SE7en filmi neden beğeniliyor?

The Ring

Decapat
Daha fazla  
Çok fazla polisiye filmi izlemiş bir insan olarak se7en da özel olan pek bir şey göremedim. Gerek atmosfer olsun, gerek senaryo olsun. Polisiye kısmı ise tam anlamıyla ortalama bence. Sonu haricinde akılda kalan bir sahneside yok benim için. Bu sorum se7en filmini sevenler için. Filmin özel yanı nedir? Neden gelmiş geçmiş en iyi polisiye olarak anılıyor? Dram yönü daha ağır basıyormuş gibi zira film hakkında konuşulduğunda hep Brad Pitt in filmin sonunda ki duygusal sahneyi ne kadar iyi oynadığı yazılıyor. Bence bir filme en iyi polisiye deniyorsa o film duygusal sahnesi ile değilde davanın özgün ve ilginç olmasıyla anılmalı. Se7en iyi bir gerilim, gizem filmi. Ama asla en iyi polisiye olduğunu düşünmüyorum

El Cuerpo ya da Memento diyebilirim iyi polisiye örnekleri için.

Son düzenleme:
İzleyeli çok oldu, tekrar izlemem gerekir ama cinayetlerin 7 büyük günahla ilişkilenmesi, karanlık tonu çoğunlukla yağmurlu olması vb şeyler benim hoşuma gitmişti, ama son sahne de o kadar etkilememişti beni. SE7en yerine polisiye olarak Memories of Murder ya da Prisoners'ı seçebilirim ben de.

İzleyeli çok oldu, tekrar izlemem gerekir ama cinayetlerin 7 büyük günahla ilişkilenmesi, karanlık tonu çoğunlukla yağmurlu olması vb şeyler benim hoşuma gitmişti, ama son sahne de o kadar etkilememişti beni. SE7en yerine polisiye olarak Memories of Murder ya da Prisoners'ı seçebilirim ben de.
Karanlık ton, yağmur, çamur gibi tema öğeleri oldukç klasik aslında. Herhangi bir noir filminde görebiliriz. 7 büyük günahla ilişkilendirilmesi ise sinema açısından kısmen özgün bir konsept sayılabilir ama ben çok beğenemedim çünkü katilin altyapısını yeterince oluşturamamışlar gibi.

Ben de uzun zaman önce izledim ve filmin büyük çoğunluğunu unuttum. Aklımda kalan bölümleri göz önüne alarak yazacağım.

Açıkçası Se7en benim de aşırı sevdiğim bir film değil fakat dönemini düşündüğümüz zaman Hollywood'un alışıldık mutlu sonla biten dedektif filmlerine karşın son derece iç karartan ve kötü sonla biten bir film var karşımızda. Bunun yanında yedi büyük günah olgusu üzerinden toplum eleştirisi de yapıyor. Yedi büyük günah bir ayna misali toplumun içinde bulunduğu durumun bir yansıması gibi aslında. Bu gibi etmenler yanına benim çok da haz etmediğim fakat öne çıkan başarılı bir oyuncu kadrosunun eşlik etmesi filmi ileriye taşıyan unsurlardan biri bence.

Bence efsane sayılmasının nedeni birşeyleri ilk yapan olması. Dedektiflik filmlerine yeni bir soluk kazandırıyor olması. Beklenmedik sonla izleyiciyi yakalayabilmesi. Zamanında izleyenleri etkileyip günümüzde bizim gibi izleyenleri etkileyememesinin nedeni bence o filmden önce ondan ilham alan fakat daha iyi olan (öznel fikrim) yapımları izlemiş olmamız. Mesela hepimizin ortak olarak sevdiği Prisoners filmi. Bazı noktalarda ilham kaynağı olan yapımları izlemek bakış açınızı da değiştirir fakat günümüzde bunun pek mümkün olduğunu düşünmüyorum çünkü çok hızlı bir tüketim var ve herşeyi öğrenmeye ve görmeye zamanımız yok. Çoğunluk olarak hepimiz direk klasik ve sinema tarihine damga vuran filmlerden sinemaya başlamıyoruz. Günümüz ve eski olan yapımları karışık hatta günümüz filmlerini daha çok izliyoruz.

Bu arada Se7en'ın efsane olduğunu kabul etsem de benim için özel bir yeri yok. Polisiye, dedektiflik üzerine bir film tercih edecek olsam The Pledge filmini tek geçerim.

Son düzenleme:
Ben de uzun zaman önce izledim ve filmin büyük çoğunluğunu unuttum. Aklımda kalan bölümleri göz önüne alarak yazacağım.

Açıkçası SE7en benim de aşırı sevdiğim bir film değil fakat dönemini düşündüğümüz zaman Hollywood'un alışıldık mutlu sonla biten dedektif filmlerine karşın son derece iç karartan ve kötü sonla biten bir film var karşımızda. Bunun yanında yedi büyük günah olgusu üzerinden toplum eleştirisi de yapıyor. Yedi büyük günah bir ayna misali toplumun içinde bulunduğu durumun bir yansıması gibi aslında. Bu gibi etmenler yanına benim çok da haz etmediğim fakat öne çıkan başarılı bir oyuncu kadrosunun eşlik etmesi filmi ileriye taşıyan unsurlardan biri bence.

Bence efsane sayılmasının nedeni bir şeyleri ilk yapan olması. Dedektiflik filmlerine yeni bir soluk kazandırıyor olması. Beklenmedik sonla izleyiciyi yakalayabilmesi. Zamanında izleyenleri etkileyip günümüzde bizim gibi izleyenleri etkileyememesinin nedeni bence o filmden önce ondan ilham alan fakat daha iyi olan (öznel fikrim) yapımları izlemiş olmamız. Mesela hepimizin ortak olarak sevdiği prisoners filmi. Bazı noktalarda ilham kaynağı olan yapımları izlemek bakış açınızı da değiştirir fakat günümüzde bunun pek mümkün olduğunu düşünmüyorum çünkü çok hızlı bir tüketim var ve her şeyi öğrenmeye ve görmeye zamanımız yok. Çoğunluk olarak hepimiz direk klasik ve sinema tarihine damga vuran filmlerden sinemaya başlamıyoruz. Günümüz ve eski olan yapımları karışık hatta günümüz filmlerini daha çok izliyoruz.

Bu arada SE7En'ın efsane olduğunu kabul etsem de benim için özel bir yeri yok. Polisiye, dedektiflik üzerine bir film tercih edecek olsam the pledge filmini tek geçerim.

Kötü sonla bitmesini ve ondan önce ona benzer ondan ilham alan filmleri izlememizin bu filme bakış açımızı etkilediğini ben de düşünüyorum aynı şeyi Fight Club'ı çok sonradan izlemiştim izlediğim zaman kapitalizm, toplum eleştirisi dışındaki twist olan kısım çok klişe gelmişti beni pek etkilememişti hala çok iyi film ona bir lafım yok tabii. Polisiye konusunda da artık pek yapılmıyor gibi geliyor bana aklıma son senelerde çıkan film olarak Longlegs geliyor, öneri için de teşekkür ederim birkaç gün önce Kuzuların Sessizliği ile polisiye izlemeye başladım şu anda da Crimson Rivers izliyorum bunu bitirince dediğiniz filmi izleyeceğim.

Kötü sonla bitmesini ve ondan önce ona benzer ondan ilham alan filmleri izlememizin bu filme bakış açımızı etkilediğini ben de düşünüyorum aynı şeyi Fight Club'ı çok sonradan izlemiştim izlediğim zaman kapitalizm, toplum eleştirisi dışındaki twist olan kısım çok klişe gelmişti beni pek etkilememişti hala çok iyi film ona bir lafım yok tabii. Polisiye konusunda da artık pek yapılmıyor gibi geliyor bana aklıma son senelerde çıkan film olarak Longlegs geliyor, öneri için de teşekkür ederim birkaç gün önce Kuzuların Sessizliği ile polisiye izlemeye başladım şu anda da Crimson Rivers izliyorum bunu bitirince dediğiniz filmi izleyeceğim.
Rica ederim hocam. Crimson Rivers'ı da ben ilk defa duydum. Onu listeye alayım. 😁 Sizin öneriniz için de teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı