Samsung G65B 27'' vs ASUS 27" TUF VG27AQL5

Timurizm

Yoctopat
Daha fazla  
Monitör
Samsung G65B - ASUS TUF VG27AQL5
Merhabalar, elimde 2 adet 2K ekran var. İkisini de kullanıyorum. Gigabyte G27QC 27'' olan ekran 4 yılın sonunda sağ tarafından kararmaya ve flicker oluşturmaya başladı. Belli ki gidici, o yüzden yeni ekran arayışına geçtim. Başta XG27ACS ile aynı paneli kullanıyor diye Gamepower T80 ile başlayıp forumlara bakarak, yapay zeka ile tartışarak vs. ile en son başlıktaki ekranlar arasında kaldım. Gündelik kullanım için bakıyorum. FPS oyunlardan ziyade hikâye türü ve multimedya şeklinde kullanıyorum. Başta ASUS'a karar vermiştim ama G65B bir aklımı çeldi fakat satan kişiler yüzünden biraz ikilemde kaldım. Sizin öneriniz nedir, nasıl bir yol izlemek lazım? Engin bilgilerinizden yararlanmak isterim eğer sizin için de uygunsa @bluerr

Son düzenleyen: Moderatör:
Onuda gördüm fakat kıyasladığım ekranlar eğer kandırmaca yoksa 10 bit ve 1 milyarlık renklere sahip görünüyor ve fazladan özelliklerle birlikte marka bilinirliğinden dolayı onu 4. tercihe bıraktım. ama yinede teşekkür ederim

Samdun VA paneller siyahı ve diğer renkleri kalibrasyon sonrası herhangi IPS'den daha kaliteli oluyor. Ama akıllı VA panel olması lazım.

G65B ve H27E6 bu bütçedeki en iyi monitörler. H27E6 bütçesindeki en yüksek renk gamutuna, parlaklığa ve kontrast oranına sahip IPS monitör. G65B biraz daha zayıf renk gamutuna ve parlaklığa sahip. Ama normal kullanıcı için hala iyi olduğunu söyleyebilirim. G65B'yi öne çıkaran kontrast oranı ve siyahların daha iyi olması. IPS glow ve düşük kontrast oranı akşam vakti seyir zevkini bozuyor. Bu yüzden H27E6 çoğu alanda daha iyi olsa da ben G65B alırdım.

G65B ve H27E6 bu bütçedeki en iyi monitörler. H27E6 bütçesindeki en yüksek renk gamutuna, parlaklığa ve kontrast oranına sahip IPS monitör. G65B biraz daha zayıf renk gamutuna ve parlaklığa sahip. Ama normal kullanıcı için hala iyi olduğunu söyleyebilirim. G65B'yi öne çıkaran kontrast oranı ve siyahların daha iyi olması. IPS glow ve düşük kontrast oranı akşam vakti seyir zevkini bozuyor. Bu yüzden H27E6 çoğu alanda daha iyi olsa da ben G65B alırdım.
asus hakkında birşey demediniz hocam inceleme konunuzda gayet iyi demişsiniz. globalde bir kaç teste baktığımda kontrast olarakda 1680:1 ölçmüşler ayrıca 10 bit 1 milyar renge sahip bir ekran şuanda da 15 civarlarından 10700 e düşmüş. g65b'nin ips dengi rakip gibi geldi bana ama sizce nasıl ? birde elimdeki gigabyte ekranda va panel olmasına rağmen fazlasıyla ips glow vardı yada va panelde başka adı varsa bilmiyorum ve ghosting fazlaydı, diğer ekranımda ips olmasına rağmen daha memnundum renkler 1 tık az gibi gelmişti sadece o yüzden biraz daha ips'e sıcak bakıyorum. hz benim için 180 yeterli 300 lerde gözüm yok :) @bluerr

ASUS hakkında bir şey demediniz hocam inceleme konunuzda gayet iyi demişsiniz. Globalde birkaç teste baktığımda kontrast olarak da 1680:1 ölçmüşler ayrıca 10 bit 1 milyar renge sahip bir ekran şu anda da 15 civarlarından 10700'e düşmüş. G65B'nin IPS dengi rakip gibi geldi bana ama sizce nasıl? Bir de elimdeki Gigabyte ekranda VA panel olmasına rağmen fazlasıyla IPS glow vardı ya da VA panelde başka adı varsa bilmiyorum ve ghosting fazlaydı, diğer ekranımda IPS olmasına rağmen daha memnundum renkler 1 tık az gibi gelmişti sadece o yüzden biraz daha IPS'e sıcak bakıyorum. Hz benim için 180 yeterli 300'lerde gözüm yok :) @bluerr

H27E6 da 1550:1 görüyor. 1 milyar renk normal oyuncu için neredeyse hiçbir işine yaramaz. Öncelik renk gamutu, parlaklık ve kontrast oranı. Çoğu içerik 8 bit. Pazarlamadan öteye gitmez. Profesyonel incelemeciler bit değerine doğru düzgün değinmiyor bile. 8 ise 8 10 ise 10 bit diyerek geçiyor. Kendim OLED monitör kullanıyorum HDR içerik haricinde 8-10 bit değiştiriyorum (fark yok)

HDR da 10 bit içerikler olduğu için fark ediyor.

H27e6'nın renk gamutu %162sRGB volume, VG27AQML1A'nın %139sRGB volume. Arada fark edilir düzey de renk gamutu farkı var.

İkisi de kontrast yüzünden G65B'nin dengi olamaz. İçerik tüketiminde kontrast oranı daha önemli.

Örnek olarak şu rehbere bakabilirsiniz.

Renk gamutu yüksek ama içerikler berbat gözüküyor. HDR da eyvallah iyi gözüküyor ama SDR da bozuyor. Kontrast oranı bu yüzden önemli. Dizi, film vs farketmez.

IPS de HDR da iyi olmayacak. Yani o kadar geniş renk kapsamı pek işine yaramayacak. Oyunlarda bile bu kadar geniş renk kapsamı yer yer kötü gözükmesine yol açıyor. Oyunlardaki karakterlerin suratları kırmızımsı, pembemsi vs oluyor. Renk gamutunu sınırlamak çözüyor. Bu sefer de görüntü soluk olacak. Bu yüzden kontrast oranı çok önemli. Kontrast istediği kadar iyi olsun kötü gözükmez, aksine daha iyi gözükecek.

İlla IPS alacağım diyorsan benzer kontrast oranı ve parlaklığa sahip AQML1A. Renk kapsamında geride. AQML1A da 10 bit için 144hz ye düşmen gerekiyor. Bu da aklında bulunsun.

H27E6 10 bit, bilgin olsun.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı