Satranç ile ilgili taktikler

• Konuyu başlatan Arel1
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 15
  • Görüntüleme 4.156
Öncelikle açılış ve oyun ortasına çalışın derim. Açılışta hatalı bir iki hamle bile, direkt olarak tempo ve taş kaybettirir. Toparlaması zor olur ve zaman ilerledikçe dezavantaj büyür. Bunun dışında kombinezonlar çözerek bitiriciliği arttırmak mümkün.

Açılış ve oyun sonu bilginizin çok iyi olması gerekir hocam. Satranç kestirmeden oynanan bir oyun değildir. Kazancı adım adım oynayarak sağlarsınız.

Bir sürü kombinasyon var. Her açılışın karşısında iyi oynanırsa kazanma şansı daha yüksek olan açılışlar da var. Bol bol videosunu izleyip ezberlemeye çalışın. Açılışı çözdükten sonra gerisi size kalıyor. Son kısım ise şah mat. Matları göremedikten sonra ne kadar iyi oynadığınızın bir anlamı kalmıyor. Önde olsanız bile kolay bir şekilde mağlup olabilirsiniz.

En kısa zamanda mat yapmak için aptal matı var ama kimse yemez. Yese bile zevkli değil çünkü karşındaki kişi satranç bilmiyordur.

Satrançla ilgili çok fazla taktik var ama satrancın en önemli iki püf noktasını açıklayayım :

1- Taşlarla değil karelerle oyna. Yani rakibin zayıf karesini belirleyip oraya elindeki kuvvetlerle yüklen. Yine rakibinin basabileceği kareleri himayen altına al. Oyun içinde bazı kareler zayıf kare statüsüne düşecektir. Rakibin buraya 2-3 taşıyla basmak isteyecektir. Böyle durumda sen 4 taşınla o kareye bas ve düzgün fedalarla o kareyi al.

2- Oyunda güç merkezini oyunun merkezine yığ. Merkez kısımlarda hakimiyeti elde eder ve bu hakimiyeti rakibe vermezsen hücum bile yemeden rakibi boğar oyunu alırsın.

Bağlantıdaki sitelere kayıt olun. Kabaca anlatacağım ama diğer şeyleri sizin keşfetmeniz daha iyi olacaktır. Siteler satranç hakkında her şeyi sunuyor.

Yapay zeka ile oynama, bazı hamleleri kavrama gibi oynayabileceğiniz bir sürü seçenek var. Ayrıca satranç ile ilgili faydalı bilgiler, ulaşabileceğiniz kaynaklar falan var.

Topluluğu çok iyi. Ayrıca öğrenmeniz gereken detaylar ile ilgili makaleler falan var.

Satranç Antrenörleri var. Onlara meydan okuyabiliyorsun. Tam bilmiyorum ama ücretli ders de veriyorlar galiba. Turnuvalar falan da oluyor.

Son düzenleme:
10 yaşımdan beri satrançla ilgileniyorum fakat son zamanlarda unutmaya başladım rakip olmayınca. Bilgilerimi burada tazelerim belki lisemiz bir grup oluşturup İzmir turnuvalarına katılır. Önemli olan şeyler açılışlar ve açılıştan sonra ilerleyiş, saldırgan veya sakin olmak. Açılış senin oynatacağın taşları belirliyor ve bu yüzden bir piyonun bile ilk hamlesinde 2 değilde 1 hamle gitmesi belkide senin filinin gideceği yeri engelliyecek olabilir, bu yüzden hamle önemli. Düşünmek işin kuralında var rastgele oyna işte diyenleri aldırma. Bence en önemlilerinden biriside rakibin sana karşı direk saldırıyorsa onun tehditlerini savurmak, sonra meydan doluyor ve bu meydan arasından taşları iyi dizersen tehditler üzerinden taş almaya kaybetmeye başlarsın ve bi bakmışsın maç bitmiş :D Neyse, sakın kaybediyorum diye salma bu arada rakiplerin zorda gelecek basitte. Hiç ummadığın yerlerden saldıran olacak bu yüzden çok satranç oynamak önemli. 1 piyon ile 1 vezir bazen eşdeğerlere sahip olabiliyor :D

Technopat Haberler

Geri
Yukarı