Sahibinden sitesinde artık GET'li satış yapmayacağım

friedkin

Kilopat
Yaklaşık 10 yıldır sahibinden sitesinde GET (güvenli e ticaret)li olarak satış ve alım yaparım, bu süre içinde neredeyse hiç sorun yaşamamıştım. Ama şu son 1 yılda artık ne olduysa, insanlarımız sanki aniden mutasyona uğramış gibi sürekli garip sorunlar yaşamaya başladım.

Mesela alıcı ürünü alıyor, almadan da tabii deli gibi pazarlık yapıyorlar, neyse, anlaşıyoruz, GET'li olarak alıyor, bildiğiniz gibi ürün kargolandıktan sonra normalde alıcının 3 gün onay süresi var,. Bu süre dolmadan para satıcıya aktarılmıyor, araya cumarttesi pazar da girince bu süre 5 güne çıkıyor. Onaya 1 saat kala adam onayı erteliyor, işin içine 5 gün bekleme süresi daha giriyor. Ne oldu böylece, kargoyu yaptıktan ancak 10 gün sonra satıcı parayı alabilecek, ama o kadar kolay değil, adamlar cin, sürenin dolmasına 1 gün kala ben bunu iade ediyorum diyor onay vermiyor, şimdi ne oldu, adam bizim malı 9 gün beleşe kullanıyor, iade ediyor, hem de git gel kuruş kargo parası da ödemeden... Ne güzel hizmet ya...

Bir zavallı kesim de, elinde bozuk bir mal var mesela, sahibindenden GET'li ücretsiz kargolu olarak alıyor malı, elindeki bozuk birebir aynı ürün ile satıcıdaki sağlam ürünü değiştiriyor. Bana bozuk mal gönderilmiş diye iade ediyor, git gel kuruş kargo ücreti de ödemeden elindeki bozuk malı sağlam hale getiriyor böylece...

Ben bu durumla son yıllarda birkaç kere karşılaştım ve artık illallah dedim, sahibinden de artık GET'li satış yapmayacağım. Kötüye kullananlar giderek çoğalıyor. Zaten sitenin GET'li satış kuralları da bu kötüye kullanımı destekler nitelikte, bu durumun son zamanlarda çokça olmasını artık neye bağlamamız gerekli, ülke olarak ekonomik durumumuzun son yıllardaki gidişatına mı, yeni neslin karakterine mi tam bilemedim...

Son düzenleyen: Moderatör:
Değişmez felsefem:

1- Telefonda konuşulan fiyat ne ise o şekilde elden teslim. Elden pazarlık etmem.
2- Alıcı uzakta ise ve kargolamam şart ise; ne olursa olsun önce para sonra kargo.

Bunlara uydukça sorun yaşamadım. Bir şey alırken de (kargo ile) referansına bakıyorum satan kişinin. Tek bir kez bile sorun yaşamadım. Sanırım şans işi de var.

Ben benzer bir sorunu sattığım ekran kartında yaşamıştım. Bir daha online sistem üzerinden böyle parçalar satmamaya özen gösterir oldum. Alıcı gelir, dener alır.

Mesela bende bir ara pcyi satmayı düşünüyorum. İşim gereği Şırnaktayım. Önce parayı istesen karşı taraf güvenmiyor ki oda kendince haklı, get açayım desen öyle acayip sorunlar var olmuyor. En garantisi önce parayı alacaksın sonra malı göndereceksin kafan rahat olsun. İkili güven meselesi.

Suistimalle her zaman olur. Bu tür bir süreçte yer almak istemiyorsanız GET ilan açmazsınız. Ancak özellikle GET ilanları tarayan bir kitle de mevcut. Piyasayı arz talep şekillendirir. Size bu şekilde muamelede bulunan müşteri ile ilgili hukuki işlem yapabilirsiniz.

Ben aktf ticaret ile uğraşmıyorum ancak Amerikadan aldığım mac pro'yu kapalı kutu sahibinden.com'da satmıştım. Yukarıda anlattığına benzer bir süreç oldu. Sonra "alan kişi" kutusu açılmış, kurcalanmış bilgisayarı" bana geri gönderdi. Sistem üzerinden bana çözüm bulamadıklar ama bende hertürlü yazışma ve kimlik bilgisi meccut olduğu için ilgili kişiyi, elimdeki tüm evraklarla tüketici mahkemesine verdim. Sonuçta ürünü "zorla almak zorunda kaldı" + mahkeme masrafı + kişisel avukatımın 1500TL çorba parasını da ödedi.

Bir zavallı kesim de, elinde bozuk bir mal var mesela, sahibindenden GET'li ücretsiz kargolu olarak alıyor malı, elindeki bozuk birebir aynı ürün ile satıcıdaki sağlam ürünü değiştiriyor. Bana bozuk mal gönderilmiş diye iade ediyor, git gel kuruş kargo ücreti de ödemeden elindeki bozuk malı sağlam hale getiriyor böylece...
Çok haklısınız. Çalıştığım telefoncuda 2000 liradan tutun 15 liraya kadar kulaklıklar vardı. 20 liraya BT sporcu kulaklığı satıyorduk fiyatına göre yeterli bir üründü. Adamın teki geldi aldı gitti geldi ve ürün bozuk dedi aldım baktım bozuk. Tamam dedim değiştirdim. Yine geldi deneyerek verdim. Bu sefer 1 saat sonra geldi. Şüphelendim ve abiye söyledim bu ne böyle diye. Kulaklığın etiketini çıkar dedi. Tuşların altındaki etiketi çıkardım ve verdim. Yenisini getirdi ve etiket vardı. Adamı polise verdik korktu ve getirdi kulaklıkları. Nereden bulduysa bozuk kulaklıkları varmış ve onları sağlamlarla değiştiriyormuş.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı