Ryzen 9 3900X PSU Sorunu

hakantigli

Hectopat
Yer
İSTANBUL
Merhaba. Ben yeni bir sistem topladım. Eski sistemimden sadece kasa, HDD, SSD ve PSU kaldı. Sorun şu ki eski kullandığım PSU'da 8+8 ya da 8+4 pin CPU güç kablosu yok. Dolayısıyla anakarttaki 8+4 pin girişten sadece 8 pinlik yuvadan güç verebiliyorum. Bu sorun yaratır mı?
Bir de işlemcide içinden çıkan stok fan takılı. Boşta bile 55-60 derece arası. After Effects ile render alırken 85 dereceye falan çıkıyor. Bunun sebebi nedir? Eski işlemcim FX8320 stok fan ile bu kadar ısınmıyordu.

Şu anki sistemim şöyle:

İşlemci: AMD Ryzen 9 3900X
Ekran Kartı: Galax 2060 Super
RAM: Neoforza 16 GB 3600 MHz (Tek)
Anakart: MSI X570'a Pro
SSD: Sandisg 256 GB ve Longline M.2 512 GB
HDD: WD 1 TB 7200 RPM,
PSU: Everest RMP-750-80PB 750 Watt
Kasa: Everest Rampage Temper Pro

Teşekkürler

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Ben yeni bir sistem topladım. Eski sistemimden sadece kasa, HDD, SSD ve PSU kaldı. Sorun şu ki eski kullandığım PSU'da 8+8 ya da 8+4 pin CPU güç kablosu yok. Dolayısıyla anakarttaki 8+4 pin girişten sadece 8 pinlik yuvadan güç verebiliyorum. Bu sorun yaratır mı?
Bir de işlemcide içinden çıkan stok fan takılı. Boşta bile 55-60 derece arası. After Effects ile render alırken 85 dereceye falan çıkıyor. Bunun sebebi nedir? Eski işlemcim FX8320 stok fan ile bu kadar ısınmıyordu.

Şu anki sistemim şöyle:

İşlemci: AMD Ryzen 9 3900X
Ekran Kartı: Galax 2060 Super
RAM: Neoforza 16 GB 3600 MHz (Tek)
Anakart: MSI X570'a Pro
SSD: Sandisg 256 GB ve Longline M.2 512 GB
HDD: WD 1 TB 7200 RPM,
PSU: Everest RMP-750-80PB 750 Watt
Kasa: Everest Rampage Temper Pro

Teşekkürler
8+4 pinlerin 4 pin kısmına 6 pin ekran kartı güç bağlantısını ters şekilde takın. 8+4 yapmazsanız boost değerlere ulasamayacaktır. Stok soğutmanın yapabildiği en fazla bu maalesef. R7 ve üstü 3. nesil Ryzen'lar için sıvı soğutma öneriliyor. Yakın bir zamanda 240MM sıvı soğutma almanızı tavsiye ederim.

Isı probleminin kaynağını buldum. Montaj esnasında stok fan ile işlemci arasında boşluk kalmış ya da iyi oturtamadım :) tekrar hafif bastırarak taktım. Şu an ısı değerleri normale döndü. Tabii yük altında yine fazlaca ısınıyor.Bu 3900x'in içinden çıkan stok fan ne kadar iyi de olsa uzun süren render işlemlerinde 80 dereceleri geçiyor. O yüzden şimdilik, daha önce FX8320'de kullandığım coolermaster hyper 612'yi taktım. Ciddi düzeyde iyileşme gözüküyor. İlerde sıvı soğutmayı düşünürüm. Bunun dışında bana önerilen XPG Core Reactor 650G-BKCEU 650W güç kaynağını da alacağım. Overclock yapmayacağım için yeter diye düşünüyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı