Şarap Önerisi

Yaşadıkların bünye ile alakalı da olabilir, içilen miktarın biraz abartılı miktarda olması nedeniyle de olmuş olabilir. Her şeyin aşırısına kaçmak sıkıntılı olabiliyor. :)

Çok detay belirtmemişsin ancak üzüm kabuğunun kırmızı şaraba kattığı etkiyi düşününce kırmızı şarap sebebiyle bir soğuma söz konusu diye tahmin ediyorum. Son yıllarda popüler olmaya başlayan blush veya rose diye adlandırılan pembe şaraplar ile yeni bir başlangıç yapabilirsin. Kırmızı şaraba göre tüketmesi daha rahat ürünlerdir. Direk bir marka veya üzüm önermek yerine alternatifler sunmak daha iyi. Üzüm veya üzümler, yetiştiği ortam, beklediği fıçı gibi şeyler farklı lezzetler ortaya çıkartıyor. Kendin için en iyisini yine deneyerek bulman lazım. Eğer yemekle birlikte tüketilmiyorsa, ne çok aç ne de çok tok olmak en iyisi. Aç karna içilen şarap midede ekşi hissiyat bırakacağı için bulantı gibi durumları yaratma olasılığı yükseliyor. Yeni ve fazla yemek yendiği durumu pek açıklamaya gerek yok, o durumda herhangi bir yemek veya içeceği görmek bile rahatsız edici olabiliyor. :) Şarapla yıllardır önerildiği şekilde peynir en tercih edilesi gıdalardan, onun dışında galete, grissini gibi isimleri olan atıştırmalık mide ekşimesini önlemesi açısından iyi oluyor.

Kırmızı şarap tercih edeceksen Cabernet Sauvignon, Cabarnet Franc, Boğazkere gibi üzümlerden yapılan şaraplar genelde gövdeli diye adlandırılan güçlü şaraplar oluyor. İçimi diğerlerine göre biraz daha zor olabilir. Bunlar tüketilecekse kupaj olarak (birden fazla üzümü bir arada kullanma) halinde Öküzgözü-Boğazkere gibi üzümlerden yapılan dengeli şaraplar iyi olabilir. Bunlar haricinde ithal üzümlerden Merlot, yerlilerde Öküzgözü, Kalecik Karası gibi üzümlerden yapılan şaraplar genelde daha rahat içimli olur. Pembe şarap tercih edilecekse bunun da birbirinden farklı çeşitleri olmakla birlikte geneli rahat içimli oluyor. Özellikle Pinot Grigio isimli beyaz üzümden yapılan pembe şarap iyi olabilir. Beyaz şarap için ithalde Sauvignon Blanc, yerlide Emir veya Sultaniye tercih edilebilir. Son olarak şarapların üzerinde içim kolaylığını da belirtmek üzere Sek, Demi Sek ve Sweet gibi ibareler olur. Sweet bunların içinde en rahat içimli olanları ifade eder. Sırasıyla Sweet, Demi Sek ve Sek. Seçimini yaparken dikkat edersen iyi olur.

Umarım işine yarar bilgiler. Afiyet olsun şimdiden. :)

Not: İçerken arada ve yatmadan önce kesinlikle biraz su içmek gerekiyor. Ertesi gün muhtemel baş ağrılarının önüne geçer.

Son düzenleme:
Yaşadıkların bünye ile alakalı da olabilir, içilen miktarın biraz abartılı miktarda olması nedeniyle de olmuş olabilir. Her şeyin aşırısına kaçmak sıkıntılı olabiliyor. :)

Çok detay belirtmemişsin ancak üzüm kabuğunun kırmızı şaraba kattığı etkiyi düşününce kırmızı şarap sebebiyle bir soğuma söz konusu diye tahmin ediyorum. Son yıllarda popüler olmaya başlayan blush veya rose diye adlandırılan pembe şaraplar ile yeni bir başlangıç yapabilirsin. Kırmızı şaraba göre tüketmesi daha rahat ürünlerdir. Direk bir marka veya üzüm önermek yerine alternatifler sunmak daha iyi. Üzüm veya üzümler, yetiştiği ortam, beklediği fıçı gibi şeyler farklı lezzetler ortaya çıkartıyor. Kendin için en iyisini yine deneyerek bulman lazım. Eğer yemekle birlikte tüketilmiyorsa, ne çok aç ne de çok tok olmak en iyisi. Aç karna içilen şarap midede ekşi hissiyat bırakacağı için bulantı gibi durumları yaratma olasılığı yükseliyor. Yeni ve fazla yemek yendiği durumu pek açıklamaya gerek yok, o durumda herhangi bir yemek veya içeceği görmek bile rahatsız edici olabiliyor. :) Şarapla yıllardır önerildiği şekilde peynir en tercih edilesi gıdalardan, onun dışında galete, grissini gibi isimleri olan atıştırmalık mide ekşimesini önlemesi açısından iyi oluyor.

Kırmızı şarap tercih edeceksen, Cabernet Sauvignon, Cabarnet Franc, Boğazkere gibi üzümlerden yapılan şaraplar genelde gövdeli diye adlandırılan güçlü şaraplar oluyor. İçimi diğerlerine göre biraz daha zor olabilir. Bunlar tüketilecekse kupaj olarak (birden fazla üzümü bir arada kullanma) halinde Öküzgözü-Boğazkere gibi üzümlerden yapılan dengeli şaraplar iyi olabilir. Bunlar haricinde ithal üzümlerden Merlot, yerlilerde Öküzgözü, Kalecik Karası gibi üzümlerden yapılan şaraplar genelde daha rahat içimli olur. Pembe şarap tercih edilecekse bunun da birbirinden farklı çeşitleri olmakla birlikte geneli rahat içimli oluyor. Özellikle Pinot Grigio isimli beyaz üzümden yapılan pembe şarap iyi olabilir. Beyaz şarap için ithalde Sauvignon Blanc, yerlide Emir veya Sultaniye tercih edilebilir. Son olarak şarapların üzerinde içim kolaylığını da belirtmek üzere Sek, Demi Sek ve Dry gibi ibareler olur. Dry bunların içinde en rahat içimli olanları ifade eder. Sırasıyla Dry, Demi Sek ve Sek. Seçimini yaparken dikkat edersen iyi olur.

Öncelikle verdiğiniz bilgilerin bir kaçı doğru bir kaçı yanlış. Kupaj şaraplar monosepaj şaraplara göre her daim daha gövdeli ve asidite oranı yüksek olur. Sebebi ise iki üzümün uyumundan kaynaklanır. Yerli üzümlerde en rahat içimli kırmızı şarap Kalecik Karasıdır. Merlot öküz gözü gibi üzümler dünyaya gövdeli olmalarıyla nam salmış üzümlerdir. Sek,Demi Sek ve Tatlı olmak üzere 3 ibare vardır Dry zaten Sek demektir yani en sert anlamına gelir.

Öneriye gelecek olursak kırmızı şarap olarak üzümlerin atası kabul edilen benim de çok beğendim 2 üzümden yapılan şarabı tavsiye edeceğim. Direk markalarıyla beraber biri Terra Kayra Cabernet Franc diğeri size Doluca Sarafin Shiraz iki markanın da bu segmenti en tepeye hitap eden içimleri çok keyifli olan mide bulandırmadan güzel bir sarhoşluk yaratan iyi bir asiditeye sahip yani damakta kuruluk hissi bırakmayan şaraplardır.

Kırmızı şarap tercih edeceksen Cabernet Sauvignon, Cabarnet Franc, Boğazkere gibi üzümlerden yapılan şaraplar genelde gövdeli diye adlandırılan güçlü şaraplar oluyor. İçimi diğerlerine göre biraz daha zor olabilir. Bunlar tüketilecekse kupaj olarak (birden fazla üzümü bir arada kullanma) halinde Öküzgözü-Boğazkere gibi üzümlerden yapılan dengeli şaraplar iyi olabilir. Bunlar haricinde ithal üzümlerden Merlot, yerlilerde Öküzgözü, Kalecik Karası gibi üzümlerden yapılan şaraplar genelde daha rahat içimli olur. Pembe şarap tercih edilecekse bunun da birbirinden farklı çeşitleri olmakla birlikte geneli rahat içimli oluyor. Özellikle Pinot Grigio isimli beyaz üzümden yapılan pembe şarap iyi olabilir. Beyaz şarap için ithalde Sauvignon Blanc, yerlide Emir veya Sultaniye tercih edilebilir. Son olarak şarapların üzerinde içim kolaylığını da belirtmek üzere Sek, Demi Sek ve Dry gibi ibareler olur. Dry bunların içinde en rahat içimli olanları ifade eder. Sırasıyla Dry, Demi Sek ve Sek. Seçimini yaparken dikkat edersen iyi olur.

Not: İçerken arada ve yatmadan önce kesinlikle biraz su içmek gerekiyor. Ertesi gün muhtemel baş ağrılarının önüne geçer.
Uzun uzun ayrıntılarıyla yazmışsın, çok faydalı oldu, istediğim sorunun cevabını buldum. Hepsini dikkatle okudum çok teşekkür ederim. Şarabın ekşimsi bir tadı var ya o benim yüzümü ekşitiyor eskiden olmuyordu. Migros'ta var mı acaba bu bahsettiğiniz Şarap markaları?

Öncelikle verdiğiniz bilgilerin bir kaçı doğru bir kaçı yanlış. Kupaj şaraplar monosepaj şaraplara göre her daim daha gövdeli ve asidite oranı yüksek olur. Sebebi ise iki üzümün uyumundan kaynaklanır. Yerli üzümlerde en rahat içimli kırmızı şarap Kalecik Karasıdır. Merlot öküz gözü gibi üzümler dünyaya gövdeli olmalarıyla nam salmış üzümlerdir. Sek,Demi Sek ve Tatlı olmak üzere 3 ibare vardır Dry zaten Sek demektir yani en sert anlamına gelir.

Öneriye gelecek olursak kırmızı şarap olarak üzümlerin atası kabul edilen benim de çok beğendim 2 üzümden yapılan şarabı tavsiye edeceğim. Direk markalarıyla beraber biri Terra Kayra Cabernet Franc diğeri size Doluca Sarafin Shiraz iki markanın da bu segmenti en tepeye hitap eden içimleri çok keyifli olan mide bulandırmadan güzel bir sarhoşluk yaratan iyi bir asiditeye sahip yani damakta kuruluk hissi bırakmayan şaraplardır.

Teşekkür ederim yorumun için, kesinlikle Doluca Sarafin Shiraz, deneyeceğim ilk başta.

@Colonel Kurtz Lamberti Pinot Grigio, Cielo Pinot Grigio gibi ürünler Migros'ta olmalı. Tahminen 60-70 TL aralığında fiyatları vardır.

@Rousso öncelikle düzeltme için teşekkürler. Sweet yerine DRY yazma yanlışında bulunmuşum. Onun dışında asiditenin yüksek olması içimi zorlaştırdığı anlamına gelmiyor. Mide bulantısına sebep sadece asidite değil demek daha doğru olur belki. Merlot üzümünden düşük tanenli, düşük gövdeli ürünler çıkıyor, Öküzgözü de benzer şekilde düşük-orta gövdeli şaraplar ortaya çıkartan bir üzüm. Ben bir sommelier değilim, sadece yıllardır eğlence sektöründe çalışan birçok defa tadımlara, eğitimlere katılmış bir kimseyim. Yanlış bilgiler varsa affola ancak üzümler bana anlatılanın veya tadına baktıklarım dışında kaynaklarda da benzer şekilde belirtilmiş.

Son düzenleme:
@Colonel Kurtz Lamberti Pinot Grigio, Cielo Pinot Grigio gibi ürünler Migros'ta olmalı. Tahminen 60-70 TL aralığında bir fiyatı vardır.

@Rousso öncelikle düzeltme için teşekkürler. Sweet yerine DRY yazma yanlışında bulunmuşum. Onun dışında asiditenin yüksek olması içimi zorlaştırdığı anlamına gelmiyor. Mide bulantısına sebep sadece asidite değil demek daha doğru olur belki. Merlot üzümünden düşük tanenli, düşük gövdeli ürünler çıkıyor, Öküzgözü de benzer şekilde düşük-orta gövdeli şaraplar ortaya çıkartan bir üzüm. Ben bir sommelier değilim, sadece yıllardır eğlence sektöründe çalışan birçok defa tadımlara, eğitimlere katılmış bir kimseyim. Yanlış bilgiler varsa affola ancak üzümler bana anlatılanın veya tadına baktıklarım dışında kaynaklarda da benzer şekilde belirtilmiş.
Asidite yalnızca damakta kuruluk yapıyorsa sıkıntıdır bu da düşük değer anlamına gelir kalitesiz bir şaraptır. Öküz gözü bir kupaja girmedikçe monosepaj olarak sadece gövdeli şaraplar verir fakat şarabın gövdesini tanenini ayarlamak yine üretici elinde olan bir durumdur meserasyon aşamasını kısa kesmesi halinde. Gövde ve tanen oranını düşürür. Meserasyon üzümlerin kabukları ve çekirdekleri ile bekledikleri işleme verilen isimdir. Çoğu zaman bu eğitimleri ve tadımları üretici firmalar yaptıkları için genel olarak kendi üzümlerini anlatmaktadırlar. Fakat Kalecik karası haricinde ülkemizde yetişen bütün üzümlerden yapılan şaraplar gövdelidir aslında bu iyi bir şeydir ne kadar iyi yetiştiriciler olduğumuzu gösterir fakat içki kültürümüz maalesef mevcut değil.

Arkadaşlar güzelce yorumlamış her şeyi. Marka önerisi olarak Cotes du Rhone şaraplarını önerebilirim, Türkiye' de bulabileceğinizi düşünüyorum.

Konuyla alakalı değil ama çok merak ettiğim için sormak istiyorum. Madem tadı hoşunuza gitmiyor, kusturuyor, baş ağrıtıyor, ne kadar olmasa da cebinizi yakıyor. Bunca olumsuzluklara rağmen verdiği o kafaya değiyor mu? Hayır gerçekten merak ettiğim ve mantıklı bir açıklamasını bulmak için soruyorum. Çünkü öyle bir anlatıyorsunuz ki içmeyen insanında içesi geliyor. Hele şu rakı sofralarındaki o peynir, salata, domates falan. Tadını bilmediğim halde canım çekiyor.😀

Bırak alkol almayı bir oturuşta 2 kilo üzüm de yesen kusarsın muhtemelen. Her şeyin fazlası zararlı. :) Öncelikle bira ve şarap gibi görece alkolü daha düşük ürünler ''kafam güzel'' olsun düşüncesinden ziyade lezzeti için içilir. Taze meyve kadar tatlı olmasa bile hepsi kendine has farklı lezzetler sunar. Yüksek alkollü ürünler kadar acılık da barındırmazlar. Sen ortamda sevdiklerinle sohbet ederken bir yandan da şarabınızı yudumlarsın, alkolün verdiği rahatlık yavaş yavaş kendisini gösterir. Aşırıya kaçmadıkça, zihinsel sorunlarınız bulunmuyorsa sadece daha keyifli hale gelirsin.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı