Rehber Sabit Diskinizin sağlık durumunu öğrenin!

Merhaba dostlar, bugün sizlere çoğu kişinin merak konusu olan HDD, SSD'nin durumu nasıl öğrenilir konusundan bahsedeceğim.

Öncelikle bunu Windows'un kendisi üzerinden öğrenmemiz pek mümkün değil. Windows bize açık açık vermiyor bu verileri.

Bu yüzden ek bir program kullanacağız.
Bu programın ismi ise CrystalDiskInfo, programı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

Programı indirin ve normal setup işlemlerini ilerle diyerek geçin, program açıldıktan sonra karşınıza böyle bir ekran gelecek. Buradaki health status kısmından diskinizin sağlığını, aşağıdaki yazılardan sector bilgilerini, sağ taraftaki power on hours yazısından diskinizin kaç saat çalıştığını görebilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkürler, umarım yardımcı olmuştur.

images.jpeg
 
Güzel rehber ama bu sadece diske yazdığı veriye göre sağlık yüzdesi veriyor diye biliyorum. Technopat'ın SSD sağlık testlerinde öyle aklımda kaldı.
 
Diskiniz 16k saat çalışmış, dikkat et yazdığında henüz sorun teşkil etmez, durum yerinde kötü veya ciddi yazdığında sorun oluşmaya başlamıştır, içiniz rahat olsun.
Hocam peki bir şekilde iyi yapabilir miyim durumu yoksa ömrü bittiği için mi böyle oluyor ?
 
Hocam peki bir şekilde iyi yapabilir miyim durumu yoksa ömrü bittiği için mi böyle oluyor ?
Hocam diskin durumu çalışma süresine, kalitesine ve veri yazılma miktarına göre değişir, mesela üstteki arkadaşın diski size göre daha çok çalışmış ancak daha fazla dayanıklılığa sahip olduğu için sizinki kadar aşınmamış, diskinizi geri iyi yapma imkanınız yoktur. Durum kötü olursa bilgisayardaki yavaşlamayı hissedersiniz zaten.

Galiba mekanik disk kullanıyorsunuz, SSD'ler mekanik disklere göre çok daha dayanıklı ve hızlı, diskinizin ömrü bittiğinde SSD'ye geçmeyi tercih edebilirsiniz.
 

Geri
Yukarı