Seçilen işletim sistemi Pardus inceleme

LinuxSeven

Picopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Haftanın seçilen işletim sistemi: Pardus

Pardus bir Türk işletim sistemi olmasıyla ön plana çıkan bir işletim sistemi. Eskiden kendini geliştiriyor olsa da şimdi Debian tabanına geçti.

Pardus'un içinden bir görsel:

pardus.png

Pardus'un logosunun ne olduğunu anlamadım. Söylerseniz sevinirim :)
Pardus'un masaüstü ortamları: Xfce, GNOME, SERVER, ETAP, ARM64, Raspberry Pi 4.
Benim en çok sevdiğim Xfce oldu. Zaten günlük hayatımda Manjaro Xfce kullanıyorum. Ekonomi malum :)
Pardus ETAP görseli:

Pardus-Etap-yeni-1024x576.png

Pardus hakkında benim görüşüm: (Undertale dın dın dın dın efekti)

Ben Pardus Xfce Kullandım. Görüşlerim iyi yönde. Diğer dağıtımlara göre ne eksik ne fazla.

Bu benim ilk tanıtımım zamanla kendimi geliştirmeye çalıştıracağım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Makyajlanmış Debian olduğunu söylüyor bazı kişiler. Doğru mudur?

Hocam aslında tam olarak öyle değil. Pardus Debian tabanlı ve Debian'ın üstüne bir tema giydirilmiş doğru ama içerisinde Pardus'a özel araçlar da var: Mesela Pardus yazılım yöneticisi, Pardus güç yöneticisi gibi. Çoğu Linux dağıtımı yukarıda anlattığım gibi. Mesela Linux Mint. Onda da aynı durum var.
Pardus eskiden böyle değildi. Kendi kendine yeten bir sistemi vardı. Tamamen yerliydi. Sonra yanlış hatırlamıyorsam 2010 yılında ana ekip tasfiye ediliyor. Sonra 2013 yılında Debian tabanlı Pardus çıkıyor. Bana sorarsan ilki gerçekten yerliydi ama şu anki Pardus yerli sayılmaz.

Pardus'un logosu Anadolu Parsından gelir.

Yetersiz terimler kullanilarak olusturulmus bir inceleme konusu.

Pardus bir Türk işletim sistemi olmasıyla ön plana çıkan bir işletim sistemi.

Türk isletim sistemi degil zaten forumda bunun hakkinda cokca tartisildi.
"Türkler tarafindan gelistirilen Debian tabanli bir dagitim." cumlesi daha dogru olurdu.

1-2 gorsel koyarak "iyi" diye belirtmeniz yeterli olmuyor zira merak edenler de internetten gorselini inceleyerek yorum yapabilir.

Yetersiz terimler kullanilarak olusturulmus bir inceleme konusu.

Türk isletim sistemi degil zaten forumda bunun hakkinda cokca tartisildi.
"Türkler tarafindan gelistirilen Debian tabanli bir dagitim." cumlesi daha dogru olurdu.

1-2 gorsel koyarak "iyi" diye belirtmeniz yeterli olmuyor zira merak edenler de internetten gorselini inceleyerek yorum yapabilir.
Bir sonraki incelememde bunları dikkate alacağım. Teşekkürler.

Haftanın seçilen işletim sistemi: Pardus

Pardus bir Türk işletim sistemi olmasıyla ön plana çıkan bir işletim sistemi. Eskiden kendini geliştiriyor olsa da şimdi Debian tabanına geçti.

Pardus'un içinden bir görsel:

Eki Görüntüle 1511106

Pardus'un logosunun ne olduğunu anlamadım. Söylerseniz sevinirim :)
Pardus'un masaüstü ortamları: Xfce, GNOME, SERVER, ETAP, ARM64, Raspberry Pi 4.
Benim en çok sevdiğim Xfce oldu. Zaten günlük hayatımda Manjaro Xfce kullanıyorum. Ekonomi malum :)
Pardus ETAP görseli:

Eki Görüntüle 1511111

Pardus hakkında benim görüşüm: (Undertale dın dın dın dın efekti)

Ben Pardus Xfce Kullandım. Görüşlerim iyi yönde. Diğer dağıtımlara göre ne eksik ne fazla.

Bu benim ilk tanıtımım zamanla kendimi geliştirmeye çalıştıracağım.
Yazılım yöneticisi iyi onun dışında artısı yok klasik debian. 7 yıl boyunca sıfırdan geliştirilmişti, bence devam edilmeliydi.

Bence Pardus'a çok haksızlık yapılıyor. Öncelikli hedef kitlesi kamu zaten bir kere bunu bilerek olaya bakmak gerekiyor fakat kamu diye de ev kullanıcısını da üzecek seviyede bir dağıtım değil. Kullandığım dağıtımlarda en severek kullandığım dağıtımların başında gelmiştir hep. Debian dağıtımlı olması da bence bir sorun değil. Son çıkan çekirdeği de kullanmayayım. Standart bir kullanıcı olarak ne kaybederim? Hiçbir şey. Zaten uygulama tarafında da snap ve flatpak gibi seçenekler varken de Debian'ın güncelliğinden dert yanmanın da çok bir anlamı kalmıyor. Öte yandan kendi geliştirdikleri araçlarda var. Bir ev kullanıcısı için gayet kararlı ve yeterli bir dağıtım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı