilirsin gibi söylemlerle karşılaştığım için böyle bir aksiyon aldım.
Sağol kardeşim. Bu forumlarda öyle deneyimli adamlar var ki bu undervolt olayları falan kitabını yazarlar. Çok değerli yazıları ve paylaşımları var biraz dolaş forumda direk rastlarsın zaten. Asıl Öğretici olması gereken, hoca olması gereken onlar gözümde. Ama senin benim gibi işi gücü sorumlulukları olan ve hobi olarak bilgisayarları seven değerli ve bir o kadar bilgili arkadaşlar var bu ve diğer forumlarda. İyiki varlar.

Dediğim gibi Sıvı Soğutma herzaman iyidir ama ben kendime özel sıvı soğutma sistemimi yapana kadar Sıvı soğutma rehberini şimdilik rafa kaldırdım. Birde yakın bir arkadaşımız Coolermaster sıvı soğutması geçen sene kasa içerisine sızdırma yapınca benim gönlüm iyice soğudu sıvı soğutma muhabbetlerinden.

Bakalım ilerde ne yaparız ederiz buralardan haberleşiriz zaten. Hayırlı akşamlar.

Sağol kardeşim. Bu forumlarda öyle deneyimli adamlar var ki bu undervolt olayları falan kitabını yazarlar. Çok değerli yazıları ve paylaşımları var biraz dolaş forumda direk rastlarsın zaten. Asıl Öğretici olması gereken, hoca olması gereken onlar gözümde. Ama senin benim gibi işi gücü sorumlulukları olan ve hobi olarak bilgisayarları seven değerli ve bir o kadar bilgili arkadaşlar var bu ve diğer forumlarda. İyiki varlar.

Dediğim gibi Sıvı Soğutma herzaman iyidir ama ben kendime özel sıvı soğutma sistemimi yapana kadar Sıvı soğutma rehberini şimdilik rafa kaldırdım. Birde yakın bir arkadaşımız Coolermaster sıvı soğutması geçen sene kasa içerisine sızdırma yapınca benim gönlüm iyice soğudu sıvı soğutma muhabbetlerinden.

Bakalım ilerde ne yaparız ederiz buralardan haberleşiriz zaten. Hayırlı akşamlar.
Sağolun hocam sizlerede hayırlı akşamlar.

Siz bana sıvı soğutucu tercih etmiyorum deyince, benimde sizlere dün gece başıma gelen olayı paylaşmak istedim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Video bana aittir. Yeni paylaşıldı ve son gece yaşandı.

@Cascade55

Son düzenleme:
Sağ olun hocam sizlerede hayırlı akşamlar.

Siz bana sıvı soğutucu tercih etmiyorum deyince, benim de sizlere dün gece başıma gelen olayı paylaşmak istedim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Video bana aittir. Yeni paylaşıldı ve son gece yaşandı.

@Cascade55

Bu pompa arızası mı demek hocam yoksa basit coilwahine sesi mi?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı