S-400 Nedir, Ne Değildir? Türkiye - ABD Krizi

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 188
  • Görüntüleme 12B
Hava savunma sistemine destek veren biri olarak bence çok çok zor bir karar Türkiye için.

1- İhtiyaçlar açısından Türkiye S-400'e ne kadar ihtiyaç duyuyorsa 5.nesil savaş uçağına da o kadar duyuyor. Her ülkenin olduğu gibi bizim de bir tehdit algımız, bir kırmızı kitabımız var. Sorun şu ki bizim kırmızı kitabımızda mesela Yunanistan da var terör örgütleri de var. Nitelikleri tamamen farklı düşmanlar bunlar. Senin bu ikisine yapacağın operasyonun ihtiyaçları farklı. Bir terör örgütünü vurmak için F-35 şart değil belki, F-16 yükseltmelerle çok verimli iş görüyor ama Yunanistan ile, Suriye ile hatta İran ile ve hatta Akdeniz'de doğal gaz konusunda İsrail ile rekabet halindeysen (ki kabul edelim öyleyiz, tarihsel rakiplerimizdir bunlar) hem F-35 hem de S-400 önemli. Ege'den Yunan uçağına kilitlenen ya da Kıbrıs'ta Akdeniz'i gözleyen bir S-400'ün caydırıcılığı tartışılamaz elbette. Ama F-16'ların karşısına çıkan F-35'in caydırıcılığı da öyle. Burada tercih yapmak zorunda kalıyoruz ki mesela bu çok büyük sıkıntı.

2- Bir savaş uçağı almak demek çok çok ciddi lojistik zinciri demektir. Yazılımından tut yedek parçasına , personel eğitimine kadar çoğu savaş aracından daha hassastır. Türkiye 1952'de resmen NATO'ya üye oldu. Doğrudur yanlıştır tartışılır, o zamanki tehdit algısıyla bir karar alındı, uluslararası konjonktür de ona göreydi ve uygulandı. Bu demektir ki 67 yıldır NATO'dasın. Aldığın neredeyse bütün savaş araçları Batı orijinli. F-16 ların, Sikorsky'lerin, Leopard'larının lojistik zincirinden tut da askeri terminolojisine hatta kimi askeri geleneklere kadar bir çok şeyin Batı bloğuna yakın. Diyelim ki S-400'e yöneldik ve hatta uçak olarak da F-35 alamadığımız için örneğin SU-57'ye döndük. Bu, 67 yıllık bir sistemi baştan aşağı düzenlemen demektir. Yapılır ama devasa maliyetleri olur. Bir kere en basitinden S-400 Dost/Düşman tanıma sistemlerin mesela F-16'ları nasıl tanıyacak? Ya da F-35'i bir şekilde alırsan oları nasıl tanıyacak? Bunu tanıtman için @Jira 'nın dediği gibi bazı hassas NATO bilgilerini vermen mi gerekecek? NATO buna ne diyecek?

3- Mühendislik farkları var. S-400 alırsak teknik personelinin yabancı kalacağı milyon tane mesele olacaktır.

4- Hepsini dışında bunu bir de siyasi ideolojik yanı var. Şu an bu karar öyle bir noktaya geldi ki bir eksen kayması olarak bile yorumlanabilir. Batı bloğundan bir anda Doğu bloğuna geçiş yapmaya başlayan bir Türkiye'yi görmeye başlayabiliriz. Bazı kesimler bunu olumlu buluyor olabilir ama aslında bu durum sadece bir emperyal gücün kutbundan diğerinkine geçmek anlamına geliyor. Batıya bu kadar entgreyken bu riski almaya değecek mi? Eğer evetse sorun yok ama değmeyecekse; sadece askeri olarak değil, siyasi ve ekonomik olarak da pek çok mevziyi kaybedebiliriz. Köşe kapmacada daha iyi bir köşeyi almaya çalışırken eldeki köşenizi kaptırmak gibi.

Türkiye'nin bu tartışmadaki savunması zaten @painkiller 'ın da bahsettiği Yunanistan ve S-300 gibi konuları içeriyor. Başka bir noktadan da yürüyemeyiz herhalde çünkü 2 tarafa karşı da koz olarak kullanacağımız fazla argümanımız yok. Velhasıl zor işler.
 
ABD şu anda süper güç ise 250 yıl boyunca İngiltere'ye taviz verip, gerektiği düzeye ulaşıp bağımsızlığını kazanarak süper güç oldu. Hindistan şu anda süper güç ise (ki bence öyleler) bunu İngiltere'ye karşı yıllarca taviz verip, şu anda oldukları duruma gelmek için gereken şeyleri yapmalarına borçlular. Çin şu anda süper güç ise yıllarca ABD ve diğer Avrupa ülkelerinin ticari anlaşmalarında taviz vererek süper güç oldu. Rusya şu anda süper güç ise zamanında Baltık ülkelerine ve Osmanlı'ya karşı bazı tavizler vererek bu duruma geldi. Bu ülkelerin hepsi zamanında akıllıca davranarak başa çıkamayacağı bir işin altına girmektense tavizler verip kendi sırtlarını bir yere dayayıp güçlenerek şimdiki zamanlarına geldiler.

Bizim şu anda yaptığımız şeyi yapan ülkelerin durumu da ortada. Libya, Irak, Suriye, İran (daha yeni toparlanıyorlar ama fırsat vermezler), Ukrayna, Kuzey Kore gibi ülkelere döneriz ve bunun hangi ara olduğunu bile anlayamayız. Bizim geçen 70 yılda yaptığımız asıl hata bazı tavizler vermek değil, bu tavizleri verirken inatla dışa bağımlı olmak için çabalamamız oldu. Şu anda seçim yapacak özgürlüğe sahip değiliz, 2 tarafın arasındaki çıkar savaşı içinde en büyük hatayı yapıp yalnız kalmak üzereyiz.
 
Son düzenleme:
Bir kıtada ABD, diğer kıtada Rusya. Ortada muhtaç Türkiye. Güvemekten başka şansımız var mı peki? 0 hava savunması ile hava savunmasını kadere bırakalım. Belki pilotlar ve jetler, yapay zekalar hedefi falan ıskalar.

Mantıklı gelmiyor. S-400'ün yanında çocuk kalan Patriot yerine daha iyi bir yatırım yapmak varken hele hiç mantıklı gelmiyor.
Çok iyi niyetlisin hocam bu güne kadar vaad ettiğinin tamamen terisini yapan, hiçbir işte realist olmayan, birçok projeyi eline yüzüne bulaştıran (köprüler, marmaray vs ) bir iktidarın S-400 projesinde tamamen doğru adımlar atacağını bekliyorsun.
Ben gazetelerde yazan hiçbir şeye inanmıyorum, füzelerin kontrolünün tamamen Rusya'nın elinde olacak şekilde alınırsa hiç şaşırmam hatta beklentim bu yönde.
 
İyi niyetli değilim. Bu konularda olmadığımı da söyledim. Kendi çıkarları için bizi satan NATO ülkelerini üstüne basa basa söyleyen biri, daha sonra bizim NATO ülkelerini düşünmek için kendimizden taviz verip geri adım atmamızı savunuyor. Bu ne çelişki derim.

Şimdi iktidarı karıştırmayalım konuya. İş siyasete dönerse konunun kapanması anlık. Ben burada tek adamı değil, TSK'yı kaynak alırım. TSK'da bunu resmi bir şekilde açıkladı. Saçma sapan prim gazetelerinin kaynaklarını okumuyorum.

Bu konularda rasyonel sonuçlar, nedenler okuyorum. Yazdığım her kelime de buna uygundur.
 
@Jira Bak bu durumda gözden kaçırdığını ya da önemsemediğini düşündüğüm bir nokta var. NATO, kendi içinde ya da kendi tarafına yakın olan ülkeler arasındaki durumlarda birkaç defa bize kazık attı bu doğru. Kendi içindeki tarafsızlık durumunda güvenilemeyecek oldukları da doğru. Fakat doğu - batı bloğu ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkta bunu yapacak lükse sahip değiller. Bazı yönlerden modernizasyona ihtiyacı olsa da Türkiye'nin çok ciddi bir askeri gücü olduğu ve bu bölgede hem silahlı kuvvetler hem de coğrafi olarak önemli konumda olduğu kesin.

NATO ise doğu bloğu ülkelerinin bu bölgede bu avantajı elde etme ihtimallerine karşı "kendi" çıkarları için arkamızda duracaktır. Bizi sevdikleri için değil, tekrar ediyorum "kendi" çıkarları için. Fakat NATO'dan çıkıp yalnız kalırsak 2 tarafın elde tutmak zorunda olduğu coğrafyada ortalarında kalırız. ABD bu coğrafyada söz sahibi olmaya devam etmek için buraya konuşlanmak zorunda, Rusya ise ABD'ye karşı avantaj elde etmek için burayı "ele geçirmek" zorunda. 2 tarafın savaşı arasında ortada yalnız olmaktansa kendi çıkarları için desteklemek zorunda olacaklarından NATO'ya bir süre daha, en azından İsveç gibi bağımsız olabilecek duruma gelene kadar bağlı olmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.

Uzun vadede kendi çıkarlarımız için ya NATO içinde daha önemli bir konuma gelmeliyiz ya da NATO'dan ayrılmalıyız fakat kısa ve orta vadede bu konuda aceleci davranırsak doğu sınırımızdaki ülkeler gibi oluruz. Bu süreyi akıllıca kullanıp önce dışa bağımlıktan kurtulmalıyız.
 
Son düzenleme:
@Jira S-400 almanın ülke çıkarı açısından hiçbir mantıklı tarafını göremiyorum ben. Tamam başlarda haklıydık, güzel bir hamleydi çünkü ABD patriotları satmadı. Türkiye ben de gider S-400 alırım o zaman dedi ve ABD tamam ben satayım o zaman dedi. Bu durumda Türkiye aslında istediğini almış olacaktı çünkü elini güçlendirmişti, füzelerin yazılım kontrolünü de isteyebilirdi.

Şimdi diyelim ki aldık S-400'leri ABD buna karşılık ambargo uygularsa birçok silahını ya kullanamayacaksın ya da bakım yaptıramayacaksın, sivil uçaklara bile parça bulamayacaksın. İran mesela yolcu uçaklarına bile parça alamıyor, gizli saklı alabilirse alıyor ancak.
Ekonomi zaten can çekişiyor, tamamen dibe inecek.
3-5 Batarya S-400 almak için değer mi bu duruma düşmeye?
 
@Yararsız Üye Peki nasıl bir yol izlemeyi savunuyorsun? S-400 S-300 kararından vazgeçip, F-35'leri alalım. NATO'nun arkasında kalalım, Rusların bizi yarı yolda bırakma riskini almayalım, arkamızda NATO olsun en azından ortalık karışırsa ortada kalan bir ülke olmayız, diyorsun.

Türkiye’nin öncelikli jeopolitik meselesi, kendi güvenliğinin sağlanmasıdır. Hava savunma sistemleri stratejik silahlardır ve kullanıldıkları menzil alanında dengeleri ve ipleri elinde tutar.

F-35'leri aldık diyelim. S-400, S-300'den vazgeçtik. Elde oldu F-35 filosu ve 0 hava savunma sistemi. Peki ne yapacağız? F-35'leri PKK'ya karşı mı kullanacağız? Suriye'nin üzerinde mi gezdireceğiz sanıyorsunuz?

Elde olacak ''hazır'' poziyosunda ''yatar'' F-35'ler. 2019 - 2020 yılında hava savunma sistemi oturmamış, ABD ile Rusya çatışmasının ortasında bir Orta Doğu ülkesi. Size güven veriyorsa eyvallah ama bana vermiyor.
 
Valla konu altındaki yorumları okumadım ama S400 almak saçmalıktan başka bir şey değil. Ekoparazit programında ki Murat Muratoğlu'nun da dediği gibi bize kaç kere havadan saldırdılar? Yani şu an düşünmemiz gereken tek şey ekonomi olmalıyken biz hala kafamızın dikine gidip ABD ile inatlaşıyoruz. Kabul edin işte arkadaşım 16 yıldır hiç bir cacık yapmadınız. Göbekten bağlıyız ABD'ye.

Şahsen ben hükümetin S400'ü alacağını hiç ama hiç sanmıyorum. Çünkü onlarda biliyorlar alırlarsa ülkenin bataklığa sürükleneceğini. Ya alıp kapalı kutuda tutacaklar ya da almayacaklar. Olur da alırlarsa geçmiş olsun zaten. Dolar değil 7, 27 bile olur. Bakalım hep beraber yaşayıp göreceğiz.

Benim şahsi fikrim ne S400'ü alacaklar ne de IMF'ye gitmemezlik. İlk olarak S400'den vazgeçeceğiz sonra da IMF kapısını çalacağız. Bazılarınız bu söylediklerime inanmayacak ama göreceksiniz bak. Başta bu hükümet varken daha çok tükürdüğümüzü yalarız biz. Bir kılıf uydururlar yine kendilerine. Sanki hiç yapmadıkları şey.
 
@Jira 3-5 bataryadan çok şey bekliyorsun. O 3-5 bataryanın alınması bizi diğer silahlar açısından çok daha geriye götürecek bunu göremiyorsun.
Entegre olmayacağı için lokal bir sistem olarak kullanılacak yani AWACS gibi bir sistemle entegre kullanamayacaksın. Bu nedenle potansiyelinin yarısını kullanacaksın belki de.
Super güçleri durdurmasına zaten imkan yok. İran'dan gelebilecek 3-5 füzeyi önler en fazla.
Ayrıca ABD F-35'lerle birlikte Patriotları da satacağını söylüyor ve ısrarla bu ihtimali görmezden geliyorsun.
 
@Jira Rusya'nın her an kendi kontrollerine alabileceği (ve alacağı kesin olan) savunma sistemleri de aynı derecede güven vermiyor. Bunu yaparken elinde seni Rusya'ya karşı koruyabilecek olan son kozunu da çöpe atıyorsun. Daha önce 2 defa yazdım, çok değil sadece 70 yıl öncesinden bu yana gelerek Rusya tarihine bak. Rusya tek yakaladığı anda affetmez, kendi çıkarları söz konusuysa yapabileceklerinin sınırı yok. Sabırsız davranırsak sonumuzun Suriye ve Irak'tan farkı olmayacak.

Hem NATO'dan hem de Doğu Bloğundan bağımsız olarak bu topraklarda ayakta kalacak duruma gelene kadar, gereken bağımsızlık adımlarını atana kadar bu şekilde atar yapacak durumda değiliz. Bunun sonunda 2 taraf birden hesabını öyle bir sorar ki tıpkı saydığım ülkeler gibi o yumruğun altından kalkıp tekrar doğrulamazsın.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı