AM5 sistemlerde 4 slot RAM neden takılamıyor?

korro

Hectopat
Daha fazla  
Evet bunu çok yerde okudum, AM5 sistemlerde 4 slotu da doldurursan sistemde kararsızlıklar ve sorunlar oluyormuş. Bunun sebebi nedir? Misal bende ASRock B850M Pro-A diye bir anakart var ve açıkçası çekiniyorum 2x16 GB'yi 4x16 GB yapmaya, gerçi RAM fiyatları da uçuşta ama 1-2 sene sonra falan mecburum yükseltmeye zaten.
Bu konuyu bilen arkadaşların açıklamasını rica ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ucuz anakartlarda bellek veriyolları kalitesiz. Anakarta 30.000 TL vermen gerek falanca sistem için dersen alacağın cevap "falanca abi öyle demiyor sen anlamıyorsun pahalı ürün aynı, marka kazıklıyor gerek yok" şeklinde oluyor.

Daha düşük frekanslarda bazen stabil çalıştırabiliyorsunuz ama, her zaman kararsız olacak diye bir kaide yok, genelleme.

Ucuz anakartlarda bellek veriyolları kalitesiz. Anakarta 30.000 TL vermen gerek falanca sistem için dersen alacağın cevap "falanca abi öyle demiyor sen anlamıyorsun pahalı ürün aynı, marka kazıklıyor gerek yok" şeklinde oluyor.
Daha düşük frekanslarda bazen stabil çalıştırabiliyorsunuz ama, her zaman kararsız olacak diye bir kaide yok, genelleme.

Hmm, peki ben şöyle bende olan RAM'i ve anakartı koysam, bunun aynısından bir kit daha alsam sorun çıkar mı sizce? Bende şu an bu kit var ve 6000MHz, CL30 olarak çalışıyor sorunsuz. İşlemcim ise Ryzen 7500F.

Aslinda anakart disinda islemcinin bellek kontrolcusude onemli. Baskasi seninle ayni islemci ve anakart ile birlikte 4 RAM'i 6000MHz CL30 stabil calistirsa bile senin islemcinin calistirma garantisi yok.

Bu RAM'lerdeki olay hard disk formatlarken gördüğünüz cluster size mevzusuna benzer, 1 tane büyük modülde data ararken daha çok zaman harcar ufak ufak modüllerde aradığı bilgiye daha çabuk ulaşır, gecikme de düştüğü için %1 FPS'lerde artış olur. Sadece oyunlarda değil render alırken de işe yarar zaman kazandırır fakat 2 modül vs 4 modül olunca öyle aman aman bir fark olmuyor. Çok büyük datalarla çalışan veri-AI merkezlerinde genelde tercih ediliyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı