Sayısaldan Korkuyorum

FurkanAltun

Kilopat
Katılım
30 Ocak 2018
Mesajlar
8.703
Makaleler
2
Çözümler
29
Yer
İzmir
Arkadaşlar sözelim iyi sayısalda ise bazı derslerim iyi ama maalesef matematikten aşırı derecede korkuyorum. LGS sınavına girdikten sonra matematik korkum iyice arttı çünkü LGS sınavında matematiği en sona bırakmıştım ve 15 dakika da sadece 4 soru çözebildim. 3 tanesi doğru 1 tanesi yanlış olacak şekilde. Üniversite olarak uçak mühendisliği hedefim var ve bu aralar araştırdıktan sonra ne kadar Türkiye'de hak ettiğin parayı alamasan da yine de iyi bir para alındığını farkettim. Tabii ki bu işler para ile başlamıyor ve daha lise 1 öğrencisiyim.

Biliyorum tecrübe falan diyeceksiniz ama maalesef bu devirde belki benim geleceğim de para olmadan hiçbir şey olmuyor. Normalde bilgisayar mühendisliği hedefim vardı ama sayısal mesleklerden vazgeçiyorum yavaş yavaş ve en sonunda hukuk okumaya karar vermiştim ama daha sonra uçak mühendisliği @Jira'nın bir konuda söylemesi tarafından tekrar aklıma yattı. Fen ortalamam 8. sınıfta 92 iken matematik ortalamam maalesef 74 falandı. Fizik bu sene güzel geçiyor şu an için haftada 5 gün kursa kalıyorum okulda iyi bir puan için. Cumartesi 6 saat, hafta içi cuma hariç 1 saat olacak şekilde.

Gelecekte iyi bir meslek istiyorum fakat matematikte 5 ve 6 da yaptığım aptalca hareketler yüzünden kökünden eksik kaldım ve zorlanıyorum. 5 ve 6. sınıfta kötü bir okuldaydım ve ortalamam 72 falandı daha sonra 84'e yükselttim çalışa çalışa 8. sınıftan ise 86 ile mezun oldum. Sizce matematik korkumu yenmek için ne yapmam gerek.

Lütfen sözele yönelin falan demeyin çünkü sözelde güzel meslek yok daha doğrusu iyi para kazandıran meslek yok. Eşit ağırlıkta ise herkes hukuk istediği için ben istememeye başladım. Yardımlarınızı bekliyorum daha erken ama şimdiden önlemlerimi almak istiyorum. Üşenmeyip okuyan, okumayan, yardım eden, etmeyen herkese teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Matematik yapabilmek için matematiği sevmek ve sürekli olarak alıştırma yapmak gerektiğini düşünüyorum, diğer derslere hiç ama hiç benzemeyen bir ders ve sevmeyen insan gerçekten de yapamadımı yapamıyor. Başlangıç seviyesi için antremanlarla matematik kitabını öneririm hem alıştırma yapmak hem ısınmak için çok faydalı bir kitap.
 
Eşit ağırlığa gitsen bile hukuk bölümünü kazanabilmen için yine matematik gerekiyor. Daha lisenin başındasın çok kolay şekilde matematiği en başından başlayarak geliştirebilirsin. Matematiği orta okulda anlamadığın yerlerden itibaren yeniden çalışmaya başla. İnternette konuları öğrenebileceğin bir sürü kaynak var. Şuana kadar gördüğün matematikte korkulacak bir şey yok.
 
Sanırım mantık da korkutmuş seni :) Matematikten korkma hatta sev. Sürekli soru çözmek yerine bol bol tekrar yap, akıl oyunları oyna ve kitap oku. Bunları yaparken de kendini yorma. Fark edeceksin ki Matematiğin gittikçe gelişecek. Aslında olay çok ders çalışmak veya fazla ders görmek değil. Önemli olan disiplinli, programlı ve doğru çalışmak. Mesela Matematik'ten her gün 200 tane bilgi sorusu çözmek yerine 10 tane bilgi sorusu 10 tane de problem çözmek daha iyi olacaktır ama bunu disiplinli yapman çok önemli. Unutma hayat sadece ders çalışmak değil. Sosyal aktiviteler yap, spor yap, hobiler edin, arkadaşlarınla gez -ama doğru arkadaşlarla-, yaz aylarında çalış hatta imkanın var ise tatil zamanlarından meslekleri tanı ama öyle kitaptan değil o mesleği yapan insanlarla tanış ve yanında bir gün geçir, sorular sor, yaşam hikayelerini dinle. Benim tavsiyem bu kadar. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :)
 
Sayısal yoksa uçak dahil bütün mühendislik dallarından vazgeç. Bu bölümleri kazanman için zaten sayısal olarak çok iyi sonuçlar çıkarabilmen lazım sınavda. Üniversitede de uçak (bölüm dersleri dahil) fizik, kimya, matematik...

Benim de yolun başında ahım şahım bir sayısalım yoktu. Meslek lisesi mezunuyum. 12. sınıfta stajdan gelip, kursa giderdim. Eve geldiğimde saat 11.00 falan olurdu. Yatıp sabah 7'de de okula veya staja giderdim.

Bu ülkede iyi yerlere gelmek istiyorsan, çalışacaksın. Başka kaçarın yok. Kolay gelsin.
 
Lise için matematik güzel başladı. Mantık konusu hoşuma gitti şimdi kümelerdeyiz ve kümeler bana aşırı kolay geldi ama üniversite sınavında ortaokul konuları çıkarsa biterim diye düşünüyorum. Fizik, kimya, biyoloji gibi fen bilimine odaklı derslerde iyiyim zaten. Uçak mühendisliği için sayısal gerekli zaten sözel meslekler çok iyi değil. Kurslara kalıyorum zaten dediğim gibi haftada 5 gün. Dediğiniz gibi çalışmayı arttıracağım hedefimin büyük olduğu için üniversite puanları hakkında hiçbir fikrim yok. Lise başında sınıfta kalma korkusu vardı. Mantık ilk başta zor gelmişti sonradan oturdu.
 
Mantık konusu TYT'de 1 soru demek. Ki onu da genelde sormuyorlar. TYT Matematik başlı başına 3 konudan oluşur, sınav odaklı çalışanlar için; yani biz. Problemler, eşitsizlikler ve fonksiyonlar. Bu 3 konuyu halledersen adam gibi, en iyi yerlerin kapısı sana açılır. Yaklaşık 2 aydır problemler çözüyorum. Tabi bu sadece işin matematik kısmı. Her gün matematik ve ek fen dersi çözmezsen imkanın yok bitiremezsin dersleri.

Benim hedeflediğim yerin sıralaması 5 bin. 6 Saat aralıksız okulda test çözüyoruz, son 2 saat dinlenir okul çıkışında da kütüphaneye gideriz. TYT derslerimizi bitirmeye çalışırken 12.sınıfı da geri bırakmıyoruz tabi. Anlayacağın o ki mantıktır kümedir vs. çok yorma kendini. Onlar şu an sana zor gelebilir ama zamanı gelecek seviyen bambaşka yerlerde olacak, olmazsa 40 yıl çekersin cefasını.

Hedeflediğin yere göre çalış. Kendini sına. Bol bol konu çalış. Konuyu test üzerinden çalışmanı tavsiye ederim. Test çözmeyen, çözemeyen, alıştırma yapmayan adam, alıştırmasını gerçek sınavda yapar; sonu kötü olur. 9-10-11.Sınıf derslerim ortalama puanlarda geçti benim ama şu an o sınavlara tekrar girsem çok farklı olurdu her şey.

Hemen şunu da söyleyeyim. Okuldaki sınavlar gerçek ÖSYM sınavlarına dair hiçbir ortak özellik taşımaz. Ne test, ne klasik sınavlar. Benim 9.sınıfta ilk matematik notum 08'di. İkinci matematik sınavım ise 22'ydi. Ben 2 dönem matematikten kaldım. Sürekli taktir alan bir arkadaşım da vardı. Şimdi deneme sıralamalarında benden 30 kişi geride bu arkadaşım. Demem o ki 3 yıl yatarsın, son yıl bir asılırsın ama tam asılırsın; dönüp bir bakarsın ki neymişsin ne olmuşsun. Ben bunu yaşıyorum arkadaşlar. Son sınıfım ve kendimdeki potansiyeli keşke daha önce görebilseymişim, ben çalışmıyordum çünkü. Çalışmayan insan da boşluyor her şeyi. Ama son sene, yumurta dayandı kapıya :)

Sana sadece şunun tavsiyesini vereceğim bir 12.sınıf olarak. Çok çalışmak, okul sınavlarından yüksek almak marifet değil. Düzenli ve verimli çalışmak önemli. 9.Sınıfta 9'u halledeyim deyince de olmuyor. Unutuyor insan. Her şeyin mantığını öğrenmeye çalış. Merak et, soru sor. Sen düzenli ve verimli çalışınca gerisi geliyor zaten. Sınavlardan da yüksek almaya başlıyorsun. Ama okul sınavlarından yüksek almak için çalışma, çalışırken amacın ÖSYM'nin üniversite sınavlarına yönelik olsun. Çünkü okul sınavları okuldan okula farklılık gösterir, biri zor diğeri kolaydır. Senin öğrenmen gereken şey konu. Mantığını kavra. Unutma. Diyeceklerim bu kadar :) Başarılar.
 

Geri
Yukarı