Sanal makine nedir?

Genellikle yalnızca VM olarak kısaltan bir sanal makine, dizüstü bilgisayar, akıllı telefon veya sunucu gibi diğer fiziksel bilgisayardan farklı değildir. Dosyalarınızı depolamak için bir CPU, bellek ve disklere sahiptir ve gerekirse internete bağlanabilir. Bilgisayarınızı oluşturan parçalar (donanım) fiziksel ve somut olduğundan, VM’ler genellikle fiziksel sunucular içinde yalnızca kod olarak bulunan sanal bilgisayarlar veya yazılım tanımlı bilgisayarlar olarak düşünülebilir.

Sanallaştırma, fiziksel bir konak bilgisayardan (örneğin kendi kişisel bilgisayarınız) ve/veya uzak bir sunucudan (örneğin bir bulut sağlayıcısının veri merkezindeki bir sunucu) “ödünç alınan” ayrılmış miktarlarda CPU, bellek ve depolama ile bir bilgisayarın yazılım tabanlı veya “sanal” bir sürümünü oluşturma işlemidir. Sanal makine, gerçek bir bilgisayar gibi hareket eden bir bilgisayar dosyasıdır. Bu dosyaya görüntü adı verilir. Birçok kişinin iş bilgisayarında yaygın olarak olduğu gibi, bir pencerede, genellikle farklı bir işletim sistemini çalıştırmak için veya kullanıcının tüm bilgisayar deneyimi olarak işlev görmesini sağlamak üzere ayrı bir bilgi işlem ortamı olarak çalışabilir. Sanal makine, sistemin geri kalanından bölümlenmiştir, yani bir VM içindeki yazılım, ana bilgisayarın birincil işletim sistemine müdahale edemez.
 
Sanal makinenin ne olduğunu anlamamız için önce sanallaştırma teknolojisini bilmek gerekir.
Sanallaştırma donanım elemanlarını taklit eden yazılımlara denir. Bunu basitçe devre elemanlarını taklit eden yazılımlara benzetebiliriz. Tabii ki aynı şey değildir ama temel mantık aynıdır. Donanımı yazılımlaştırma.. Bu yazılımlar donanımın gösterdiği tepkilerinin aynılarını gösterir.

Örneğin bir sabit diski ele alalım. Sabit diske, "22 sayısını belleğin şu bölümdeki şu sektöre yaz" diye bir komut verelim. Bu komut yazılımlarla ikilik formata dönüştürülür. Daha sonra işlemcimiz diskimize veriyi iletir ve o da görevini yerine getirir.

Şimdi aynı olay sanal bir diskte düşünelim. Yine aynı komutları giriyoruz ve yine işlemcimiz veriyi gönderiyor. Ancak bu sefer sabit diske değil sanal diske gönderiyor. Yani bir yazılıma... Bu yazılım normal bir sabit diskin verdiği aynı yazılımsal tepkileri veriyor. Veriyi ikilik formatta alıyor, veriyi işliyor, çıktı olarak yine ikilik formatta veriyi geri gönderiyor...

Peki sanal diskimiz ne yapıyor? Bu veriyi alıp belli işlemlerden geçirerek gerçek diske yolluyor. Yani hiyerarşimiz şundan şuna dönüşüyor:

Program ------------------> Sabit Disk
Program ------------------> Sanal Disk ------------------> Sabit Disk

Peki bunun ne faydası var?
Hani demiştikya belli işlemlerden geçirip sabit diske yolluyor diye... Veriyi direkt sabit diske yollamadan bir kontrol mekanizmasından geçirme imkanımız oluyor. Bu da bize belli avantajlar sağlıyor. Bu avantajlar şurada kısa bir biçimde özetlenmiş:

Sanal makineye gelirsek bu sanal elemanların birleşmiş halidir. Ve tonlarca avantajı vardır. Güvenlik, işlevsellik...
 

Yeni konular

Geri
Yukarı