Satrançta pat nedir?

• Konuyu başlatan Jetv
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 3.051

Jetv

Femtopat
Daha fazla  
İnternette arattım ve hiçbir şey anlamadım. Arkadaşımla yeni yeni satranç oynamaya başladık ama attığımız 20 maçın 5 tanesi win ya da lose, kalan 15 tanesinde ise beraberlik yaşandı. Beraberlik pat yüzünden yaşanmış. Sade bir dille patı anlatır mısınız?

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.

İnternette arattım ve hiçbir şey anlamadım. Arkadaşımla yeni yeni satranç oynamaya başladık ama attığımız 20 maçın 5 tanesi Win'ya da lose kalan 15 tanesinde ise beraberlik yaşandı beraberlik pat yüzünden yaşanmış sade bir dille patı anlatır mısınız?

Pat, şimdi oyundaki amaç ne? Hem şah çekip hem de hareket edebileceği yer bırakmamak değil mi? Pat ise, şah çekmeden hareket edecek yer bırakmamak. Bu durumdada beraberlik kalıyor çünkü şah hareket edemiyor fakat matta olmuyor çünkü şah çekilmiyor.

Şah köşeye sıkışmış ve şahın gidebileceği hamlelerin olduğu konumlarda olan tehdit.

pat olması için 3-4 neden var diye biliyorum
Pat zaten bir sonuç değil nedendir, pat sebebiyle beraberlik olur. Beraberlik olmasının birkaç farklı nedeni daha var; iki tarafında şah dışında taşı kalmadıysa, belli sayıda üst üste aynı hamle yapılarak oyun çıkmaza sokulduysa vs. oyun berabere biter.

Satrançta beraberliğin kuralları var, Türkçe'de sanırım sadece "pat" diyoruz, yeni bir terim var mı bilemiyorum fakat evrensel olarak patın da çeşitleri var, stalemate dedikleri legal hamle şansının kalmadığı durumlar stalemate olur, yani pat diyebilirsin. Örneğin sadece şahın var ve A1de olsun, rakip vezir C2de. Hamle sendeyse, legal hamlen olamaz o nedenle pat olur.

Bir de iki taraf da birbirini mat edebilecek materyale sahip değilse, (draw) pat olur. Mesele her taşı hızla değiştiniz, sadece şahlar kaldı, oyun berabere biter.

Bunların haricinde aynı hamle sekansının tekrar edilmesiyle de oyun pata kalır, en az 3 tekrarda beraberlik olur. Bir de eğer yanlış hatırlamıyorsam, tarafların birinde sadece şah kalınca da belli bi hamle sayısında mat edemezse pata kalıyordu ama bu baya eskiden uyguladığımız bi kuraldı turnuvalarda falan, hiç hatırlamıyorum şuan.

Sadece şah için demeyelim. Oyuncuya şah çekilmemesi şartıyla oyuncunun sırasında herhangi bir taşı hiçbir yere hareket ettiremediği durumlarda oyun pat ile sonuçlanır ve berabere kabul edilir.

Pat, şimdi oyundaki amaç ne? Hem şah çekip hem de hareket edebileceği yer bırakmamak değil mi? Pat ise, şah çekmeden hareket edecek yer bırakmamak. Bu durumdada beraberlik kalıyor çünkü şah hareket edemiyor fakat matta olmuyor çünkü şah çekilmiyor.
Yani rakip oyuncu da hamle yapamıyor,pat oluyor anlaşılıyor!
Windows 7 de sayranç chess oyunu vardı ve çok güzeldi. Öğretiyor ve çesitli zorluk derecelerinde oynanıyordu.Bu oyun bir hazine düzeyinde anlaşıldı!

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı