Çözüldü Ryzen 7 7800x3D fazla ısınıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Desphot

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba,

Aşağıdaki sistemi kullanıyorum. Sıvı soğutmayı alalı ortalama 1 ay oldu. PC boşta 55 derecelerde geziyor. Yük altında 75 hatta 80'lere çıkıyor. Hatta sadece web sitesi açtığımda dahi 60 derecelere çıkıyor. AIDA64 ile 10 dk stres testi yaptım 89 dereceye çıktı.

İnternet üzerinde işlemciyi kullananların yorumlarına baktığımda boşta 40 derecelerde yük altında 60-65 derecelerde kullandığını belirtenler olmuş.

Sıvı soğutma harici kasamda 10 adet fan mevcut. Bu değerler normal mi yoksa biraz yüksek mi? Ekran kartında herhangi bir ısı problemi yaşamıyorum yani kasa havalandırması gayet iyi. Ama nedense işlemci biraz yüksek gibi geldi bana. Düşünceleriniz nedir? Veya ne yapmamı önerirsiniz? Undervolt vs. yapmayı bilmiyorum hiç denemedim. Sıvı soğutmadan kaynaklı bir durum olabilir mi?

Ryzen 7 7800x3D işlemci.

MSI MAG CoreLiquid 360r V2 3x120mm ARGB.

MSI X670E Carbon Wi-Fi

Cooler Master HAF700 EVO.

RTX 4080 süper.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Dediğiniz duruma bakılırsa gerçekten bir sorun var.

Ryzen 7 7800x3D zaten halilhazırda ısınan bir işlemci ama bu değerler, pek de iç açıcı değerler değil.

Sıvı soğutmanıza baktığım zaman, sorunun kaynağını az çok tahmin edebiliyorum. MSI MAG CoreLiquid modeli, genel olarak aynı segmentteki modellere göre daha pahalı ve düşük performanslılar. Bir de üzerine ısınan bir işlemci gelince, bu değerler normal olabiliyor.

İnternetteki yorumlara göre bakılırsa, herkesin sistemi farklı olduğundan, hangi sistemde nasıl değerlere ulaşacağı kişinin toplamış olduğu sisteme göre değişkenlik gösterir.

Kasanızdaki 10 fan sadece kasa içerisindeki hava sirkülasyonuna yardımcı olur, işlemci sıcaklık değerlerine etkisi çok çok azdır.

Undervolt veya overclock olaylarında ise:

AMD tarafında zaten fabrika çıkışlı olarak Power Boost yani güç takviyeli olarak geliyor, bu takviyeyi BIOS ayarlarından CPB ve PBO ayarlarını kapatarak, temel frekansı geçmeyecek şekilde ayarlayabilirsiniz. (performans kaybına neden olacaktır)

Ayrıca eklemek istediğim birkaç çözüm yöntemleri de şunlar:

• Sıvı soğutucu montajı yanlış olabilir, tam oturduğundan emin olun.
  • Pompayı düzgün konumlandırdığınızdan emin olun.
  • Termal macun eski veya kalitesiz olabilir.
  • Kasa havalandırması kötü olabilir, fanların montajından emin olun.(ters takma vs.) Hava akışını iyi sağlayın.
  • Kasa ve fanlar tozlu olabilir, temizlerseniz daha serin çalışabilir.
  • BIOS'tan CPB ve PBO ayarlarını kapatarak daha serin çalıştırabilirsiniz.(performans kaybına neden olur)
  • Macun fazla veya az sürülmüş olabilir.
  • Arkada çalışan ağır uygulamalar olabilir, bazı uygulamaları devre dışı bırakarak, yük azaltılabilinir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi günler.
Anladım hocam bu durum soğutmayı etkilemez umarım.
Soğutma konusunda etkilemedi açıkcası, hatta tam tersine 10 derece falan düştü sıcaklığı :) . 2 hafta önce max 89 derecede çalışan işlemcim, dün gece max 83 dereceyi gördü. Ve 8. testten sonra geldi o derecelere.

Dosya Ekleri

• IMG_2731.jpeg
    IMG_2731.jpeg
    191,1 KB · Görüntüleme: 42
  • IMG_2729.jpeg
    IMG_2729.jpeg
    438 KB · Görüntüleme: 41
Soğutma konusunda etkilemedi açıkçası, hatta tam tersine 10 derece falan düştü sıcaklığı :). 2 hafta önce Max 89 derecede çalışan işlemcim, dün gece Max 83 dereceyi gördü. Ve 8. testten sonra geldi o derecelere.

Anladım hocam umarım ses sorunu da çözülür. Ben bugün PC'yi açtığımda sıcaklıkların düne göre 3-4 derece fazla olduğunu gördüm yine cidden tüm keyfim kaçtı PC'ye karşı.

Anladım hocam umarım ses sorunu da çözülür. Ben bugün PC'yi açtığımda sıcaklıkların düne göre 3-4 derece fazla olduğunu gördüm yine cidden tüm keyfim kaçtı PC'ye karşı.
Hocam inan bana bende 1 ay önce kendim zevkle ve iştahla sistemi topladım, montajını yaptım. Açtım sorunsuz. 2. 3. ve 4. günler yavaş yavaş sorunlar karşıma çıkmaya başladı. PSU iade ettim yeni psu aldım. Açıkçası tak etti artık öyle söyleyeyim. Ama canını sıkma çözülmeyecek sorun yok. O yüzden canını sıkma. Ne zamandır kullanıyorsun sistemi ?

Hocam inan bana bende 1 ay önce kendim zevkle ve iştahla sistemi topladım, montajını yaptım. Açtım sorunsuz. 2. 3. ve 4. günler yavaş yavaş sorunlar karşıma çıkmaya başladı. PSU iade ettim yeni PSU aldım. Açıkçası tak etti artık öyle söyleyeyim. Ama canını sıkma çözülmeyecek sorun yok. O yüzden canını sıkma. Ne zamandır kullanıyorsun sistemi?

Vallahi hocam 1 ay oldu sistemi kuralı ve sorunsuz şekilde kullanıyordum işlemci boşta 44 derecelerdeydi hatta bazı oyunlarda 60 dereceyi dahi görmüyordu. Video izlerken canlı yayın izlerken bile sıcaklıklar 45 derecelerdeydi. Kasam TD500'dü ve haliyle biraz küçük olduğunu düşündüm ve HAF 700'e geçtim. Sonrasında işler karıştı işlemci boşta 60 derecelerde oyunlarda 75 üstüne çok rahat çıkıyordu. Defalarca macun ve montaj yeniledim olmadı. Dün kaderine bıraktığım PC mi açtığımda sıcaklıkların nasıl oldu bilmem normale döndüğünü gördüm. Bugün akşam tekrar PC'yi açtığımda sıcaklığın boşta 60 olmasa da düne göre 4-5 derece fazla olduğunu gördüm ve canım sıkıldı artık.

Vallahi hocam 1 ay oldu sistemi kuralı ve sorunsuz şekilde kullanıyordum işlemci boşta 44 derecelerdeydi hatta bazı oyunlarda 60 dereceyi dahi görmüyordu. Video izlerken canlı yayın izlerken bile sıcaklıklar 45 derecelerdeydi. Kasam TD500'dü ve haliyle biraz küçük olduğunu düşündüm ve HAF 700'e geçtim. Sonrasında işler karıştı işlemci boşta 60 derecelerde oyunlarda 75 üstüne çok rahat çıkıyordu. Defalarca macun ve montaj yeniledim olmadı. Dün kaderine bıraktığım PC mi açtığımda sıcaklıkların nasıl oldu bilmem normale döndüğünü gördüm. Bugün akşam tekrar PC'yi açtığımda sıcaklığın boşta 60 olmasa da düne göre 4-5 derece fazla olduğunu gördüm ve canım sıkıldı artık.
Kendin mi yaptın montajını?

Sağ olun hocam sizlerede hayırlı akşamlar.

Siz bana sıvı soğutucu tercih etmiyorum deyince, benim de sizlere dün gece başıma gelen olayı paylaşmak istedim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Video bana aittir. Yeni paylaşıldı ve son gece yaşandı.

@Cascade55

Pompa sorunu gibi görünüyor coil Wine değil sanırım. Geçmiş olsun. Garanti vardır soğutucuda diye düşünüyorum. Bu tip sebepler oluyor AiO soğutucularda olmayanda var 5 denedir aynı soğutucuyu kullanan ama çok fazla değil 2-3 sene hatta bazen daha kısa sürede sorunlar çıkıyor.

Pompa'nın üzerinde ki DeepCool manyetik kapağını çıkart elini pompaya deydir, titreşim netse, ses netse ve normalin üstünde bir sıcaklık varsa uzun vade bu şekilde kullanmamanı tavsiye ederim. Yine haberdar edersen gelişmeleri sevinirim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı