Samsung NP550-P5C-S04TR Anakart Isınma Sorunu

Makaleler
1
Yer
İstanbul
Merhaba,
Oyunlardayken FPS yüksek, ping düşük olmasına rağmen 1-2 saat sonra takılmalar başlıyor ve sebebinin bilgisayarın sıcaklığı olduğunu düşünüyorum.

Sistem özellikleri:
Samsung NP550-P5C-S04TR Notebook
CPU Türü: Mobile QuadCore Intel Core i7-3630QM, 1200 MHz (12 x 100) (2.4GHZ toplam)
GPU: GT 650M
Anakart: Samsung
8GB Ram

Prime95 testi yapamıyorum CPU kullanımı %50'nin üzerine çıkmıyor sebebinin anakartın çok sıcak olması olduğunu düşünüyorum.

10DK oyun sonrası sıcaklık testi:
Anakart: 80 derece
CPU: 80 derece
CPU Cores: 75 derece
GPU: Ölçülemiyor (Mobil olduğu için sanırım)
HDD: 48 derece
CPU Clock: 1200 Mhz
Memory Clock: 800Mhz
Gpu Clock: 350 Mhz

Yaklaşık 1 ay önce işlemci ve ekran kartının termal macunu değiştirdim ve fanı temizledim.
Thermaltake bir termal macun kullanmıştım şimdi ondan 4 kat daha iletken zalman bir termal macun sipariş ettim tekrar değiştireceğim.

Anakartın termal macununun nerede olduğunu bilmediğimden değiştiremiyorum. (Benim bildiğim anakartlarda termal macun olmaz ama internette anakartın termal macununu değiştirin, anakartın termal macununu değiştirme gibi videolar var.)

Ayrıca Cooler Master U3 Plus notebook soğutucu alacağım sanırım o da 10 derece fark yapıyor.

Sizce sorun anakart mı? Aida64'den baktığımda maximum sıcaklığı zaten 80 derece daha artamıyor ve kırmızı görünüyor. CPU kullanımı hiçbir zaman %50'yi geçemiyor.

Oyunda 100 fps alıyorum yaklaşık ancak ayarları düşürüp fpx_max'ı kısıtlayabilirim o sorun ama bence CPU'nun ısınmasına anakart sebep oluyor. CPU'nun yer aldığı kısım o kadar ısınmıyor bilgisayarın altı özellikle arka kısımlara doğru çok ısınıyor.

Son düzenleme:
Gündelik kullanım için üretilmiş bir dizüstü sistemin Haziran ayında ısınma problemi ile karşılaşıyor olması doğal bir durum.
Sıcaklıklara AIDA64 Extreme Edition ile bak, GPU'yu da görürsün.
Zaten işlemci soğutucunun bir tarafı da grafik yongasına ayrılıyor olmalı, işlemciyle benzer sıcaklıklardadır grafik yongası da.

Yapabileceğin şey ise termal macunu düzgün sürdüğünden, montajı düzgün yaptığından emin olmak.
Soğutucu almanda da fayda var. U3 PLUS'da bulunan 3 adet isteğe göre konumlandırılabilir fan ile bir nebze nefes aldırırsın sisteme.

Buna rağmen sıcaklıklar 70 dereceyi rahatlıkla bulacaktır yük altında. Ancak sıcaklık kaynaklı donmalar, kasılmalar sona erecektir.

HWMonitör de işine yarar:
DOWNLOADING HWMONITOR_1.27.EXE | CPUID
hwmönitör.PNG

Gündelik kullanım için üretilmiş bir dizüstü sistemin Haziran ayında ısınma problemi ile karşılaşıyor olması doğal bir durum.
Sıcaklıklara AIDA64 Extreme Edition ile bak, GPU'yu da görürsün.
Zaten işlemci soğutucunun bir tarafı da grafik yongasına ayrılıyor olmalı, işlemciyle benzer sıcaklıklardadır grafik yongası da.

Yapabileceğin şey ise termal macunu düzgün sürdüğünden, montajı düzgün yaptığından emin olmak.
Soğutucu almanda da fayda var. U3 PLUS'da bulunan 3 adet isteğe göre konumlandırılabilir fan ile bir nebze nefes aldırırsın sisteme.

Buna rağmen sıcaklıklar 70 dereceyi rahatlıkla bulacaktır yük altında. Ancak sıcaklık kaynaklı donmalar, kasılmalar sona erecektir.

Yeni termal macun aldım. Zalman'ın STG-2 modeli. Isı iletkenliği 4'tü. Ondan sürdüm ancak sürerken her tarafta olacak şekilde fakat en ince şekilde diye düşünerek sürdüm yanlış mı yapmışım?

Zaten konuyu yazdığımda AIDA64 ile bakıyordum.

U3 Plus aldım fanları ısınan bölgelere değil de ızgaralara göre konulandırdım bu yaptığım doğru mu?

Şuan yük altında oynadıktan sonra oyunu kapatınca yaklaşık 60 derece civarındaydı ve herhangi bir takılma olmadı ancak düşük ayarlarda ve FPS sabitleyerek oynamıştım bundan mı bilmiyorum.

Ek olarak belki aynı sorunu yaşayanların işine yarayabilir yeni bir güç ayarı ekledim oyunlar için. İşlemciyi max %85 civarına aldım ve birkaç ayarı değiştirdim şuan tam hatırlamıyorum.

Bu durumda şuan herhangi bir sorun yaşamıyorum.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı