Ryzen RAM overclock cold Boot sorunu

Makaleler
10
Yer
Bursa
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Bu sorunu BIOS'da ayarları kaydettikten sonra görüntü bile gelmeden sistemin 2-3 kere kendine reset atması sonucu ayarları varsayılan değerlere alıp sizi BIOS'a girmeye zorlaması olarak özetleyebiliriz. Bunun çözümü ise yanılışın aksine CL değerleri voltaj veya frekans olmuyor çoğunlukla. Bunun sebebi ProdODT değeri, CAD_BUS değerleri ve RTT değerleri oluyor.

ProdODT: Direnç değerlerinden birisi oluyor. İşi biten sinyalın kesilmesini sağlıyor. Bunu arttırmak sıcaklıkla birlikte cold Boot sorununu çözebiliyor. En fazla 68 OHM değerini ayarlayın. Önerim 60 OHM'un altında kalmanız olur.
RTT: On-die termination oluyor. Bu da direnç ayarlarından birisi. Hakkındaki detaylı bilgiyi çözmem için İngilizcem yetmedi maalesef. Bunlar da frekansa bağlı olarak değişebiliyor. Genel olarak RTTWR kapalı, RTTNOM RZQ7 ve RTTPARK RZQ5 ayarlanıyor. Ben bu 3'lüden RZQWR'yi RZQ3'e ayarlayınca cold Boot sorunum düzeldi.
CAD_BUS Block: Bu da yine direnç değeri oluyor. Keza bunun hakkında da detaylı bilgi bulamadım maalesef. Bundan 4 tane olacak, bu 4'lüyü 40'ın üzerine çıkartmak pek doğru olmaz. Genelde 24-24-24-24, 20-20-20-20 ve 30-24-30-40 şeklinde ayarlanıyorlar.

Bildiklerim, öğrenebildiklerim bu kadar. Yanlış veya eksik olabilir elbette.

Kaynak: AMD Ryzen Memory Tweaking & Overclocking Guide, tecrübe.

Son düzenleme:
Merhaba @Shimada Sensei bu sıkıntıyı yaşıyor olabilirim gerçekten herşeyi denedim fakat bir türlü 2733 mhz üstüne çıkamıyorum.

KULLANDIĞIM AYARLAR
DRAM VOLTAGE 1.4
VDDCR SOC OFFSET VOLTAGE 0.2000
İle sadece 2733 mhz çıkabiliyorum DRAM TIMING CONTROL 18-18-18-18-42 yaptığımda sonuç gene değişmiyor, üç kez boot etmeye çalışıp yeniden başlatıyor F1 basıp biosa geri dönüyorum.

Şimdi senin konunu gördüm denemek istedim fakat dedigin ayarları bulamadım sanırım DRAM TIMING CONTROL sekmesinin içindeler fakat emin olmadığım için denemekte tereddüte düştüm.

SİSTEM:
AMD Ryzen 5 2600 3.40 Ghz 19MB AM4 12nm İşlemci
Asus B450M-A Prime 2133mhz-3200mhz(OC) AM4 mATX Anakart
Team 16GB(2x8) T-Force Kırmızı 3000mhz CL15 DDR4 Ram
Sapphire Radeon RX580 Nitro+ OC 8GB GDDR5 256 Bit Ekran Kartı

BIOS:
Version 3211
2021/08/26 (2022'nin ilk bios güncellemesi betada henüz güncellemeyeceğim betadan çıkmasını bekliyorum)

sorunumla ilgili bir fikrin var mı? Yardımcı olabilirsen çok sevinirim.
(Hort için üzgünüm)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı