Saz vs gitar

The Fate

Hectopat
Hayır hayır bu defa ki sorumuz saz mı caz mı değil. Biliyorum telli çalgı olmaları dışında çok farklılar ancak ikisinde de bildiğim şarkı skalam çok geniş. Hem çalıp hem söylemeye bayılıyorum. Gitardaki sesler ve ezgiler daha yalın ve dinlendirici ancak sazın da sesi çok etkili ve daha geleneksel. Haliyle bizimkiler sazdan devam et derken arkadaş ortamım gitardan yana oy kullanıyorlar. Sizin düşünceniz nedir bu mevzudaki? Bana bir yol çiz üstat!

Batı tarzı müzik dinliyorsan ve çalmak istiyorsan tabii ki gitar tercih edeceksin. Ancak bizim coğrafyamızdaki müzikleri çalıp söylemek vb. istiyorsanda saz tercih edeceksin. İkisi arasında karar vermen lazım, bu kadar. İkiside harika enstrümanlar. Ayrıca gitar gibi bir enstrümanı arkadaş ortamında vb. de çalabilirsin gibi gözüküyor.

Edit: Sonradan ekleyeyim dedim, Türkçe pop vb. çalacaksan bir süre sonra gitarda kendini aynı şeyi çalıp dururken bulman çok olası. Bence saz daha havalı. Herkes gitar çalıyor zaten sıkıyor.

Gönlünden hangisi geçiyorsa onu al. Veya alabiliyorsan ikisini birden al. İkisi de birbirinden güzel enstrumanlar. Genel olarak dinlediğin, söylemeyi sevdiğin müziklere bağlı karar ver.

2 enstrümanında kendine has zorlukları ve kolaylıkları var elektronik saz da elektronik gitar da profesyonel ortamlarda (dügünlerde) çaldım ama her insanın zevkleri farklı olduğu gibi yetenekleri ve müzik zevki de farklıdır ama sen çevrene bakma sen enstrümanı kendin için alıcaksın çevren için değil ama bana sorarsan saz bana daha iyi geldi yinede karar senin 🫵

Peki birinde gelişirsem ötekinde de gelişme olur mu?
Şimdi iki enstrümanında farklı tutuş şekilleri ve farklı yöntemleri var benim tercihim birini bitirmeden birine başlama sonra kafan karışır ve hevesinde gider

Peki birinde gelişirsem ötekinde de gelişme olur mu?
İkisini de çalıyorum. Birinin tekniğini öğrenmenin diğerinin tekniğini öğrenme konusunda katkısı neredeyse hiç olmayacaktır (şelpe ve tapping benzerliği belki) fakat müzik ile ilgili öğrendiğiniz çoğu şey gelişiminizi diğer enstrumanda da etkileyecektir (minör, majör gamları, modülasyonları vb öğrenmek gibi mesela) bu yüzden ikisi birden aynı anda öğrenilmez demenin yanlış olduğunu düşünüyorum ikisi aynı anda ilerletilebilir hatta müziğin farklı yönlerinin öğrenilmesi açısından da faydalı olacaktır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı