Samsung 1 TB HDD'yi PC'nin Görmemesi Sorunu

HanKaĞaN

Megapat
Daha fazla  
Sanıyorum 2007-08 yılları arasında satın aldığım 1 TB Samsung diskimi, o zamandan beri depo disk olarak kullanıyorum. Dolayısıyla içinde 860 GB veri saklıyor ve benim için çok kıymetli.

Ancak son 1 haftadır anlayamadığım bir problem var. İlk başta disk bağlantısı bir ara kendiliğinden kesildi ve yeniden bağladıktan sonra bir de baktım ki disk RAW formatına dönüşmüş. İnanın çok korktum ve nasıl düzelteceğimin yollarını ararken, birden kendisi düzeldi ve disk açıldı. Sanırım Windows arka planda kendisi geri dönüştürdü.

İşte sorunlar bundan sonra başladı. Film izlerken, disk üzerinden oyun oynarken donmalar olmaya başladı ve bağlantı kesildi. Şuanda disk yine açılmıyor ve bilgisayar görmüyor. Sorun nedir sizce?

(Düzeltme: Şimdi yeniden açmayı denedim bu sefer bilgisayar diski tekrar görmeye başladı. Sanırım sürekli gidip geliyor. Kalıcı zarar vermeden bu sorunu nasıl düzeltmeliyim?)

Sata kablonuzu değiştirip denediniz mi?

Harici olarak kullanıyorum hocam. Bu bağlamda kutunun içindeki sata kablosu mu yoksa benim kullandığım USB kablo mu, ya da tümden kutu mu arızalı bilemiyorum. Çalışırken diskten ses filan da gelmiyor, bad sector arızası değil gibi. Daha önce hiç böyle bir durumla karşılaşmadım ama, diskin ömrü mü doluyor bilemedim doğrusu. İçindeki veriler çok önemli olduğu için doğru bir çözüm bulana kadar söküp rafa kaldırdım...

Kullandığım USB kablo, 1998'de aldığım bilgisayardan kalma. Çok sağlam ve ideal uzunlukta kabloya sahip olduğu için epey zamandır onu kullanıyorum. Bağlantı kesilmelerine bakılırsa sorun kabloda gibi. Acaba kabloyı mu değiştirsem? Uygun çözüm önerilerine ihtiyacım var...

Diskin ömrü dolmuş. Söküp SATA'dan bağlayın ve verilerini kurtarın. Sonra da diski emekliye ayırın.

@Recep Baltaş : Hocam kusura bakmayın konuyu düzenlemeyi unutmuşum. Kutuya başka bir disk bağlayıp denedikten sonra, sorunun USB disk kutusunda olduğunu saptadım. Yani çok şükür diskte bir sorun yok.

Diskin ömrünün dolması ve çok formatın diske zarar vermemesi gibi alışılmamış şeyleri ilk sizden duydum. Bu sorunu yaşadığımda 'acaba diskin ömrü mü doldu?' diye sormam da sizin sayenizdedir. Ama ben 1998'deki disklerin bugün hala çalıştığına şahit oluyorum. Mekanik diskin ömrünün dolması nasıl oluyor? Tam olarak nasıl anlaşılıyor? Ne kadar kullanmalıyız? Bunları merak ediyorum. Sorularıma yanıt bulabileceğim bir makaleniz varsa link verir misiniz?

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı