Samsung'un 3nm çip üretmesi mantıklı mı?

qelos

Kilopat
Makaleler
5
Yer
Gorgoroth Yaylası
Tek bir silisyum atomunun yarıçapı 111pm yani 111 piko metre. Bu durumda çapı 222 piko metre dersek, 3 nanometre yaklaşık olarak 13 silisyum atomuna denk gelir.
Kimyacı ya da fizikçi değilim düz hesap yaptım. Hatam varsa düzeltin.
Yanlış anlamayın burada üreten firma ya da firmalara iftira falan atmıyorum. Sadece hayal edince teknolojinin bu kadar ilerlemiş olması çok harika değil mi? 1 adet transistoru sadece 13 atom ile üretebilir hale geldik demek bu.

1625411096312.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Tek bir silisyum atomunun yarıçapı 111pm yani 111 piko metre. Bu durumda çapı 222 piko metre dersek, 3 nanometre yaklaşık olarak 13 silisyum atomuna denk gelir.
Yanlış anlamayın burada üreten firma ya da firmalara iftira falan atmıyorum. Sadece hayal edince teknolojinin bu kadar ilerlemiş olması çok harika değil mi? 1 adet transistoru sadece 13 atom ile üretebilir hale geldik demek bu.

Eki Görüntüle 1095914
Bu işin 1 nm hatta biraz daha altına kadar yolu var daha aşağısına inmek fizik kurallarına göre biraz zor çünkü atom seviyesine inildiği için elektron akışı çok fazla olacağından (karşıt yük oluşma durumu da oluşabilir.) elektriksel olarak bir dengesizlik oluşabilir.

Eki Görüntüle 1095914
Atom yarıçapı ile bağ uzunluğu arasında fark vardır, silisyum atomunda (quartz halinde ise, ki ) bağ uzunluğu 161pm'dir bu da bahsettiğiniz uzunluktan uzundur ancak 3nm zaten 3000pm yaptığından 19-20 adet silisyum atomunda denk gelir. Artık atom seviyesinde konuştuğumuzdan birkaç atomun fazla olması çok da takılmamız gereken bir nokta değil. Samsung harika bir iş çıkarmışa benziyor, Intel'in yeni teknoloji için verdiği rakamlar doğru ise muhteşem bir şey bizi bekliyor. TSMC 3nm çiplerinde nanowire/nanoribbon teknolojisine geçmiyormuş, o rakamlar doğru ise TSMC'nin işi zor gibi duruyor.​

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı