Samsung 850 EVO SSD'ye Secure Erase yaptım

SSD veya HDD modeli
Samsung 850 EVO 120 GB
Merhaba arkadaşlar. Dün akşam Samsung 850 EVO SSD'mdeki tüm verileri sistemimdeki başka bir SSD'ye atıp bu SSD'yi harici olarak kullanmak istedim. Verileri başarılı bir şekilde transfer ettim, bazı klasörleri atmak için Robocopy kullandım.

Daha sonra kasayı açtım, SSD'yi söktüm ve sistemi çalıştırdım. Sonra ise SSD'yi harici kutuya (Ugreen 70499) taktım ve kutuyu bilgisayarıma bağladım. Daha sonra içine birkaç veri atmaya çalıştığımda bir şok yaşadım. SSD sadece 80 MB/s yazma hızına ulaşabiliyordu!

Ben de biraz araştırdım, daha önceden aktif olarak kullanılmış ve sonradan hariciye çevrilmiş bir Samsung 850 EVO SSD kullanan kullanıcının dediğine göre Secure Erase yapmak sorunu çözüyormuş. Ben de hemen Secure Erase yapmaya başladım.

Bunun için apar topar SSD'yi tekrar dahili olarak takmam gerekti. Zira harici olarak takıldığı zaman Samsung Magician yazılımı hiç açılmamakla kalmıyordu, sistemi tamamen bug'a sokuyordu. Ben de dahili olarak takıp Magician'ı açtım.

Sonra ise Secure Erase kısmına geldim ve bir adet boş USB bellek takıp Secure Erase medyası hazırladım. Medyayı UEFI'ye göre hazırladım zira sistemim UEFI tabanlıydı.

Sonra USB bellekten boot ettim. İlk denemede Secure Boot açık olduğu için hata verdi. Sonra BIOS'a girip Secure Boot'u kapattım ve tekrar deneyince Secure Erase aracı boot etti. Doğrudan Samsung 850 EVO'yu seçtim ve işlemi onayladım. Onayladığım gibi "The selected device is in a Frozen state" hatası aldım. Bunun çözümü çok basit: SSD'nin hem SATA güç kablosunu hem de SATA veri kablosunu çıkarıyorsunuz. Sonra yaklaşık 10 saniye kadar bekledikten sonra tekrar iki kabloyu da takıyorsunuz ve ardından işlemi tekrar deniyorsunuz.

Bunu yapınca doğrudan Secure Erase işlemi başladı ve 2-3 saniyede bitti. Neden bilmiyorum fakat Samsung SSD'lerde Secure Erase çok kısa sürüyor.

Ardından bilgisayarı yeniden başlatıp kontrol ettim, gerçekten de SSD'deki tüm bölüntüler silinmiş. Hemen bilgisayarı kapattım ve SSD'yi harici kutuya tekrar taktım. Ardından tekrar hız testi yaptım ve sonuç:
samsung 850 evo 120gb ssd secure erase sonrası harici olarak hız testi crop.png

İlk test bu şekildeydi. O sırada disk bomboştu. Şimdi ise Windows 11 Enterprise 23H2 x64 Windows To Go kurulumu yaptım ve diskin 40 GB'ı dolu durumda. Şu anki performans ise şu şekilde:
samsung 850 evo 120gb ssd secure erase sonrası harici olarak hız testi güncel crop.png

Tam 558 MB/s okuma ve 528 MB/s yazma hızı verdi. Random 4K QD1 testi ise 32.20 MB/s okuma, 49.62 MB/s yazma olarak çıktı. Yani Secure Erase gerçekten işe yaradı. Önceden okuma hızı sorunsuz olsa da yazma hızı 80 MB/s civarında geziyordu. Şimdi gerçekten mükemmel.

Eğer siz de SSD'nizden tam performans alamıyorsanız, dahili SSD'nizi harici kutuya taktığınızda yazma hızı düştüyse veya başka bir performans sorunu varsa Secure Erase yapmanızı öneririm. Benim sorunumu gerçekten çözdü.
 
Güzel bir metin hocam elinize sağlık. Benim SSD'de Secure Erase yapmadan önce düşük olan IOPS değerlerim uçtu.


Random Read 80K'larda, Write ise 60-65K'ydı. Gelişme var yani. Dediğiniz gibi Samsung'larda Secure Erase çok kısa sürüyor onu ben de anlamadım oldu mu diye 7 kere temizledim ben de SSD'yi. Umarım içinden geçmemişimdir :D
1704728677244.png
 

Yeni konular

Geri
Yukarı