SATA SSD vs dönüştürücü ile M.2 SSD

Berkaygmr

Centipat
Anakart
Asrock B 450 M HDV R4.0
Öncelikle anakartım ASRock B450M HDV r 4.0 anakartımda M.2 slotunda 1 TB'lık Kioxia G2 SSD bulunmakta ve 1 tane SATA girişinde PNY CS 900 SATA SSD'si bulunmakta. Ama bana depolama yetmediği için bir tane daha SSD almayi düsünüyorum. SATA SSD mi almalıyım yoksa NVMe SSD alıp dönüştürücü işlerine mi girmeliyim? Bu sefer hız kayıpları olacak. Anakartta galiba PCI-e 2.0 X1 slotu kalıyor çünkü.

Dönüştürücü ile taksanız dahi bant genişliği sebebiyle istediğiniz verimi alamazsınız. SATA SSD takmanı öneririm.

X1 yuvası PCIe 3.0 olsaydı tartışmasız bir şekilde adaptör yardımıyla NVMe SSD al derdim. Çünkü o haliyle bile ortalama bir SATA SSD'nin hemen hemen iki katı sıralı aktarma hızı olurdu. Rastgele erişim hızları da genelde yüksek oluyor. Şimdi ise alacağın hız 500 MB/s altında olur. Bu durumda fiyat kıyaslaması yaparak tercih yapmak lazım. Çünkü SATA SSD'lerin tamamı ederinin çok üzeri fiyatlarda satılıyor şu anda. Eğer adaptör+M.2 SSD ikilisi aynı fiyata veya ucuza geliyorsa bu şekilde alışveriş çok mantıklı. Çünkü performans olarak pek geri kalmayacağın gibi daha sonra M.2 yuvasına taşımak istersen veya başka bir bilgisayar yada anakarta geçmek istersen işine yarar.

X1 yuvası PCI-e 3.0 olsaydı tartışmasız bir şekilde adaptör yardımıyla NVMe SSD al derdim. Çünkü o haliyle bile ortalama bir SATA SSD'nin hemen hemen iki katı sıralı aktarma hızı olurdu. Rastgele erişim hızları da genelde yüksek oluyor. Şimdi ise alacağın hız 500 MB/s altında olur. Bu durumda fiyat kıyaslaması yaparak tercih yapmak lazım. Çünkü SATA SSD'lerin tamamı ederinin çok üzeri fiyatlarda satılıyor şu anda. Eğer adaptör+ M.2 SSD ikilisi aynı fiyata veya ucuza geliyorsa bu şekilde alışveriş çok mantıklı. Çünkü performans olarak pek geri kalmayacağın gibi daha sonra M.2 yuvasına taşımak istersen veya başka bir bilgisayar ya da anakarta geçmek istersen işine yarar.

Piyasadaki dönüştürücülerin çoğu PCI-e 3.0 X1 to M.2 şeklinde satılıyor. Bu dönüştürücüler bendeki PCI-e 2.0 X1e uyar mı ki?

Öncelikle anakartım ASRock B450M HDV r 4.0 anakartımda M.2 slotunda 1 TB'lık Kioxia G2 SSD bulunmakta ve 1 tane SATA girişinde PNY CS 900 SATA SSD'si bulunmakta. Ama bana depolama yetmediği için bir tane daha SSD almayi düsünüyorum. SATA SSD mi almalıyım yoksa NVMe SSD alıp dönüştürücü işlerine mi girmeliyim? Bu sefer hız kayıpları olacak. Anakartta galiba PCI-e 2.0 X1 slotu kalıyor çünkü.

Hocam M.2 SSD alacağınıza SATA SSD alın derim gine SATA hızında kullanabileceksiniz.

Piyasadaki dönüştürücülerin çoğu PCI-e 3.0 X1 to M.2 şeklinde satılıyor. Bu dönüştürücüler bendeki PCI-e 2.0 X1e uyar mı ki?
Evet uyar. Yapısal olarak fark yok. PCIe sürümleri arasından iki yönlü uyumluluk var. Düşük olanın hızında çalışırlar o kadar.

Bunu iyi tartmak lazım. İleride karşına çıkabilecek senaryolara göre hangisi işine geliyorsa onu almalısın. Adaptör işi SATA olanlardan pahalıya denk gelmediği sürece düşünülebilir ve mevcut anakart içindeki M.2 SSD ile yer değiştirme veya sistem yükseltme sonrasında doğrudan M.2 yuvasında kullanma imkanı tanır. Benim demek istediğim, yukarıdaki mesajlarda kesin bir dille SATA SSD alınmasını tavsiye edenlerin haklı sebepleri olmasına rağmen mevcut SATA modellerin fiyatlarını göz ardı ettiklerini düşünüyorum. Mesela 1TB olanlar arasında uzun soluklu kullanmaya açık, DRAM'li ve kaliteli modellerden bazılarının güncel fiyatları şöyle:
Ekran görüntüsü 2024-02-12 155500.jpg

Ekran görüntüsü 2024-02-12 155517.jpg

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı