Merhaba. Bugün Galaxy Watch 4 Classic akıllı saatini inceleyeceğiz ve 2024 yılında alınabilir olup olmadığına bakacağız.
Ürünü 21 Nisan'da Teknomobilee satıcısından almıştım, o zamandan beri her gün kullanıyorum.
Saatimin modeli 46mm, siyah.
Teknik özelliklere değinerek başlayabiliriz:
Teknik özellikler:
- Super AMOLED 1.4" ekran, 450x450 çözünürlük
- Çift çekirdekli Cortex-A55 işlemci, 1.18 GHz
- Exynos W920 yonga seti
- 1.5 GB RAM
- 16 GB depolama (8 GB kullanılabilir)
- 361 mAh pil kapasitesi
- İvmeölçer
- Jiroskop
- Altimetre (Yükseklikölçer)
- Pusula
- Kalp ritmi ölçer
- Barometre (Basınçölçer)
- EKG
- Kan oksijen seviyesi ölçer
Saat oldukça büyük ve kalın. Şık bir tasarıma sahip. Üzerindeki dönen çerçeve sayesinde ekrana dokunmadan saati kısmen kontrol edebiliyorsunuz.
Ekran Gorilla Glass DX ile korunurken gövdede paslanmaz çelik kullanılmış. Saati gündelik kullanımda yanlışlıkla sivri köşelere farklı bölgelerden vurduğum oldu, kılcal dahil hiçbir yerinde çizik bulunmuyor.
Kendi kordonu saati sıkı tutsa da bileği tam kavrayamıyor. Farklı bir kordon takılarak sorun çözülebilir. Bilek kalınlığım ortalama aralıkta olmasına rağmen böyle bir durumun olması başlarda beni çok rahatsız etmişti ancak zamanla alıştım.
Saati kablosuz şarj aleti aracılığıyla şarj ediyoruz. Tamamen şarj olması birkaç saati buluyor.
Yazılım:
Saat hala güncelleme alıyor ancak son demlerinde. Şu an Android 13 One UI 5 kullanıyor ve Android 14 One UI 6 son güncellemesi olacak. 4 yıllık güncelleme programını böylece tamamlamış olacak.
Arada kasmalar görülse de ciddiye alınacak derecede değil. Bir telefon performansı da beklememek lazım, yoksa hayal kırıklığına uğratabilir.
Saydamlık efektlerini kapatmak performansı arttırıyor notunu da düşmek istiyorum.
Özelleştirme:
Saat görsel olarak epey bir özelleştirme sunuyor. Saat şekli, kartlar, Quick Panel ve uygulama düzenleri istenilen şekilde ayarlanabiliyor.
Saatimizi, direkt olarak saat üzerinden veya Galaxy Wearables telefon uygulaması üzerinden düzenleyebiliyoruz. Galaxy Wearables uygulamasında, saati A'dan Z'ye her şekilde kontrol edebiliyor ve ayarlarını değiştirebiliyoruz.
Kadranlar, değiştirilebilir ve üzerindeki detaylar istenilen şekilde ayarlanabilir olarak bizlere sunuluyor. Ayrıca Google Play üzerinden de kadran indirebiliyorsunuz.
Adım sayımı, otomatik aktivite takibi, uyku takibi, kalp ritmi ve stres ölçümü konusunda oldukça başarılı. Değerler stabil ve hata payı çok çok düşük.
Sağlık takibi:
Samsung Health uygulamasında veriler çok beklediğimden daha ayrıntılı.
Ayrıca ücretsiz fitness ders videoları da sunuluyor. Spor ve fiziksel aktivitelerinizin tamamını uygulama üzerinden ayrıntılı bir şekilde takip edebiliyorsunuz.
Sensörleri ister anlık, ister 10 dakikada bir, ister manuel ölçüm şeklinde ayarlayabiliyorsunuz.
Uyku takibinde oksijen seviyesi ölçümü ve horlama takibini de aktif edebilirsiniz ancak oksijen ölçümü ciddi miktarda pil tüketiyor.
Uygulamalar ve özellikler:
Saat üzerinden Google Maps uygulamasını kullanabiliyorsunuz. Google Maps, aynı zamanda telefonunuzla da eşitleme sağlıyor.
Tüm fiziksel aktivitelerinizi otomatik olarak algılayıp takibini yapıyor. Yürüyüş, koşma, egzersiz, ağırlık kaldırma, bisiklet, yüzme ve daha bir çok aktivitenin takibini yapıyor. Aktivite takibini isterseniz manuel olarak da saat üzerinden başlatabiliyorsunuz.
Whatsapp, Spotify ve çeşitli bir çok uygulama Google Play üzerinden yüklenebiliyor.
Telefonunuz üzerinden saate ses ve görüntü yükleyebilir, bunları Galeri ve Medya oynatıcı üzerinden görüntüleyebilir ve oynatabilirsiniz.
Telefonumu Bul ile telefonunuzun yerini bulmak amacıyla ses çalmasını sağlayabilirsiniz.
"Rahatsız etmeyin", "Uyku Modu", "Odak Modu" gibi modlar, telefon ve saat arasında eşitleniyor. Birinde açınca veya kapatınca diğerinde de aynı şekilde açılıp kapanıyor.
Telefona gelen aramaları saat üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz, saat üzerinden siz de birini arayabiliyorsunuz. Bildirimleri görebiliyor, yanıtlayabiliyor veya silebiliyorsunuz.
Herhangi bir tuşa basmadan saati kaldırmanız ekranın açılmasını sağlar, saati geri indirirseniz de ekran anında kapanır. Alternatif olarak ekrana dokunarak veya herhangi basarak ekranı açabilirsiniz.
Telefonda oynatılan medyalar, ses seviyesine kadar saat üzerinden kontrol edilebiliyor.
Evrensel Hareketler sayesinde saatinize dokunmadan saatinizi kontrol edebilirsiniz.
Su Kilidi sayesinde su teması ile ekranın kendi kendine işlem yapmasının önüne geçiyor. Su Kilidi açıkken çerçeveyi ve Evrensel Hareketler'i kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Kilit kapandıktan sensör deliklerine giren suyu çıkarmak amacıyla yüksek bir ses çıkartıyor saat.
Sanırım yurtdışında kişisel banka/kredi kartınızı saate tanımlayıp saatin NFC özelliği ile ödeme yapabiliyorsunuz ancak ülkemizde yalnızca Samsung Wallet tarafından sağlanan karta bakiye yükleyip ödeme yapabiliyorsunuz. Bu özelliğin ülkemizde sınırlı olması benim açımdan dezavantaj.
Pil:
Whatsapp, Spotify vb. sürekli olarak arkaplanda veri alışverişi yapan uygulamalar yüklemezseniz pil süresi 2.5 günü çok rahat bir şekilde görüyor. Şahsen Google Maps dışında harici bir uygulama kurma gereği duymadım ben, tercih sizin tabi.
Saati evde takmayacaksanız, tamamen kapatmanız pil süresine ciddi şekilde etki ediyor. 4 ila 6 günü rahat görürsünüz.
Uyku takibinin oksijen sensörünü açmadığınız sürece pile ciddi bir etkisi yok.
Sadece Saat Modu sayesinde düz saat gibi kullanabiliyorsunuz, akıllı özellikleri kapatıyor ve size 20 günlük bir pil ömrü veriyor.
Değerlendirme:
Galaxy Watch 4 Classic, gerek uygun fiyatı, gerek şık tasarımı, gerek sensörlerinin doğruluğu, gerekse güncelliği sebebiyle hala daha en çok tercih edilen akıllı saatlerden biri. Samsung ekosisteminize güzel bir parça. Yeni çıkan Galaxy modellerinin sizin için pahalı olduğunu düşünüyorsanız, Watch 4 sizin için hala daha güzel bir tercih.
Güncelleme alması önümüzdeki senelerde kesilse bile güvenlik güncellemeleri 7 sene boyunca almaya devam edeceği için gönül rahatlığıyla kullanılabilir bir cihaz.
Benim puanım: 8.5/10.
Okuduğunuz için teşekkürler, iyi Sosyaller.
Son düzenleme: