Samsun Odyssey G6 OLED alınır mı?

Hocam sabit kalması önemli değil ki, aynı pixellerin yüksek parlaklıkta mesela mavi-beyaz renklerde kalması önemli.
Zaten OLED monitörlerin parlaklıkları çok yüksek, yanmaları çok olası, ekran kalitesine hiçbir lafım yok zaten, bana kalırsa bir süre beklenmesi daha sağlıklı, çünkü zaten şu an bu teknolojiye aşırı yatırım yapılıyor, yanma sorunları çözülmeye başlandı evet, maliyet gitgide düşüyor yakında IPS, VA fiyatlarına yaklaşacak bu cihazlar bu kadar acele edilmesine gerek yok.
Dynamic AMOLED telefon kullanıyorum evet ekran olarak aşırı güzel ama parlaklığı yanacak diye %30-40 civarında kullanıyorum.
Zaten kimse monitörleri 100'de 100 olarak kullanmıyor ki. Ben yüzde 60 üstüne çıkarmam mesela.

Eğer alabiliyorsan alınabilir. Seni zorlamayacaksa olur birşey ömürlük bir ürün almış olursun. Ama seni ne kadar zorlayacak bu bütçeni aşma.
Pek zorlamaz bütçe konusunda, uzun süre rahatça kullanacağım bir monitör olduğunu düşündüğümden rahatlıkla o parayı verebilirim.

Yanma olayı bir anda olan bir olay değil ki zaten, yavaş yavaş meydana gelebilir.
Örneğin Cyberpunk oynuyorsunuz oyun aşağı yukarı 25 saat sürüyor sadece 5 saatlik bir kısmında statik HUD olsa zaten monitörün o kısımlarda ciddi hasar meydana gelir.
Windows'ta görev çubuğu da aynı şekilde statik bir menüdür aynı şekilde hasar meydana gelebilir.
6 yıl sonunda ekran yanık içinde olunca kime satacak alan kullanıcı onu cevaplayabilir misiniz 30 bin veriyorsunuz bu teknolojiye evet harika bir renk kalitesi ve siyah rengi var ama yanma sorunu çok yaygın, şu an çözümü teknolojinin ilerlemesini beklemek zaten fiyatları illaki düşecek şu anda bu paraları mavi tonlarındayken arka da yanık görüntü görmek için verilmemeli bana kalırsa, bütçesi hele anca yeten biri için.
Aslında bütçe anlamında pek sıkıntı yok, uzunca bir süre götürecek bir monitöre 25 35k arası bir ücret ödeyebilirim. Bütçemin normalde kısıtlı olmasının sebebi pek para harcamak istemememden kaynaklı fakat dediğim gibi 4 5 sene rahatlıkla götürebilecek ayrıca fazlasıyla güzel bir görüntü kalitesi sunabilecek Oled monitöre para verebilirim. Yanık olaylarına ise evde kullandığımız Samsung Oled TV'den biraz hakimim ve bu konuda titizim. Kronik olarak bir sıkıntısı yoksa beni rahat götürür diye düşünüyorum.

Ayrıyetten VRR flicker dediğimiz bir zayıflığı da var OLED panellerin, ona da değinmek lazım diye düşünüyorum. Daha önce VA panel kullandınız mı bilmem, onda da yaygın bir sorundur. VRR (değişken yenileme hızı, FreeSync/Gsync) aktifken panel, her hertz değeri için farklı parlaklık değeri gösteriyor. Yani mesela sizin FPS değeriniz dalgalanıyorsa her hertz geçişi arası monitörün parlaklığı da değişiyor, bu da titreme gibi rahatsız edici bir görüntüye sebep oluyor. Bu durum özellikle karanlık sahnelerde daha çok göze batıyor. OLED panelin de en güçlü yani olan kontrast, karanlık sahnelerde çok işe yarasa dahi VRR açıkken oyun oynuyorsanız bu problem bu avantajı baltalıyor. Bu VRR flicker denen olayı da RTINGS sitesi dışında ölçen bir site yok diye biliyorum. Onlar da 4 adet OLED monitörü bu konu kapsamında incelemiş ve sadece 1 tanesi iyi sonuç almış. Bence önemli bir konu.

Burn-in mevzusu için WOLED paneller daha dayanıklı deniyor hocam. O konuda korkunuz varsa QD-OLED yerine WOLED tercih edebilirsiniz.
QD-OLED için 7k fark çıkıyor, Samsung'dan mantıklı bir tercih olacaksa neden olmasın. Fakat bu yanık olayına pek takılmıyorum, evde kullandığımız TVde Oled ve pek sıkıntı çıkarmadı. Tabi bir TV ile monitörü arıza çıkarma ihtimali açısından denk tutmak pek mantıklı değil ama TV'yi kullanırken ki gösterdiğim özeni monitör için de gösterebileceğimden eminim. Bu şekilde yanma ihtimalini de minimize edebileceğimi düşünüyorum

Ayrıyetten VRR flicker dediğimiz bir zayıflığı da var OLED panellerin, ona da değinmek lazım diye düşünüyorum. Daha önce VA panel kullandınız mı bilmem, onda da yaygın bir sorundur. VRR (değişken yenileme hızı, FreeSync/Gsync) aktifken panel, her hertz değeri için farklı parlaklık değeri gösteriyor. Yani mesela sizin FPS değeriniz dalgalanıyorsa her hertz geçişi arası monitörün parlaklığı da değişiyor, bu da titreme gibi rahatsız edici bir görüntüye sebep oluyor. Bu durum özellikle karanlık sahnelerde daha çok göze batıyor. OLED panelin de en güçlü yani olan kontrast, karanlık sahnelerde çok işe yarasa dahi VRR açıkken oyun oynuyorsanız bu problem bu avantajı baltalıyor. Bu VRR flicker denen olayı da RTINGS sitesi dışında ölçen bir site yok diye biliyorum. Onlar da 4 adet OLED monitörü bu konu kapsamında incelemiş ve sadece 1 tanesi iyi sonuç almış. Bence önemli bir konu.
İşte bu konuyu bilmiyordum açıklama için teşekkür ederim. Bozulan monitörüm VA panel ve dediğiniz titreme olayını biliyorum gerçekten de aşırı rahatsız eden bir durum hatta VRR açıkken 10 dakikadan sonra gözlerimde ağrı başlıyordu. İyisi mi bir teknoloji markette inceledikten sonra karar vereyim.

OLED şaheser teknoloji ama yanma mevzusu bir tık bayık, günde 2 saat kullanılacak ise alınabilir.
Günde 2 saat günlük ortalama kullanım süremin çok altında, ortalama 5 6 saatten aşağı kullanmıyorum.

Son düzenleme:
İşte bu konuyu bilmiyordum açıklama için teşekkür ederim. Bozulan monitörüm VA panel ve dediğiniz titreme olayını biliyorum gerçekten de aşırı rahatsız eden bir durum hatta VRR açıkken 10 dakikadan sonra gözlerimde ağrı başlıyordu. İyisi mi bir teknoloji markette inceledikten sonra karar vereyim.
Monitörün bu konudaki performansını bence aydınlık bir mağaza ortamında emin bir şekilde test etmeniz çok zor. Benim tavsiyem Amazon gibi müşteri dostu iade politikaları olan büyük şirketleri tercih edin, monitörü 2.el durumuna getirmeden (kutuları eksiksiz şekilde) testinizi yapın, beğenmezseniz iade edin.

Monitörün bu konudaki performansını bence aydınlık bir mağaza ortamında emin bir şekilde test etmeniz çok zor. Benim tavsiyem Amazon gibi müşteri dostu iade politikaları olan büyük şirketleri tercih edin, monitörü 2.el durumuna getirmeden (kutuları eksiksiz şekilde) testinizi yapın, beğenmezseniz iade edin.
Tamamdır, öncelikle güzel öneriniz için sonrasında ne yapılması gerektiği konusunda yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim hocam. İyi geceler.

Bu monitor 20k olsa bile ben o parayı vermezdim. Tabi bireysel yorum bu. Hz sizin için çok önemliyse tercih edebilirsiniz.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı