Sayısal mı Yoksa Sözel mi?

Bu dönemde sayısalcı olmak daha avantajlı.
Notlara bakarak karar vermeyin. İlginize bakıp karar verin. Ne ile ilgileniyorsun ne olmak istiyorsun? Formülmüş, ezbermiş v.s alakası yok. Ezberi de formülü de halledersiniz. Önemli olan, sizin ilginiz. Mesleğinize göre seçim yapın. Hukuk v.s okuyacaksanız, sözel mühendislik v.s okuyacaksanız, kesinlikle sayısal seçmelisiniz. Bu arada belirteyim, sözel bölümü ataması çok zor olan meslekleri barındırır.
Çok doğru bir yorum hocam.

Önceden bu şekilde düşünmek mantıklıydı fakat yeni getirdikleri bu saçma, akıl ve mantık dışı olan sistem matematik yapan her yere yapamayan boş yere girsin mantığında bu yüzden arkadaşın iyi bir sayısal eğitim alması faydasına olacaktır.
Kendisine kalmış bir durum. Okul hayatı boyunca derslerden zevk almayıp okula söveceğine, sevmediği bir mesleği yapıp hayatını mutsuz geçireceğine sevdiği yoldan ilerlesin. Hem insan isteyince her şeyi başarabilir.

1- Yapabileceğini seç
2- Yapmak istediğin ya da gitmek istediğin üniversite bölümünü iyi belirle
3- İki alandaki derslerle de kendini dene
4- Hepsini analiz et.
Sonra seç.
Hocam bana sözel daha kolay geliyor zaten matematikten nefret ediyorum ama bilgisayar mühendisliği istiyorum. Bu arada bir şey soracağım sözel seçtik lisede ama üniversitede sayısal bölüm seçmek mümkün mü?

Tabiki senin hangi bölüme yatkınlığın önemli. Çok basit, eğer matematik, fizik, kimya ve biyoloji ile aran iyiyse kesinlikle sayısal seçmelisin. Fakat bunları pek sevmiyorum veya merakım yok diyosan sözeli seçmelisin. Yok matematik seviyorum fakat diğer sayısal bölümlere yatkın değilim diyosan eşit-ağırlık seçmelisin

Kendisine kalmış bir durum. Okul hayatı boyunca derslerden zevk almayıp okula söveceğine, sevmediği bir mesleği yapıp hayatını mutsuz geçireceğine sevdiği yoldan ilerlesin. Hem insan isteyince her şeyi başarabilir.
İşte sevmediği bir mesleği yapmış olmayacak aksine sevdiği işi yapabileceği bir bölüme sahip olma ihtimali daha fazla olacak. Şöyle ki sayısal puanı alan birisinin TS hariç tüm puanları hesaplanıyor şu anki sistemde. Yani 20 matematik 20 fen yapsa edebiyat çözmese bile TM puanı var ve çözdüğü 20 matematik onu 10 matematik full edebiyat yapan birinin önüne atıyor TM sıralamasında. Bu yüzden artık mühendislik isteyenler bile hukuk yazıyor gelmediği zaman. O yüzden matematik eğitimini iyi alması şart. (geçen sene ve değişiklik yapılmadığı için bu sene)

Şahsen Siyasal Bilgiler Fakültesinde okuyan biri olarak söylüyorum. İlgi alanların ve başarılı olduğun derse göre değişir. Benim Matematiğim ortalama bir seviyedeydi. Sözel derslerim hep 5’di. 7 ve 8. sınıf dönemlerimde Matematiğim 40-50 civarındaydı. Ama azim gösterdim Lise’de özellikle Matematik alanında kendimi geliştirdim. Bu devirde Matematik yapıyorsan akıllısın. Ama eğer yapamıyorsan g**i zekalısın. Banada zamanında çevrem “Bundan adam olmaz, geleceğin çöpçüsü” derdi. Ama Lise’nin başından başladım sonuna kadar full Matematik çalıştım. Eşit ağırlık seçmiştim. Herkes bana “Mühendis, Doktor ol para kazan” derdi. Ama unutmayın arkadaşlar. Her şey para değil. Ben Diplomat olmaya karar verdim. Herkes bana onda para yok olma dedi ama olmaya karar verdim. Önemli olan Vatan’a hizmet. Herkes ilgi alanlarına göre seçim yapmalı. Bizim bir arkadaş var oda veterinerlik okuyor ama hiç sevmediğini söylüyor. Mimar olmak isterken çevresinin baskılarından dolayı veterinerlik seçti. Puanı yetmemişti mimarlığa eğer seçmeseydi babası sanayiye verecekti. Sen kimsenin dediğine bakma sadece hayallerini düşün ve gerçekleştirmek için elinde ne geliyorsa yap. Kısaca hayallerinin peşinden koş. Yılmadan, yorulmadan o hayalini gerçekleştir. Bu bir savaş kaybeden değil kazanan ol! Yapamam değil yapacağım de. MEB belki saçma sapan işler yapıyor ama bizim görevimizde bu saçmalıklarla mücadele etmek. Unutma kaybeden değil kazanan ol!

İşte sevmediği bir mesleği yapmış olmayacak aksine sevdiği işi yapabileceği bir bölüme sahip olma ihtimali daha fazla olacak. Şöyle ki sayısal puanı alan birisinin TS hariç tüm puanları hesaplanıyor şu anki sistemde. Yani 20 matematik 20 fen yapsa edebiyat çözmese bile TM puanı var ve çözdüğü 20 matematik onu 10 matematik full edebiyat yapan birinin önüne atıyor TM sıralamasında. Bu yüzden artık mühendislik isteyenler bile hukuk yazıyor gelmediği zaman. O yüzden matematik eğitimini iyi alması şart. (geçen sene ve değişiklik yapılmadığı için bu sene)
Hocam dediğinizi anlıyorum, sonuna kadar haklısınız ama benim değinmek istediğim nokta şu; eğer dersi sevmiyorsa hem anlaması zor olacak hem de belki hayalinden bile vazgeçirecek. Yoksa tabii ki fen matematik yapar en kral yere kendini atar orası ayrı.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı