Rehber Seagate Barracuda HDD'ler neden alınmamalı?

Konu Kapağı.png

Hepinize merhabalar arkadaşlar, bugün bu konuda Seagate'in dümdüz Barracuda disklerinin neden alınmaması gerektiğini anlatacağım. Forumda neredeyse her HDD önerisi konusunda gördüğüm bir HDD. Önerenlere neden alınmaması gerektiğini sürekli anlatıyorum. İşte ben de artık bir konu ile neden alınmaması gerektiğini detaylıca anlatmaya karar verdim. Özellikle ucuz olması sebebiyle çoğu kişi tarafından tercih edilen bir HDD. Lakin 10 TB gibi HDD için az sayılabilecek bir veriden sonra patlıyor bu HDD'ler. İşte biz bu HDD'nin arkasında ki gerçeklere ineceğiz. O halde başlayalım;

| Kayıt Yöntemi |
Birçok kişi HDD alırken genellikle hep RPM yani dönüş hızını dikkate alır. Lakin RPM'e bakarak HDD almak pekte doğru bir iş değil. HDD'lerde verilerin nasıl yazılacağına dair bir sürü kayıt yöntemi vardır. Bunlar SMR, CMR ve HAMR'dır. HAMR daha çok endüstriyel disklerde kullanılan bir kayıt yöntemi. En verimli ve en güvenli kayıt yöntemi olarak geçmektedir kendisi. Yazma işlemi sırasında diskin plakası geçici olarak ısıtılıyor HAMR disklerde. Böylece depolanabilecek veri miktarı devasa ölçülerde artıyor. Öyle ki Seagate bu yöntemle 20 TB HDD'ler üretti bile. Tabii günlük bir kullanıcının HAMR ile falan işi yok. Biz SMR ve CMR'ye bakalım o yüzden. Öncelikle SMR ve CMR arasında ki farkları öğrenelim.
Traditional-HD-vs-SMR-HD.jpg

Resimden göreceğiniz gibi SMR disklerde veriler birbirinin üstüne örtüşecek şekilde yazılır. Yani mesela bir oduncu düşünün. 50 tane odunu var. Bu odunları dizmek istiyor bir yere. Dizeceği alanda dar bir yer. Bu odunları yan yana dizerse odunların sadece 40 tanesi sığabilecek o alana. Ama bu oduncu kardeşimiz odunları üst üste dizerek o alana hepsini sığdırabiliyor. Şimdi bakınca alan tasarrufu açısından mantıklı. Ama o odunların bir sallantıda devrilme olasılığı var. İşte SMR ve CMR farkı tam olarak bu arkadaşlar. SMR'de veriler birbirinin üstüne örtüşecek şekilde yazılarak hem alan tasarrufu sağlanır hem de bir HDD'nin destekleyebileceği maksimum kapasite artar. CMR'de ise veriler yan yana yazılır ve bu yüzden bir HDD'nin destekleyebileceği maksimum kapasite daha az olur SMR HDD'lere göre.

Ama iş dayanıklılığa gelince SMR disklerde veriler oduncu örneğinde verdiğim gibi bir gün devrilirler ve önemli verileriniz varsa sonu çok ama çok ağır olur. SMR hem verimli hem de güvenli bir kayıt yöntemi değil. Ve Seagate'in klasik Barracuda diskleri de bu SMR kayıt yöntemini kullanıyorlar maalesef.
1616938344647.png

Buradan da göreceğiniz üzere klasik Barracuda disklerin 2 TB ve üstü komple SMR kullanıyor. Yani bu bile almamak için bir sebep arkadaşlar. 1 TB versiyonu için CMR dense de yine de alınmamalı. CMR olsa da klasik Barracuda'ların tek sorunu kayıt yöntemi değil. :)

Ayrıca SMR disklerin performansı berbat olur onu da ekleyelim. Bu yüzden kısaca bir HDD alırken mutlaka CMR olmasına özen gösterin. Seagate'in SMR ve CMR tablosu şu şekilde;
1616938571914.png

Genel kullanım için Seagate tarafında en uygun HDD kesinlikle Barracuda Pro. Tamamen CMR bir disk. Ayrıca düz Barracuda gibi sorunlu değil. Barracuda'nın sorunsuz, performanslı ve dayanıklı versiyonu kendisi. Onun dışında NAS için üretilen Ironwolf ve Ironwolf Pro diskleri de olması gerektiği gibi CMR kayıt yöntemini kullanıyor. Exos diskleri HAMR ve Helyum kullandığı için bu tabloda yoklar. Onlar zaten ayrı bir seviye. Onun dışında Seagate'in 2.5 inç disklerini kesinlikle almayın. CMR bir 2.5 inç diski yok Seagate'in. Skyhawk'in Lite ve Mini versiyonlarını da almayın aynı şekilde. Klasik Skyhawk ve Skyhawk AI alınabilir. Skyhawk'ın amacı güvenlik kameraları olduğu için günlük kullanıma uygun değil. Bu tablodan göreceğiniz üzere günlük kullanım için en kral HDD, Barracuda Pro oluyor. :)

| RPM |
Seagate'in dümdüz/klasik Barracuda HDD'leri 2 TB'a kadar 7200 RPM, 3 TB'dan 8 TB'a kadar 5400 RPM diskler. Ayrıca 2 TB olarak iki versiyonu bulunuyor ve birisi 7200 RPM birisi ise 5400 RPM. Kodu "ST2000DM008" olan disk 7200 RPM olan. Kodu "ST2000DM005" olan ise 5400 RPM olan disk. Yani iki tane farklı dönüş hızlarında 2 TB modeli var bu HDD'nin. Ve ikisi de SMR kayıt kullanıyor. 500 GB ve 1 TB'ı 7200 RPM bu arada. Onlar da bir yanlışlık yok ama eğer 2 TB ve kodu "ST2000DM005" olan bir Barracuda disk alacaksanız bilin ki 7200 RPM değil 5400 RPM bir disk almış olacaksınız. 3 TB ve üstü komple 5400 RPM. 5400 RPM bir diskte alınmaz zaten asla.


| Önbellek Miktarı |
Gelelim bu HDD'nin önbellek miktarlarına. Bu HDD'nin birçok kişi 1 TB veya 2 TB versiyonu aldığı için öncelikle bu ikisinin önbellek miktarlarını söyleyelim. 64 MB önbellek var 1 TB versiyonunda. 2 TB versiyonunda ise 256 MB önbellek var. 256 MB önbellek büyük bir miktar ama söz konusu HDD'nin SMR olduğunu düşündüğümüz de hiçbir faydası yok açıkçası. 1 TB versiyonun da 64 MB önbellek var. Diğer rakipleri de 64 MB önbellek kullanıyor. Peki neden bu 1 TB versiyonu hem CMR hem de rakipleri ile aynı miktarda önbelleğe rağmen daha kötü? İşte sebebine geldik!

| Yükleme/Boşaltma Döngüleri |
Bu değerin ne olduğundan bahsedelim önce. Bir HDD'nin maksimum yapabileceği yükleme ve boşaltma . Peki Seagate Barracuda 1 TB HDD'de bu sayı ne kadar? Sadece 50.000!

1616940420577.png

Peki düşük olması neyi ifade ediyor? Bu HDD sadece 50.000 kere yükleme ve boşaltma yapabilecek. Yani ömrünün kısa olacağını söyleyebiliriz. Bu değer için SSD'lerde ki TBW ile benzer bir şey olduğunu söyleyebiliriz. Diğer rakiplerinden Toshiba P300 1 TB ise tam 300.000 yükleme ve boşaltma döngüsü sunuyor. Yani anlayacağınız Seagate Barracuda 1 TB sınıfta kalıyor bu konuda. Diğer daha üst kapasiteler 600.000 yükleme ve boşaltma kapasitesi sunsa da onlar da SMR işte. Çok sıkıntılı bir HDD gerçekten. 1 TB CMR ama yükleme ve boşaltma döngüsü çok az. Diğer kapasiteler ise yükleme ve boşaltma döngüsü olarak üstünler ama bu seferde SMR kayıt kullanıyorlar. Karman çorman bir durum.


| Garanti |
1616941776060.png

Seagate bu HDD'ye sadece 2 yıl garanti sunuyor. :( Çok kısa bir süre. Diğer disklerinde en az 3-5 yıl garanti sunarken bu diske sadece 2 yıl garanti sunuyor. Yani bir bakıma Seagate'in bu diske güvenmediğini de söyleyebiliriz. :D Güvenseler en az 3 yıl garantinin yanı sıra 3 yıl ücretsiz veri kurtarma hizmeti de sunarlar. Yani Seagate'in bile güvenmediği bir HDD'yi almak ne derece doğru olur, siz tahmin edin. :)

| Sonuç |
Sonuç olarak uzak durulması gereken bir HDD. 2 TB ve üstünde SMR olması, 1 TB ve altında CMR olmasına rağmen düşük yükleme ve boşaltma döngüleri sunması ile kesinlikle rezalet ötesi bir HDD. Bu konu ile forumda neden önerilmediğini ve en sık sorun yaşatan HDD olduğunu anlayabilirsiniz. Seagate, 2007'den sonra klasik Barracuda disklerine pek bir önem vermemeye başladı. Özellikle 2007'den sonra çıkan Barracuda 7200.10 ve 7200.11'in durup dururken bozulması, Firmware'ın çökmesi gibi çeşitli sorunları vardı. Ben de o zamanlar bilmeden gidip 7200.11 almıştım. İçerisine 20 yıllık aile fotoğraflarını falan atmıştım üstelik. HDD ile beraber gitti neredeyse hepsi. Bazılarını kurtardım ama sonuç olarak büyük bir veri kaybı yaşattı bana bu 7200.11 diskleri. Ki o zamandan beridir de klasik Barracuda disklerin bir sürü sorunu var. O söz konusu bazı sorunlar devam ediyor halen. Üretimi konusunda hata yapıldığını düşünüyorum bu disklerin.

Neyse, almayın aldırtmayın! Verileriniz bu HDD'ye emanet edilecek kadar değersiz değil. Düşük bütçede Toshiba P300 ve WD Blue varken suratına bile bakılmaz Barracuda'nın. Tabii bu HDD'nin kötü olması Seagate'in kötü bir HDD üreticisi olduğu anlamına gelmesin. Diğer CMR olarak ürettikleri diskler taş gibi. Özellikle Blackbaze'in Seagate diskler ile ilgili yaptığı aşırı olumsuz yorumlardan sonra Seagate baya bir akıllandı. Artık malzemeden kısıp kalitesiz HDD'ler üretmek yerine malzemeden kısmayarak kaliteli diskler üretiyorlar. Barracuda Pro, Ironwolf ve Ironwolf Pro, Skyhawk, Exos gibi diskleri kendi alanlarında çok başarılı, kaliteli diskler. Bu disklerden herhangi birisini gönül rahatlığıyla alabilirsiniz, amacına uygun kullanacaksanız. Barracuda Pro genel kullanım için, Ironwolf ve Ironwolf Pro NAS için, Skyhawk güvenlik kameraları için ve Exos'da endüstriyel kullanım için üretildi. Bu disklere Seagate tarafından güvenildiği için 3 ila 5 yıl arasında değişen garanti süresinin yanı sıra, 3 yıl ücretsiz veri kurtarma hizmeti de sunuluyor.

Umarım yazım sizlere artık bu dümdüz Barracuda disklerin ne olduğunu anlatmıştır. Malzemesinden yazılımına kadar leş bir HDD. Açılan "HDD değerleri, HDD sağlığı düştü" gibi konularda sık sık görülmektedir kendisi. 10 TB veri sonrası diskin üzerinde 33.000 tane bozuk sektör bile çıkıyor düşünün.

HDD.png

Ki bu HDD serisi için Seagate artık kılını bile kıpırdatmıyor. En son 2016 yılında 16. nesil Barracuda diskler geldi bu konuda bahsettiğimiz. Ondan sonra daha bir HDD çıkarmadılar klasik Barracuda altında. Ve daha da çıkartmayacaklar sanırım. Çünkü artık Barracuda serisi HDD değil SSD tarafına yöneldi. :) Hepinize iyi günler diliyorum.

Bu konuyu tüm Barracuda HDD önerenlere atabilirsiniz. :)

PossibleTurco sundu...​
 
Ben de zorunlu olarak Seagate 2 TB aldım bakalım. :D Kargo dağıtıma çıktı. Steam arşivi olarak işimi görsün yeticek. Veri kurtarma gibi bir işim olmaz.
WD Blue alacaktım ama Amazon üzerinden yenilenmiş HDD satılıyormuş.
Amazon sağ olsun, 2. ürün alışım. İlki arızalıydı ve iade ettim.
 
WD Purple 2 TB 5400 RPM kullanıyorum. İkinci el almıştım, 2 yıl çalışmış program üzerinden kontrol ettim. 1 yıldırda ben kullandım ama hala canavar gibi. CoD Warzone oynuyorum deli gibi bana mısın demiyor.
 
@PossibleTurco hocam konuyu hortlattım ama bir şey soracağım. Geçenlerde size sormuştum Seagate 2 TB sonuçlarını atmıştım. Ben bu diski Steam arşivi olarak kullanıyorum. Acaba sorun teşkil eder mi?
Görür tabii ki hocam. SMR olsa da Steam arşivi yapacaksanız sorun değil. İçerisine önemli verilerinizi koymayın yeter. Oyun gibi basit veriler için ideal bir HDD. Kaybolunca üzülmezsiniz yani. :)
Ben de zorunlu olarak Seagate 2 TB aldım bakalım. :D Kargo dağıtıma çıktı. Steam arşivi olarak işimi görsün yetecek. Veri kurtarma gibi bir işim olmaz.
WD Blue alacaktım ama Amazon üzerinden yenilenmiş HDD satılıyormuş.
Amazon sağ olsun, 2. ürün alışım. İlki arızalıydı ve iade ettim.
Merak etmeyin o anlamda işinizi fazlasıyla görecektir. Bu diski hep kötülüyorum ama aslında oyun depolamak için iyi bir HDD. Sadece önemli veriler koyulmamalı bu diske.
WD Purple 2 TB 5400 RPM kullanıyorum. İkinci el almıştım, 2 yıl çalışmış program üzerinden kontrol ettim. 1 yıldır da ben kullandım ama hala canavar gibi. CoD Warzone oynuyorum deli gibi bana mısın demiyor.
WD Purple serisi dayanıklı hocam. Güvenlik kameraları için üretildiklerinden dolayı dayanıklılık daha önemli bu disklerde. Ayrıca hız olarak 7200 RPM bir HDD kadar hızlılar. Bunu da önbelleklerine borçlular.
 
Bende SATA 2 bir Barracuda 2TB var. 150/100 alıyorum. Bayağı eski. Taş gibi hala. Acaba 2007 öncesi üretim mi? 1TB'liği ise 2018'de aldım, bu rehberden sonra ona sadece oyun yüklüyorum. Test programı olarak da CrystalDiskInfo kullandım. Verileri atayım mı? Korktuğum model: ST1000DM010.
Bende SATA 2 bir Barracuda 2TB var. 150/100 alıyorum. Bayağı eski. Taş gibi hala. Acaba 2007 öncesi üretim mi? 1TB'liği ise 2018'de aldım, bu rehberden sonra ona sadece oyun yüklüyorum. Test programı olarak da CrystalDiskInfo kullandım. Verileri atayım mı? Korktuğum model: ST1000DM010.
 

Dosya Ekleri

  • Inked8888888888_LI.jpg
    Inked8888888888_LI.jpg
    105 KB · Görüntüleme: 55
  • Inked98989898989_LI.jpg
    Inked98989898989_LI.jpg
    100,6 KB · Görüntüleme: 51
Bende SATA 2 bir Barracuda 2TB var. 150/100 alıyorum. Bayağı eski. Taş gibi halen. Acaba 2007 öncesi üretim mi? 1TB'liği ise 2018'de aldım, bu rehberden sonra ona sadece oyun yüklüyorum. Test programı olarak da CrystalDiskInfo kullandım. Verileri atayım mı? Korktuğum model: ST1000DM010.
Atın bakalım hocam. Barracuda 7200.9 olması lazım 2007 öncesinde üretildiyse. İyi yapmışsınız oyun diski yaparak. Diske bir şey olursa önemli verilerinizin kaybolmaması açısından sadece oyun için kullanın.
 
Atın bakalım hocam. Barracuda 7200.9 olması lazım 2007 öncesinde üretildiyse. İyi yapmışsınız oyun diski yaparak. Diske bir şey olursa önemli verilerinizin kaybolmaması açısından sadece oyun için kullanın.
Zaten veriler başka disklerde de depolanmış durumda. Erişimim olsun diye bilgisayarda tutuyorum.
 
Barracuda kullanıyorum artık elektrik kesintisinden midir nedir bilemeyeceğim 2. senesinde 1 blok hasar gördü. Low Level Format attım ondan bu yana Smart ve ayrıntılı testlerde arıza vermedi. Açıkçası düzenli kullandığım HDD'nin 1 tane dahi hata vermesi beni üzmüştü. Güzel ve önemli bir makale teşekkürler.
 
Barracuda kullanıyorum artık elektrik kesintisinden midir nedir bilemeyeceğim 2. senesinde 1 blok hasar gördü. Low Level Format attım ondan bu yana Smart ve ayrıntılı testlerde arıza vermedi. Açıkçası düzenli kullandığım HDD'nin 1 tane dahi hata vermesi beni üzmüştü. Güzel ve önemli bir makale teşekkürler.
İşte hocam hassas bir disk. SMR kayıt kullanan çoğu HDD böyle aslında. Ama Barracuda ayrı bir sorunlu. Artık nasıl üretiyorlarsa 2007'den beridir çeşitli sıkıntılar var bu disklerde. Barracuda 7200.10 ile başladı günümüze kadar geldi bu sıkıntılar. 2007 öncesi ya Barracuda alıyorduk ya da Maxtor'un HDD'lerini alıyorduk. Kimse WD'nin yüzüne bile bakmıyordu. Ama 7200.10 ve 7200.11 facialarından sonra Seagate'in gerisinde olan WD bile geçti Seagate'i. Ancak 2017'de Seagate'in CEO'su değişince doğru düzgün HDD'ler üretmeye başladılar. Hatta SSD işine bile ağırlık vermeye başladılar artık.
Keşke bu rehberi 1 yıl önce yapsaydınız... Bu rehberi görüp satın almazdım, sürekli okuma değerleri düşen kötü bir HDD.
1 yıl önce foruma üye değildim hocam. :D Sağlık olsun hocam. Bu bir tecrübe olmuştur artık sizin için. Ben de Barracuda mağdurlarından birisi olarak anlıyorum sizi. :)
 

Geri
Yukarı