Bildiğiniz gibi artık F-35 programından çıkarıldık ve bu iş %90 bitti. Türkiye birçok unsurunu F-35'e göre ayarlamıştı, havadan karaya som füzeleri, helikopter ve uçak taşıyan çıkarma gemileri projeleri de artık rafa kalkacak çünkü kullanımı mümkün olmayacak.
Eğer caatsa yaptırımları uygulanırsa milli uçak projesi TFX de rafa kalkacak çünkü bu yaptırımlar bütün nato ülkelerini kapsıyor. Biz hiçbir nato ülkesi ile birlikte ürün geliştiremeyeceğiz, geliştirmeyi bırakın yedek parça bile alamayacağız.
Türkiye zaten yetersiz olan filosunun bir bölümünü yedek parça olarak kullanmak zorunda kalabilir! İran bunu yapıyor.
Buna karşılık yunanistan elindeki F-16'ları F35 seviyesine çıkaracak bir proje için ABD'ye başvurdu, 2. Ve 3. Nesil block 30 ve 40'ları block 70+ seviyesine çıkarmayı planlıyor. Zaten halihazırda modern F-16 sayısı Türkiye'nin 2 katı ve bu proje hayata geçerse eğer ege'de tamamen hava üstünlüğünü ele geçirmiş olacak.
Türk ordusu saldırı stratejisinden vazgeçip savunma stratejisine geçiş yapmış oluyor.
S400 konusunda her ne kadar başlarda haklı olsak da kesinlikle bu sonuçlara değmezdi. ABD patriotları satmayı teklif ettiğinde kabul etseydik hem bu sorunları yaşamayacak hem de hem hava savunma hem de modern uçaklarımız olacaktı.
Bir de olası bir savaşta Türkiye'nin elindeki batarya ve füzelerin yeterli olup olmayacağı konusu var. Uçaklar için yeterli olsa dahi iran gibi komşularımızın 1 dakika içinde attığı binlerce balsitik füzeyi engellemesi imkansız. Bu denemeleri rocket barrage diye aratarak bulabilirsiniz.
Bu videoları izlemenizi tavsiye ederim.
1. Bu gemide fırlatma mekanizması yok, sadece dikey iniş kalkış yapabilen uçaklar için tasarlandı. Dünya'da dikey iniş kalkış yapan iki uçak var F35B ve İngilizlerin Harrier uçağı o da F35'den sonra emekli olacak. SOM'u satamazsın CAATSA'yı unutuyorsunuz.1-SOM projesi veya LHD amfibik çıkarma gemimiz F35 yüzünden bitti gitti gibi bir durum kabul edilemez. Avustralya aynı gemiyi yıllardır F35'siz kullanıyor. Ayrıca hâlen daha F35 kullanıcılarına Som fuzesini pazarlayabilir ve Akıncı, ve F16 gibi uçaklarımızda kullanabiliriz.
2-CAATSA yaptırımlarının uygulanmayacağı açık bir şekilde söyleniyor. Bu artık mırıldanma seviyesinden öteye geçti. Pentagon S400 konusundaki konuşmasında uzun süreli ertelemeye gitti ve Trump'ın söylemleri... Bu yaptırımların olması savunma sanayini direkt etkiler lakin bu projeyi bitirebilecek seviyede bir yaptırımdan fazlasıyla uzak.
3-Bu konudaki bilgisizliğiniz o kadar açık ki. Nasıl bir modernizasyon 40 yıllık F16'yı F35 seviyesine getirecek. F16 Viper modernizasyonu Block52 versiyonuna AESA radar ilave edilmiş versiyonudur. Türkiye ÖZGÜN projesiyle yerli görev bilgisayarı ve yerli AESA radar ile Yunan modernizasyonuna karşılığını şimdiden verdi.
4-Amerika papazı teslim ettiğimizde sorunlar bitti mi? Bu konuda da teslim olsaydık bu işin sonu Kıbrıs , PYD şeklinde devam edecekti. Ayrıca S400 konusundaki siyasi başarıların neticesini şuan da ekonomik olarak da alıyoruz. Eğer Dolar 5,60 seviyesine gerilediyse bu Türkiye'ni S400 konusundaki müzakere başarısıdır, yatrımcıya yaptırımlar konusunda verdiği cevaptır. Biz S400 ile saldırıya dayalı bir ordudan savunmaya dayalı bir orduya değil, ana karası çatısız olan bir ülkenin farklı alternatiflerle çatısını inşa ediyoruz. İran konusundaki tehditlere ise Aster-30 Block-1 ve Block-2 ile karşılık verecek duruma geleceğiz. Bu konuda savunma sanayi iştiraklerinin MBDA ile anlaşmaları ve ortaklıkları var.
5-Ben F35 projesini Türkiye'yi büyük bir bağımlılığa sokacak bir unsur olarak görüyorum. Teknolojik ve stratejik olarak kritik bir unsur olduğu doğrudur lakin bizi bu kadar bağımlı kılacak bir unsurun bize sağlayacağı katkı Amerika'nın güvenilirliği kadardır.
1. Bu gemide fırlatma mekanizması yok, sadece dikey iniş kalkış yapabilen uçaklar için tasarlandı. Dünya'da dikey iniş kalkış yapan iki uçak var F35B ve İngilizlerin Harrier uçağı o da F35'den sonra emekli olacak. SOM'u satamazsın CAATSA'yı unutuyorsunuz.
2.CAATSA kesinleşti ama Trump 6 ay erteledi. Meclis onayladı. 6 ay sonra 2. kez erteleme hakkı var sonra uygulamaya geçer.
3. Bence sizin bu konudaki bilgisizliğiniz çok açık. F-16'ların 40 yıl önce üretilen uçaklarla şu an üretilen uçaklar arasında görüntü benzerliği dışında hiçbir alakası yok. Hatta bu uçaklara yeni isim verdiler ve 5. nesil savaş uçağı sınıfında. F21 VIPER diye araştırın. Motoru bile farklı, F-35'de kullanılan radarlara kadar donatılan bir uçak. Silah taşıma kapasitesi 2 kattan fazla arttı. Eski F-16'lar analog uçaklardı bu uçak %100 dijital.
4. Alakasız konular, hikaye. S400 İran'ı tamamen durduramaz Iran dakikada 100.000 balistik füze atma kapasitesine sahip bir ülke.
5. Aksine Türkiye'nin milli projelerini hayata geçirmesine yardım eden bir projeydi. Şu an Rusya'ya bağımlı olma yolunda ilerliyoruz. Ruslar ABD'lilerden çok daha katı kurallara sahip. Rus malı silahların kesinlikle yazılım kodlarını vermiyorlar, parça üretmene ya da yerli mühimmat kullanmana izin vermiyorlar.
6. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın. F-22 'DNA': Why Lockheed Martin's New F-16 Block 70 Could Be Truly Deadly
1.Bu sefer biraz araştırıp gelmişsiniz ama yine eksik araştırmışsınız, sadece hindistan için F-21 ismi verilmedi projeye başka ülkeler de dahil olacak. Bir F-16 block 30/40'dan çok çok daha ütün bir uçak block 70.
2. Başkanın sadece 2 kere erteleme yetkisi ve yaptırım maddelerinden 5 tanesini seçme yetkisi var, iptal yetkisi yok.
Rus malı sistemde ısrar etmediler ABD patriotları vermeyince Rusya S-400 teklif etti, adamlar zaten işportacı gibi hazırda bekliyor.
Rusya şu an F-35'lerin Türkiye'ye verilmemesinden çok memnun, bir taşla 2 kuş vurmuş oldular. Türkiye yerinde dursun sağa sola hareket etmesin istiyor bunlar. S-400 ile bu duruma geliyoruz.
S-400 yerli füze mi? Şu söylediğin aşırı saçma. Rus malı füze ile bağımsızlık yolunda mı ilerliyoruz yoksa Rusya'ya mı bağımlı oluyoruz bir düşün bence.
S-400 ABD'ye olan bağımlılığımızı bitirecek diyen siz değil misiniz? Ben de ona cevap verdim.Siz bana cevap yazdığınıza emin misiniz? Ben ne demediysem onları demiş gibi bana iletiyorsunuz. Ben S400'e yerli füze mi dedim. Bir de çalışıp gelmişsin diyorsunuz. "Buna karşılık yunanistan elindeki F-16'ları F35 seviyesine çıkaracak bir proje için ..." şeklindeki söylemi olan siz çalışıp gelen ben.
Bu konulardaki cahilliğiniz kendinizi beğenmişliğinizle çekilmez noktaya gelmişsiniz. Block 70 modernizasyonunu F16'yı F35 seviyesine cıkaracağını söylecek kadar bilgisizsiniz.
S-400 ABD'ye olan bağımlılığımızı bitirecek diyen siz değil misiniz? Ben de ona cevap verdim.
Saçma sapan argümanlar sunup 40 yıllık f-16 nasıl F-35'e rakip olabilir demek asıl cahilliktir, 40 yıllık F-16 ile Block 70'lerin farkını bilmemek demektir. Radarlardan tutun da kask sistemlerine kadar birçok parçası F-22 ve F-35 ile aynı. Ayrıca 5. nesil seviyesinde kabul görüyor, bu uçakları ben 5. nesil uçak sınıfına almadım. 5. nesil ne anlama geliyor biliyor musunuz?
Buna rağmen cahil demiyor iken ben siz "cahilsin" diye 2 kere söylüyorsunuz, asıl cahillik cahilliğinin farkında olmamaktır.
Uzatmaya gerek yok. Okuyup bilgi sahibi olun.
![]()
F-16’larının Block 70 (Viper) seviyesine yükseltileceği açıklandı
Yunan Başbakanı Çipras’ın geçtiğimiz hafta ABD ziyareti esnasında Yunanistan’ın kullandığı F-16 savaş uçaklarının 2,4 milyar dolar karşılığında modernize edileceği açıklandı. ABD başkanı Trump, bu anlaşmanın hem Amerikan ekonomisine fayda sağlayacağına hem de iki ülke arasındaki ekonomik...www.airlinehaber.com
Aynısı değil o kaska monteli nişangahın çok daha gelişmişi var. Araştırmadığınız bilmediğiniz için sürekli açıklamak zorunda kalıyorum. Önce bu konuları araştırıp bilgi sahibi olun sonra tartışalım.En baştan başlayayım.
-F35 son derece kritik bir sistem olduğu bir geeçektir. Doğruluğu tartışmalı olsada İsrail'in F35'ler ile İran'a yapmış olduğu belli başlı operasyon iddiaları vardır. EOTS sistemi 5.nesil motoru ve elektronik sistemleriyle Türkiye'nin edinmesi gereken bir uçak olduğu kanısındayım. Lakin SS Başkanı İsmail Demir'in de belirttiği gibi F35 sahibiyle iletişimi kopaayan bir sistem. Uçakla ilgili kritik bilgileri Amerika ile paylaşan bir uçak. Bu sebeple diyorum ki Türkiye'nin bu silahtan kısıtlı sayıda almasının Hava Kuvvetlerine olumlu şekilde yansıyacaktır. Aynı şekilde ABD'nin bu sistemi Türkiye'ye satmayacak olmasına en çok sevinecek olan ülke Rusya'dır. Sebebi ise gayet açıktır. Rusya bölgesinde kritik silahlara sahip ülkelerden memnun değildir.
-Gelelim S400 meselesine. Bu füze sistemi valistik yönünden çok hava soluyan hedeflere karşılığındaki etkinliğiyle bilinir. Türkiye bu sisteme Patriot talebinin olumsuz yanıtlanması sebebiyle yönelmiştir. Lakin bu sisten öyle bir hâl almıştır ki Türkiye ile Amerika arasındaki siyasi bir meseleye dönmüştür. Amerika dolar üzerinden yapmış olduğu spekülatif hamlelerle papazını almış Türkiye'ye mesajını yollamıştır. Şimdi ise sıra S400'dedir. Türkiye bu kanıda ise ısrarla durmasının sebebi siyasidir. Cünkü Türkiye nasıl papaz sonrası S400 masasına getirildiyse bundan sonrada önüne Kıbrıs, Suriye, İran, Halk Bankası meselelerinin de masasına getirileceğine emindi. Sıra bu kritik konulara gelmeden S400 konusunda net tavrını ortaya koymuştur.
F35 ile kaybettiklerimizi sıralarsak TCG Anadolu üzerine konumlandıracağımız F35B'ler ile tabiri caiz ise mini uçak gemisine sahip olma şansımızı ertelemiş olduk. Ertelemiş diyorum çünkü nasıl F4'ler kıbrıs ambargosu sonrası nasıl teslim edildiyse F35'ler de Türkiye'ye teslim edilecektir. Diğer büyük kayıp ise savunma sanayi şirketlerinin yaklaşık 13Milyar Dolar değerindeki iş payıdır. Bu iş payının ise alternatif bir uçak alımıyla veya MMU projesinde alacakları payla telefi edileceğini düşünüyorum.
F16, F21 , F16 Viper Yunan moderniszasyonu vs... F16 yıllar içerisinde gelismiş modernize edilmiş bir uçak. Bu modernizasyonlar hiçbir zaman elmayı karbuz yapmamıştır yapmayacaktırda. F21, Modernize edilmiş Yunan F16'ları ve F16 Block 70 hepsi aynı özelliklere sahiptir. F21 sadece havada yakıt ikmali için özel bir ekipmana sahip Lockheed ve Tata ile üretilecek olan modeldir. Bu F16'ların Hava Kuvvetlerimizde de bulunan F16'lardan farkı AESA radardır. Bu kodernizasyonu Türkiye ÖZGÜN Projesiyle yerli görev bilgisayarı ve yerli AESA radar ile yapacaktır. Bu projenin şuanda testleri devam ediyor. Fotografları da medyaya lanse edildi. Bu midernizasyonların uçağın motorunda kısıtlı etkilere sahiptir. F110 motorunun geliştirilmiş versiyonunu kullanırlar. Buna karşılık yunanistan elindeki F-16'ların.modernize edilecek versiyonları F35 seviyesindedir demek çok talihsiz ve üstü açık bir söylemdir. F16'lar modernizasyonla bırakın EOTS'a IRST tarayıcıya dahi sahip olmayacaklar. Radar kesit alanı hatrı sayılır seviyede düşmeyecek.
S400 meselesi: S400 bizi Rusya'ya bağlı kılacağı bir gerçektir. Lakin şu da unutulmamalıdır ki F35 ile F16'ya sahip olmamız Amerikaya bağlı olduğumuz gerçeğini değistirmez. Rusya'dan S400 aldık diye göbekten Rusya'ya bağlandık gibi imalar doğru değildir. T7rkiye'nin amacı hava savunma tedariğinde bulunmaktadır. Bu tedariğide yerli yollarla yapmak en temel amacıdır. Bu seviyede teklonojik yeterliliğe sahip olana kadar acil alım statüsünde patriot talep ettik olmadı s400 talep ettik oldu. Durum bu kadar basit ve gelip geçicidir. S400 ve görüsmelerin sürdüğü Aster-30 sistemleri yerli hava savunma sistemine kadar geçici alımdır. Bu bağımlık da yerli füzenin hizmete gireceği zamana kadardır.
Sonuc olarak Türk milleti olarak siyasi ve teknik bir konu hakkında bir taraf şeklinde konuşmayı bir eziklik duygusunun kalıntısınolarak görüyorum. Türkiye yerli hava savunma projesi ile Milli muharip uçağı ile F35, Patriot, S400 tartışmalarını isin yetkililerine bırakıp bu işe hobi olarak bakmalıdır. Ne daha düne kadar düşman olduğumuz Rusya dostumuzdur ne de PYD ile sınırlarımızı kuşatan Amerika dostumuzdur. Dediğim gibi bubiş teknik ve siyasi bir konudur. Bunun faturasını da bırakalımda siyasetçiler ve kuvvet komutanları düsünsün. Emin olun ki onlarda milletin ve vatanın menfaati doğrultusunda hareket ediyorlar.
Kaska monteli nişangahtan bahsediyorsunuz. Aynısı hava kuvvetlerimizden bulunan Block 40|50|52 serisi uçaklarımızda var. Ayrıca F35'te bulunan kask ile F16'daki aynı değil.
Aynısı değil o kaska monteli nişangahın çok daha gelişmişi var. Araştırmadığınız bilmediğiniz için sürekli açıklamak zorunda kalıyorum. Önce bu konuları araştırıp bilgi sahibi olun sonra tartışalım.
Mesela Block 50'deki kaska monteli nişangah ile block 70'dekinin farkını araştırın.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.