SanDisk Ultra II 240GB SSD değerleri düşük

yolcuhan

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba;
Sistemde SSD SanDisk Ultra II 240GB takılı, i5 6500 işlemci var BIOS 1ay önce güncelledim 2018 son güncel olanıymış. 32 GB Corsair 16 X 2 RAM var 1066MHz.
Ama eskiden neredeyse uçan desktop PC şimdi eski haline göre kağnı. Oyunları bile birkaç dakika bekletip açıyor. İnternette sayfaları birkaç saniye gecikmeli açıyor.
Birçok şey denedim hızlandırmak için ama nafile. Virüs vardır diye ESET ve Kaspersky ile tarattım sonuç yok. Zaten 5- 6 defa birçoğu temiz kurulum olmak üzere format attım, C sürücüsünü biçimlendirerek, herhalde o formatlardan sonra virüs yoktu ama varsa da falan kalmamıştır.

Yavaşlamadan önceki bir iki aydır CPU ile Cryptotap browserdan Bitcoin madenciliği yapmıştım ama öyle çok ahım şahım değil, zaten browser üstünden yapılan bir şey.
Şimdi sorun SSD'den ya da CPU'dan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyorum, sizleri yanlış yönlendirmeyeyim ama. RAM'lerde bir sorun yok sanırsam çünkü mavi ekran hatası almıyorum ancak bazen özellikle yeni bir program yüklediğimde ya da bir şey güncelleyip PC'yi restart yaptığımda tekrar açılırken siyah ekranda kalıyor ve tekrar restart yaparak normale döndürüyorum. Ha bu arada bellek testi Windows'un onu da yaptığımda, teste başlarken PC restart ediliyor ya işte orada da siyah ekranda kalıyor ve tekrar restart etmek durumunda kalıyorum, yani bellek testide yapamadım.
Aşağıda CrystalDiskMark görüntüsü var.

ssdtest.png

Sorun bundan kaynaklanıyor olabilir mi? SSD yi yenilemem çözer mi? yoksa CPU kaynaklı falan mı?
Hatta ana konuda anlattığım siyah ekran hatası sürekli almıyorum ama ram kaynaklı olabilir mi?
Değerler ilgili SSD için düşük. Mesela ben kronik sorunlu olan SSD Plus serisini kullanıyorum, rastgele okuma yazma (IOPS) değerleri sizinkinden biraz daha düşük (SATA 3 ile kullanıyorum) ancak sizin söylediğiniz gibi herhangi bir yavaşlık yok. 10-15 saniyede desktopa ulaşıp anında browserları açabiliyorum. Sekmeler arası geçişte, yeni sekme açmada falan da herhangi bir sıkıntım yok, sistemim de sizden düşük. Evet, değerler düşük ancak bu değerler, bu kadar problem oluşturacak değerler değil bence.

CPU arızası olduğunu pek sanmıyorum (termal macunsuz, günlerce 90-100 derecelerde kullanılmadıysa). Söylediğiniz hatalar RAM kaynaklı olabilir dedirtti bana (bu konuda çok bilgim de yok). Düşük ihtimal de olsa güç kaynağında bir problem oluşmuş olabilir mi? Yakın zamanda, yükteyken bir elektrik kesintisi veya düşük/aşırı gerilim vs.?

Ayrıca RAM'ler için şu testi veya AIDA64'ün içindeki RAM stres testini yapmanızı öneririm:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

10-15 saniyede desktopa ulaşıp anında browserları açabiliyorum. Sekmeler arası geçişte, yeni sekme açmada falan da herhangi bir sıkıntım yok, sistemim de sizden düşük. Evet, değerler düşük ancak bu değerler, bu kadar problem oluşturacak değerler değil bence.

CPU arızası olduğunu pek sanmıyorum (termal macunsuz, günlerce 90-100 derecelerde kullanılmadıysa). Söylediğiniz hatalar RAM kaynaklı olabilir dedirtti bana (bu konuda çok bilgim de yok). Düşük ihtimal de olsa güç kaynağında bir problem oluşmuş olabilir mi? Yakın zamanda, yükteyken bir elektrik kesintisi veya düşük/aşırı gerilim vs.?
Bu sorunları haziran sonundan beri yaşıyorum, yakın zamanda güç kesintisi olmadı diyemeyeceğim bir ay önce falan pc açıkken bir den elektrikler kesilmişti ama o zaman da bu sorunlar vardı.
PC yi açma kapatma süresi 15-20 saniye sürüyor ama sayfalar arası geçiş yavaş özellikle youtube 7-8 saniyede ancak açılıyor.
mesela google da yeni sekme açtığımda hemen açılırken şimdi onda bile 1-2 saniye gecikmeli geliyor? Bu güç kaynağı kaynaklı mıdır?
ram test yapamadım win10 kendinde olanı iki kez denedim ama ikisinde de siyah ekranda kaldı.

sayfalar arası geçiş yavaş özellikle youtube 7-8 saniyede ancak açılıyor.
Ekran kartı, işlemci ya da RAM problemi olabilir.

mesela google da yeni sekme açtığımda hemen açılırken şimdi onda bile 1-2 saniye gecikmeli geliyor? Bu güç kaynağı kaynaklı mıdır?
Güç kaynağı, işlemciye yeterli gücü iletemiyor olabilir (?). Güç kaynağınızın modeli nedir acaba? Bir de oyunlarda drop giriyor mu?

win10 kendinde olanı iki kez denedim ama ikisinde de siyah ekranda kaldı.
O programı bilmiyorum. Ben; en azından AIDA64 ile tüm parçaları, hem hepsini birlikte hem de ayrı ayrı test etmenizi öneririm, önce RAM'i tek başına, sonra CPU'yu tek başına. Bence kesinlikle bir SSD problemi değil bu.

Güç kaynağı, işlemciye yeterli gücü iletemiyor olabilir (?). Güç kaynağınızın modeli nedir acaba? Bir de oyunlarda drop giriyor mu?
Xigmatek 750 bronze güç kaynağı.
Bir de oyunlarda drop giriyor mu?
Drop tan FPS düşüklüğüyse fps değerlerini gösterecek bir ekran kullanmıyorum ama bazen diablo3 te tek tük anlık takılma olup akabinde gidiyor ama bu her zaman olmuyor ayda yılda bir. şuan başka da oyun oynamıyorum zaten. asıl sorun oyunu açarken yaşanan gecikme.
AIDA64 ile tüm parçaları, hem hepsini birlikte hem de ayrı ayrı test etmenizi öneririm, önce RAM'i tek başına, sonra CPU'yu tek başına.
test.png
testaida64.png

Test yaptım ama sanki ram testini göremedim yaptığım test doğrumu anlayamadım?

Xigmatek 750 bronze güç kaynağı.

Drop tan FPS düşüklüğüyse fps değerlerini gösterecek bir ekran kullanmıyorum ama bazen diablo3 te tek tük anlık takılma olup akabinde gidiyor ama bu her zaman olmuyor ayda yılda bir. şuan başka da oyun oynamıyorum zaten. asıl sorun oyunu açarken yaşanan gecikme.
Güç kaynağı, kötü değil bildiğim kadarıyla. Çok fazla drop da olmuyormuş zaten.

Oyunu geç açma, programları geç açma gibi problemler varsa RAM (yüksek ihtimal), işlemci (düşük ihtimal), ya da anakart (kondansatör, kapasitör problemi sistemde kararsızlık oluşturuyor olabilir) sıkıntısı olabilir. Yine söylüyorum, SSD'nin IOPS değerleri düşmüş ancak söylediğiniz problemleri oluşturacak kadar değil. Oyunu geç açma problemi, HDD'li sistemlerde dahi pek görülmeyen bir şey.

Teknik destek veya masaüstü bilgisayarlar bölümüne yeni bir konu açın hocam, (öyle açmışsınız ama SSD testini koyunca buraya yönlendirmişler sanırım) tüm sistem parçalarını ayrıntılı bir şekilde yazın, bu konunun linkini de koyup çözüm bulamadığınızı söyleyin. AIDA64 testini de yapmanızı tavsiye ederim.

Eki Görüntüle 1159713Eki Görüntüle 1159714
Test yaptım ama sanki ram testini göremedim yaptığım test doğrumu anlayamadım?
@yolcuhan, RAM testi, "stress system memory" olan. Sıcaklıklarda bir problem yok; 12V, 5V, 3.3V değerleri de güzel.

Ama orada CPU frekansı 800 MHz'yi geçmemiş, neden acaba? 3600 MHz'ye kadar çıkması lazım i5 6500'ün, @yolcuhan.

Son düzenleme:
Ama orada CPU frekansı 800 MHz'yi geçmemiş, neden acaba? 3600 MHz'ye kadar çıkması lazım i5 6500'ün
açıkçası CPU dan da şüphelenmiyor değilim, dediğim gibi bir iki ay kadar denemek için cryptotap browser kullandım bir arkadaşın ısrarıyla bu sırada işlemci kullanarak arka planda bitcoin kazıyordu ama getirisi öyle ahım şahım değil hatta neredeyse zarar ettiriyordu, bu bir iki aylık dönem içerisinde işlemci zarar görmüş olabilir mi?

açıkçası CPU dan da şüphelenmiyor değilim, dediğim gibi bir iki ay kadar denemek için cryptotap browser kullandım bir arkadaşın ısrarıyla bu sırada işlemci kullanarak arka planda bitcoin kazıyordu ama getirisi öyle ahım şahım değil hatta neredeyse zarar ettiriyordu, bu bir iki aylık dönem içerisinde işlemci zarar görmüş olabilir mi?
Hocam, 800 MHz, yani 0,80 hatta 0,79 GHz. Sorun kesinlikle işlemcide. Hatta hep konusu açılır "işlemcim 0,79 GHz'yi geçmiyor" şeklinde ama genellikle laptoplarda oluyor bildiğim kadarıyla:

Hiç görev yöneticisine bakmamış mıydınız? Görev yöneticisi açıkken browserda bir gezinip bakıverin, orası ne diyor acaba? Donanımsal bir sebeple veya hasarla 0,79'u aşamadığını sanmıyorum ama kazım esnasında sıcaklıklar çok mu yükselmiş olabilir mi? Görev yöneticisinden ve HW Monitor'den 0,79'u (800 MHz) aşıp aşmadığına bir bakıp mutlaka konu açın.

@yolcuhan, bir de antivirüs programları veya Windows Defender kazım işlemine karşı önlem olarak işlemci frekansını BIOS'tan düşürmüştür belki. (?)

Son düzenleme:
Hiç görev yöneticisine bakmamış mıydınız? Görev yöneticisi açıkken browserda bir gezinip bakıverin, orası ne diyor acaba? Donanımsal bir sebeple veya hasarla 0,79'u aşamadığını sanmıyorum ama kazım esnasında sıcaklıklar çok mu yükselmiş olabilir mi? Görev
açıkçası görev yöneticisine bakıyorum arada sırada ama dediğim gibi temmuzdan beri yani formatlardan beri hiç cryptotap kullanmıyorum kazım yapmıyorum ve arada girip baktığımda gördüğüm cpu kullanım oranı %8 -%10 oluyor chrome açıkken. sen yazdıktan sonra prime95 diye bir test var o aklıma geldi onu yapıyorum şuan ve ram ortadüzey cpu full zorlamasına rağmen %25 te görünüyor anlamadım.
primetest.png

Görev yöneticisinden ve HW Monitor'den 0,79'u (800 MHz) aşıp aşmadığına bir bakıp mutlaka konu açın.

@yolcuhan, bir de antivirüs programları veya Windows Defender kazım işlemine karşı önlem olarak işlemci frekansını BIOS'tan düşürmüştür belki. (?)
dediğin gibi 0,78 de duruyor ne yapabilirim bios kontrolü hakkında bilgin var mı?

açıkçası görev yöneticisine bakıyorum arada sırada ama dediğim gibi temmuzdan beri yani formatlardan beri hiç cryptotap kullanmıyorum kazım yapmıyorum ve arada girip baktığımda gördüğüm cpu kullanım oranı %8 -%10 oluyor chrome açıkken. sen yazdıktan sonra prime95 diye bir test var o aklıma geldi onu yapıyorum şuan ve ram ortadüzey cpu full zorlamasına rağmen %25 te görünüyor anlamadım.
Eki Görüntüle 1159886

dediğin gibi 0,78 de duruyor ne yapabilirim bios kontrolü hakkında bilgin var mı?
BIOS'la ilgili hiçbir bilgim yok, hele ki yenilerini hiç bilmiyorum ama defalarca format atılmasına rağmen düzelmediyse BIOS'a yoruyorum ben. "Masaüstü bilgisayarda i5 6500 0,78 GHz" şeklinde bir konu açıp hikayeyi anlatmanız şart hocam.

"Masaüstü bilgisayarda i5 6500 0,78 GHz" şeklinde bir konu açıp hikayeyi anlatmanız şart hocam
Dediğin gibi yeni bir konu açtım. Bu arada kayıt defterinde bir girdi değiştirerek hızı arttırdım ama bu seferde inanılmaz üstü yavaşladı en basit harekette bile işlemci %100 kullanıyordu.
Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\intelppm burdaki bir değeri değiştirmiştim eski haline getirdim.
Getirmeden önce windows bellek testide yaptım hani siyah ekran verdiği için yapamadığım bu değeri değiştirdiğimden vermedi ama pc aşırı yavaşladığı için herhalde yaklaşık 4 saatte bitti test bir sorun bulunamadı görünüyordu belleklerde.
BIOS'a yoruyorum ben
Dostum @Ahsapzen sonunda çözdüm :)
Sorunu çözdüm 1 0cak 2017 tarihli bir sosyal konusundan buldum şansa :)
"İşlemci Hızı Sabitlenme Sorunu"

@GCN adlı üye ve @Bluefates adlı üyeler Allah sizden razı olsun aylardır yaşadığım sıkıntıyı çözdünüz galiba. şuan işlemci normal hızlarında çalışıyor. hatta daha hızlı şimdide yavaşlatmam gerekecek :)

Benim gibi aynı sorunu yaşayan bir desktop pc kullanıcısı olursa umarım burası ona yardımcı olur.
"OC> CPU Features> Intel Adaptive Thermal Monitor = [Enabled] yazısını [Disabled] olarak değiştirip kaydedip çıkıyoruz."

hepsi şu intel adaptive termal monitor sebebiyleymiş enable olacakmış.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı