Ryzen sistemde yavaşlama ve BSoD'ler

Techneko

Hectopat
Yer
Aydın
Daha fazla  
Meslek
Video Editör
RAM
apacer 2x16 3200mhz
SSD veya HDD modeli
kioxia g2 + slicon power us70
Ekran kartı
4060ti 16gb gaming x
Anakart
b550a-pro
İşlemci
Ryzen 5 5600
Önceleri topaz çalıştırdığımda ve bazı oyunlarda CRITICAL_PROCESS_DIED hatası alıyordum.
Sonradan farklı mavi ekranlarda başladı. PSU kaynaklı olduğunu düşündüğüm için PSU'yu değiştirdim. Mavi ekranlar yok olsa da daha önceden var olan bazı sorunlar devam ediyordu.

Sorunlar;
Rastgele uygulamalarda oluşan 0xc0000005 Access violation.
Media Encoder'ın kapanması.
Eskiden Curve Optimizer all Core -30 olarak stabil çalışan sistemimin -5 verdiğimde bile "SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION" ile çökmesi. (Windows açılırken direkt mavi ekran geliyor)
Manuel olarak voltage düşürdüğümde aynı şekilde BSoD alıyorum.
Sistemde genel bir yavaşlık var. Uygulamalar geç açılıyor, geç cevap veriyor.

Ryzen 5600 + MSI B550A-PRO kullanıyorum. BIOS güncel. Eski BIOS sürümleri denendi.
2x16 GB 3200 MHz RAM kullanıyorum. XMP açık/kapalı olarak test edildi. Farklı bir set ile test edildi. Sorun değişmiyor.
Windows'u temiz kurdum. Sorun devam edince NVMe SSD'den şüphelendiğim için farklı bir yuvadaki NVMe SSD'ye kurulum yaptım.
PBO açık veya kapalı iken sorun devam ediyor. Pss, cbs, Spectrum gibi özellikleri kapatarakta test ettim. Sorun aynı.
24 pin, 8 pin, CPU yeniden yerleştirildi. Termal macun yenilendi.
Sıcaklık sorunlarım yok. Sistem serin çalışıyor.
Herhangi bir stress testinde sorun gözükmüyor. (OCCT, FurMark, hcı Memtest, AIDA kararlılık testi, y-cruncher, corecyler vb)

Sorunu tekrar etmenin en kolay yolu Curve Optimizer. Normalde desteklediği değerlerin 1/6'sında bile BSoD veriyor. Sorunun anakarttan mı yoksa CPU'dan mı kaynaklı olduğundan emin değilim. Anlamamın bir yolu var mı?

Ek: Yüksek sistem isteyen oyun oynuyorum. DaVinci Resolve ile renderlar alıyorum. Bunlarda bir sorun olmuyor.

Önceleri topaz çalıştırdığımda ve bazı oyunlarda CRITICAL_PROCESS_DIED hatası alıyordum.
Sonradan farklı mavi ekranlarda başladı. PSU kaynaklı olduğunu düşündüğüm için PSU'yu değiştirdim. Mavi ekranlar yok olsa da daha önceden var olan bazı sorunlar devam ediyordu.

Sorunlar;
Rastgele uygulamalarda oluşan 0xc0000005 Access violation.
Media Encoder'ın kapanması.
Eskiden Curve Optimizer all Core -30 olarak stabil çalışan sistemimin -5 verdiğimde bile "SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION" ile çökmesi. (Windows açılırken direkt mavi ekran geliyor)
Manuel olarak voltage düşürdüğümde aynı şekilde BSoD alıyorum.
Sistemde genel bir yavaşlık var. Uygulamalar geç açılıyor, geç cevap veriyor.

Ryzen 5600 + MSI B550A-PRO kullanıyorum. BIOS güncel. Eski BIOS sürümleri denendi.
2x16 GB 3200 MHz RAM kullanıyorum. XMP açık/kapalı olarak test edildi. Farklı bir set ile test edildi. Sorun değişmiyor.
Windows'u temiz kurdum. Sorun devam edince NVMe SSD'den şüphelendiğim için farklı bir yuvadaki NVMe SSD'ye kurulum yaptım.
PBO açık veya kapalı iken sorun devam ediyor. Pss, cbs, Spectrum gibi özellikleri kapatarakta test ettim. Sorun aynı.
24 pin, 8 pin, CPU yeniden yerleştirildi. Termal macun yenilendi.
Sıcaklık sorunlarım yok. Sistem serin çalışıyor.
Herhangi bir stress testinde sorun gözükmüyor. (OCCT, FurMark, hcı Memtest, AIDA kararlılık testi, y-cruncher, corecyler vb)

Sorunu tekrar etmenin en kolay yolu Curve Optimizer. Normalde desteklediği değerlerin 1/6'sında bile BSoD veriyor. Sorunun anakarttan mı yoksa CPU'dan mı kaynaklı olduğundan emin değilim. Anlamamın bir yolu var mı?

Ek: Yüksek sistem isteyen oyun oynuyorum. DaVinci Resolve ile renderlar alıyorum. Bunlarda bir sorun olmuyor.
Hocam aşağıda ki yazdığım adımları okuyup deneyin.
1- DDU ile ekran kartı sürücüsünü kaldırıp güncel kurmak.
2- Anakart BIOS güncellemek.
3- RAM testi yapmak MemTest86
4- System file check
5- disk check.

Hocam aşağıda ki yazdığım adımları okuyup deneyin.

1- Windows'u yeniden kurmak. (temiz)
2- DDU ile ekran kartı sürücüsünü kaldırıp güncel kurmak.
3- Anakart BIOS güncellemek.
4- RAM testi yapmak Memtest86
5- System file check
6- disk check.

Listenin tamamı birkaç kez yapıldı.

Şöyle tahmin etmek istiyorum. Ekranda bozulmalar mı oluyor?

Hayır. FurMark, oyunlar, DaVinci Resolve dahil olmak üzere ekranda bozulmalar olmuyor.
Ancak ek bir bilgi olarak; Browser için donanım hızlandırmayı kapattığımda, browser hızlanıyor.

Güncelleme:
İşlemci ve soketi kontak sprey ile temizledim. (soketin içinde biraz termal macun vardı.)
Çözüm olmadı.

Son düzenleme:
Hayır. FurMark, oyunlar, DaVinci Resolve dahil olmak üzere ekranda bozulmalar olmuyor.
Ancak ek bir bilgi olarak; Browser için donanım hızlandırmayı kapattığımda, browser hızlanıyor.

Güncelleme:
İşlemci ve soketi kontak sprey ile temizledim. (soketin içinde biraz termal macun vardı.)
Çözüm olmadı.

Minidump dosyanı paylaşacak misin yoksa çıkayim mi konudan?

Minidump dosyanı paylaşacak misin yoksa çıkayim mi konudan?

Güncelleme:
XMP kapattığımda RAM 2666 MHz çalışıyordu. Windows hala yavaştı.
Ancak el ile 2133 olarak ayarladığımda sistem hızlandı. (XMP hala açık. Zamanlamalar için.) Bu SoC voltajla ilgili bir sorun mu? Ya da XMP'deki zamanlamalarla?
Ya da sistemde 2 NVMe SSD olması SoC voltage konusunda sorun çıkarıyor olabilir mi?

Ekran görüntüsü 2024-08-03 185337.png

3200MHz'de SoC voltage 1.0 geri kalan değerler aynı.

İşlemciyi sıfır bir 5600 ile değiştirdim. PBO+Curve Optimizer+XMP açabildim. Sorunları tetiklemek için kullandığım FFmpeg sorun çıkarmıyor.
İşlemci kullanım süresi içerisinde, bilmediğim bir sebepten zarar görmüş olmalı. Hiç manuel overclock yapmadım. Sadece PBO+Curve Optimizer kullandım. Eğik pin veya başka bir fiziksel hasar gözükmüyordu.

Umarım başına gelen kişiler için yardımcı bir konu olur.
Konu kilitlenebilir.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı