Samsung RF511 işlemci yükseltme tavsiyesi

risayi

Hectopat
Samsung RF511 dizüstü bilgisayarım var, işlemcisi ve anakart özellikleri aşağıda resimlerde mevcut. Şu an işlemciden kaynaklı olduğunu düşündüğüm, gördüğüm performans sorunları yaşıyorum. Aynı serinin i7 2670QM işlemcili modeli vardı, bu işlemci bu anakarta olur mu? Ya da tavsiye edebilceğiniz uyumlu daha iyi bir işlemci var mı?

Not: Dizüstüme 850EVO SSD ve sıfır fan takılıdır. Isınma problemim çözüldü ancak performans sorunları çözülmedi, işlemci değiştirmek sorunumu çözebilir mi?
anakart.JPG
işlemci.JPG

İşlemci öyle masaüstü bilgisayarlar gibi çıkarma yolu yoktur bir alet ile yapıyolar Galiba bu alet ekran kartı sökmek içindi. Eğer taktın diyelim işlemciyi %100 çalışma garantisi yok.
İşlemci eski bir işlemci, işlemcin FCPGA 988 Soket türünü destekliyor buda demek oluyorki anakartta PGA 988 Soket türünü destekliyor yani üst nesil bir işlemci ile değiştirilemez

İşlemci öyle masaüstü bilgisayarlar gibi çıkarma yolu yoktur bir alet ile yapıyolar Galiba bu alet ekran kartı sökmek içindi. Eğer taktın diyelim işlemciyi %100 çalışma garantisi yok.
İşlemci eski bir işlemci, işlemcin FCPGA 988 Soket türünü destekliyor buda demek oluyorki anakartta PGA 988 Soket türünü destekliyor yani üst nesil bir işlemci ile değiştirilemez
Benim işlemcim çıkartılabiliyor, lehimli değil. Ayrıca aynı nesilin üst modeli olan i7 2670qm i sormuştum, çünkü bu dizüstünün o işlemciyle de bir modeli vardı. Anakartında özel bir durum var mıydı ondan emin değilim, voltaj ile ilgili vs o yüzden soruyorum taksam calışır mı diye.

BIOS'da engel yoksa çalışır ama TDPsi daha yüksek olduğu için daha fazla ısınır ve soğutamazsan performans farkını göremezsin, adaptörün sağladığı güç de belki yetersiz kalabilir. O işlemci fiyatları verilmez bana göre.

Performans sorunlarıyla ilgili konu açman belki daha iyi olur.

BIOS'da engel yoksa çalışır ama TDPsi daha yüksek olduğu için daha fazla ısınır ve soğutamazsan performans farkını göremezsin, adaptörün sağladığı güç de belki yetersiz kalabilir. O işlemci fiyatları verilmez bana göre.

3 yıllık Samsung NP550P5C-T01TR Laptoptan Tam Verim Almak
#@SonOfABursa
Yine bu forumda başka bir arkadaş, benzer bi samsung dizüstünde 3. nesil i7 işlemcisinin yerine 3. nesil i5 başka bir işlemci takmış, çok memnun kalmış. Benim tahminim üreticilerin donanımlara biçtiği ömürden kaynaklı performans sorunu bu, ben bilgisayarımı cok yoğun kullandım, şu an ilk aldığım zamanki oynadığım oyunların hiç birisini gönül rahatlığıyla oynayamıyorum. Yukarıda bahsettiğim arkadaş gibi ikinci el bile olsa çok kullanılmamış 2. nesil işlemci beni rahatlatacak gibime geliyor. Çünkü bilgisayarda başka hiç bir problem yok, günlük kullanımda da problem yok ama oyunlara gelince FPS kasıyor. Ekran kartıyla da ilgili olduğunu sanmıyorum. Çünkü dahili ekran kartıyla çalışan oyunlarda bile aynı sorun var. İşlemcinin verimsiz çalıştığı zaten görev yöneticisinden de belli oluyor, benchmarklarda da cok alt seviyelerde kalıyor.

Ana mesajına verdiğim cevap geçerli.
Verdiğin örnek senin yapmak istediğine ters ve tam olarak düşündüğün sebepten olmayabileceği gibi birçok sebebi olabilir.

Senin yapmak istediğin upgradede tek çekirdek frekansında gerileme yaşayacaksın, TDP ve güç konusunu zaten belirttim.

Tabii keyif senin, para senin.

Ana mesajına verdiğim cevap geçerli.
Verdiğin örnek senin yapmak istediğine ters ve tam olarak düşündüğün sebepten olmayabileceği gibi birçok sebebi olabilir.

Senin yapmak istediğin upgradede tek çekirdek frekansında gerileme yaşayacaksın, TDP ve güç konusunu zaten belirttim.

Tabii keyif senin, para senin.

Benim yapmak istediğime ters olan ne anlamadım. Çok teknik bilgim yok o konuda ama ben yaşadığım sorunu çözmek için yazılım, driver güncellemerine kadar Intel'in bir sürü sürücüsünü denedim ettim ama en basit grafikten en yükseğine aynı tepki. Isınma problemi vardı, yeni fan taktım o sorunu çözdüm, HDD çıkartıp SSD taktım bilgisayar acayip hızlandı ama oyun yönünde hala aynı. Futbol oynamak istedim mesela; FIFA 09 5-10 FPS, PES 5 bile aynı. Ben bu bilgisayarı ilk aldığımda Crysis 2'yi Full ayarlarda oynuyordum. Hadi onlardan geçtim artık da CS bile oynayamıyorsam elbette bir sorun var ve bunu çözmek istiyorum. Yeni bilgisayarlar ateş pahası ama 200 TL'ye ben ikinci el de olsa işlemci bulabiliyorum. Yaptığımın anlamsız olduğunu düşünmüyorum, elimdeki imkanlarla çözüm üretmeye çalışıyorum.

BIOS'da engel yoksa çalışır ama TDPsi daha yüksek olduğu için daha fazla ısınır ve soğutamazsan performans farkını göremezsin, adaptörün sağladığı güç de belki yetersiz kalabilir. = Soğutulamazsa kendi kendine frekansını düşürür yani yavaşlar, bu da yetmez ise bilgisayar kapanır.

-------------------

i7'den i5'e geçmek ile i5'den i7'ye geçmek birbirinin tersi olan. Bahsettiğin konudaki kişi %40 daha güçlü bir işlemciden i5'e geçmiş, büyük bir ihtimalle ısınma sorunu benzeri bir problem yaşıyormuş, ısınınca throttle'a girip frekansını düşürmüştür işlemci, grafik kartıyla aynı hat üzerinden soğutuluyorsa ve soğutma yetersiz ise grafik kartını dahi etkileyebilir.

Sandığının aksine işlemciler kullana kullana öyle yıpranmıyor kullanım döngüsü içinde.

Yaşadığın sorun daha ziyade işlemci üzerindeki ekran kartını kullananların yaşadığı problemi düşündürüyor. Oyunları harici ekran kartıyla oynuyor musun diye kontrol et ve sıcaklıkları da program ile kontrol et bence.

Sebebi başka da olabilir. Onun için de konu aç. Ya da açma senin kararın.

BIOS'da engel yoksa çalışır ama TDPsi daha yüksek olduğu için daha fazla ısınır ve soğutamazsan performans farkını göremezsin, adaptörün sağladığı güç de belki yetersiz kalabilir. = Soğutulamazsa kendi kendine frekansını düşürür yani yavaşlar, bu da yetmez ise bilgisayar kapanır.

-------------------

i7'den i5'e geçmek ile i5'den i7'ye geçmek birbirinin tersi olan. Bahsettiğin konudaki kişi %40 daha güçlü bir işlemciden i5'e geçmiş, büyük bir ihtimalle ısınma sorunu benzeri bir problem yaşıyormuş, ısınınca throttle'a girip frekansını düşürmüştür işlemci, grafik kartıyla aynı hat üzerinden soğutuluyorsa ve soğutma yetersiz ise grafik kartını dahi etkileyebilir.

Sandığının aksine işlemciler kullana kullana öyle yıpranmıyor kullanım döngüsü içinde.

Yaşadığın sorun daha ziyade işlemci üzerindeki ekran kartını kullananların yaşadığı problemi düşündürüyor. Oyunları harici ekran kartıyla oynuyor musun diye kontrol et ve sıcaklıkları da program ile kontrol et bence.

Sebebi başka da olabilir. Onun için de konu aç. Ya da açma senin kararın.

- İlk söylediğinize cevaben RF511 serisinin i7li modellerinde 2630qm bazı ülkelerde 2670qm işlemci vardı, bunlar 45 tdp değerine sahip işlemciler. Onların anakartları veya soğutma sistemleri benimkinden farklı mıydı sizce, ben araştırdım ama çok bilgi edinemedim.

-Harici ekran kartını kullanamamaktan kaynaklanmıyor, buna eminim. Şu an benim de ısınma problemim yok, 60-70 derece arasında geziyor oyunlarda ama 15-20 fps bazen saniyelik 5 fpslere iniyor. Bu belirli bi oyunda da değil çoğu oyunda böyle. İşlemci performansını kaydedebileceğim bir yazılım söylerseniz size kaydedip gösterebilrim. Bunun yanı sıra internette dolaşmak video izlemek ya da dosyalarıma erişmekte sorun yaşamıyorum. Ama 20 yıllık oyunlarda bile fps sıkıntısı yaşıyorum.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı