İnceleme S24 FE 7 aylık kullanıcı incelemesi

Tasarım tarafında Samsung bu işin hakkını vermiş. 6.7 inç dynamic AMOLED 2X ekran 120 Hz yenileme hızı sunuyor, HDR10+ destekli, parlaklığı 1900 Nit'e kadar çıkabiliyor. Güneş altında ekran görünürlüğü şahane. Çerçeveler alüminyum, arka yüzey cam; elde premium hissi tam anlamıyla veriyor. Gorilla Glass Victus+ ile korunuyor, ben 7 aydır kılıfsız kullandım, hâlâ çizik yok. Evet, alt çerçeve biraz kalınca ama 2 gün sonra alışıyorsun. IP68 sertifikası sayesinde suya, toza karşı dayanıklı ben bizzat duşa soktum, hiçbir şey olmadı. Ağırlık 213 gram, başta biraz ağır hissettiriyor ama el alışıyor.

Performans tarafı asıl sürpriz: Exynos 2400e işlemciye ön yargıyla yaklaşıyordum ama 7 ay sonunda şunu diyebilirim: Bu Exynos başka Exynos. Hem stabil hem serin çalışıyor. 3.1 GHz Cortex-X4 performans çekirdeğiyle donatılmış 10 çekirdekli yapı, 4nm üretim süreci sayesinde gerçekten güçlü. PUBG, CoD Mobile, Apex Legends gibi oyunları yüksek ayarlarda oynuyorum, ne kasma ne aşırı ısınma var. Snapdragon 8 gen 2 ile birebir kapışıyor, bazı senaryolarda daha az ısınıyor bile diyebilirim. Isınma kontrolü artık Samsung'un başarabileceği bir şeymiş, bunu bu cihazla gördüm.

8 GB RAM ve 128/256 GB UFS 3.1 depolama günlük kullanım için fazlasıyla yeterli. Arayüz zaten One UI 6.1 yağ gibi akıyor. Android 14 ile geliyor ve Samsung bu telefona tam 7 yıl güncelleme sözü veriyor. Android 15, 16, 17, 18… 2030'a kadar güncel kalacak. Bu, Android tarafında gerçekten çok büyük bir avantaj. Yazılım tarafında DeX modu, çoklu pencere, akıllı öneriler, sanal RAM, Samsung Pass gibi birçok işlev de yerli yerinde.

Kamera tarafında 50 MP ana sensör (OIS'li), 12 MP geniş açı ve 8 MP telefoto (3X optik Zoom) kullanılıyor. Gün ışığında fotoğraflar net, renkler Samsung'a göre daha doğal, HDR dengesi iyi. Portre modu başarılı, gece modunda da yazılımsal olarak iyileştirme yapılmış ama hâlâ rakip amiral gemileri kadar iyi değil. Düşük ışıkta bazen detay kaybı yaşanabiliyor. DxOMark puanı 133 civarı bu da ortalamanın üzerinde olduğunu gösteriyor ama “kamera benim için her şeydir” diyen biriysen S24 Ultra gibi daha üst modellere yönelmek gerekebilir. Ön kamera 10 MP ve 4K 60FPS video kaydı yapabiliyor, bu da özellikle Reels, TikTok, YouTube Shorts için içerik üretenler açısından büyük artı.

Batarya tarafında 4700 mAh kapasiteli pil tek kelimeyle taş gibi. Sabah %100'le çık, gün boyu sosyal medya, video, fotoğraf, oyun derken akşamı rahat görüyorsun. Normal kullanımda 1.5 güne kadar çıkıyor. 25W şarj biraz yavaş kalıyor, tam dolum yaklaşık 1 saat 15 dakika ama gece şarj eden biriysen sorun olmaz. Kablosuz şarj ve ters kablosuz şarj var bu özellikleri bu fiyat segmentinde görmek hâlâ nadir.

Stereo hoparlörler Dolby Atmos destekli, ses seviyesi yüksek ve net ama çok yüksek seviyede azıcık cızırtı hissedilebiliyor. Parmak izi ekran içinde hızlı çalışıyor, yüz tanıma da karanlık dışında gayet stabil.

Artılar:
S24/S24+ ile günlük kullanımda neredeyse aynı deneyim.
Exynos 2400e performansı stabil ve serin.
6.7” AMOLED ekran, 120 Hz ve yüksek parlaklık.
IP68 suya/toza dayanıklılık.
7 yıl yazılım güncelleme garantisi.
Kablosuz ve ters şarj desteği.
Ön kamera 4K 60FPS video desteği.
Premium tasarım ve malzeme kalitesi.

Eksiler:
25W şarj hızı yavaş kalıyor.
MicroSD kart yuvası yok.
3.5 mm kulaklık girişi yok.
Alt çerçeve biraz kalın.
Gece kamera performansı “iyi” ama “çok iyi” değil.
Kutudan adaptör çıkmıyor.

Kimler almalı?
Gündelik kullanımda akıcılık, sağlamlık ve yazılım desteğini ön planda tutanlar.
Oyun oynayan ama telefonun fırın gibi olmasını istemeyenler.
3-4 yıl telefon değiştirmeden kullanmak isteyenler.
Sosyal medya ve içerik üretimi yapanlar (özellikle ön kamerayla video çekenler)
“Amiral gemisi deneyimi yaşayayım ama 10k fazla da vermeyeyim” diyenler.

Kimler almamalı?
Kamera önceliği gece çekimi olan profesyonel kullanıcılar.
“En hızlı şarj olmazsa olmazım” diyenler.
MicroSD kart ve kulaklık girişini hâlâ aktif kullananlar.
Tek elle kullanımı tercih eden, daha kompakt cihaz isteyenler.

Samsung Galaxy S24 FE, artık klasikleşmiş “fe kırpılmış modeldir” algısını yerle bir eden bir cihaz olmuş. Fiyat/performans oranı bu segmentteki çoğu cihazı geride bırakıyor. S24 ve S24+ ile günlük deneyim farkı neredeyse yok denecek kadar az. Exynos 2400e işlemcisiyle performanslı, serin ve stabil çalışıyor. Kamera kısmı genel kullanıcı için yeterli ama “profesyonel” beklentiler için sınırlı. Şarj hızı dışında net bir zayıf yönü yok. Bu fiyat aralığında alınabilecek en dengeli, en uzun ömürlü ve en mantıklı telefonlardan biri. Kısacası: Gerçek bir amiral katili.

3.5mm ve Micro SD Card artık bir eksi sayılmaz bence malum genel olarak günümüz telefonlarında yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı