Şehir ve bölge planlama için MacBook önerisi

260448

Kilopat
Bütçe 14 bin civarında. Buna uygun bir laptop arıyoruz.
Bataryası yetsin, bölümle ilgili programları rahatlıkla kaldırsın, çok can sıkılınca gerektiğinde oyun açabilsin ve Mac olsun diye şartlar var. Önerilerinizi alabilir miyim?

Not: İkinci el olmayacak, eğer fiyat farkı bin liradan az olursa bayiden alınacak ve 14 bini az da olsa geçebilir.

İlk olarak 1650 Ti diye bir kart yok piyasada. 1650 Super var. Önce ürünlerin adlarını öğrenin lütfen. İkinci olarak 2D ile 3D'nin ne olduğunu, oyunların veya diğer grafik tabanlı yazılımların ne olduğunu, aralarındaki farkları öğren, daha sonra gel.

4K çalıştırmaktan kastın nedir? 4K Ultra 360 FPS oyun oynamaksa, evet onu çalıştıramaz. Ama 4K görüntü işlemekse, çatır çatır çalıştırır. Video kod işleme veya video kod çözme işlemleri (encoding/decoding) ise çatır çatır işler. CUDA çekirdekleri sayesinde daha hızlı CAD/CAM render alır mı? Çatır çatır alır. Hem de o Windows ortamında CUDA sayesinde Intel'in ham OpenGL performansından çok daha hızlı alır. 2D diğer işlemlere girme bile girmiyorum, onlar iş yükü bile değiller. En dandik işlemci bile 2D üzerinde görüntü çizebiliyor ekrana (ki örneğin mobil cihazlarda bütün 2D ekran çizimlerini işlemci tek başına halleder, ekran kartı çalıştırılmaz bile).

Keşke dünyayı sadece oyunlardan ibaret sanmasınız...

Tamamen alıcıya kalmış bir karar noktası. Her iki tarafında avantajlarını ve dezavantajlarını tarafsız olarak belirtin. Windows ortamında CUDA avantajı mevcut. MacOS'da (native Mac ve Hackintosh için konuşuyorum) böyle bir ihtimal yok zira OpenGL işlemeye mahkumsunuz. Her iki türlü Intel GPU çalışacağı için performans farkı %10-15'i geçmeyecek. Fakat Mac üzerinde Bootcamp ile Windows boot edilirse CUDA kullanan yazılımlarda harici ekran kartı yüzünden ölçülemeyecek derecede performans farkı oluşacak (en basitinden bir Premiere Pro'da yapılan kurgunun render süresi %300 daha hızlı olacak).
4 GB vrm 4K açmaya bile yetmez ayrıca 1650ti var

İlk olarak 1650 Ti diye bir kart yok piyasada. 1650 Super var. Önce ürünlerin adlarını öğrenin lütfen. İkinci olarak 2D ile 3D'nin ne olduğunu, oyunların veya diğer grafik tabanlı yazılımların ne olduğunu, aralarındaki farkları öğren, daha sonra gel.

4K çalıştırmaktan kastın nedir? 4K Ultra 360 FPS oyun oynamaksa, evet onu çalıştıramaz. Ama 4K görüntü işlemekse, çatır çatır çalıştırır. Video kod işleme veya video kod çözme işlemleri (encoding/decoding) ise çatır çatır işler. CUDA çekirdekleri sayesinde daha hızlı CAD/CAM render alır mı? Çatır çatır alır. Hem de o Windows ortamında CUDA sayesinde Intel'in ham OpenGL performansından çok daha hızlı alır. 2D diğer işlemlere girme bile girmiyorum, onlar iş yükü bile değiller. En dandik işlemci bile 2D üzerinde görüntü çizebiliyor ekrana (ki örneğin mobil cihazlarda bütün 2D ekran çizimlerini işlemci tek başına halleder, ekran kartı çalıştırılmaz bile).

Keşke dünyayı sadece oyunlardan ibaret sanmasınız...

Tamamen alıcıya kalmış bir karar noktası. Her iki tarafında avantajlarını ve dezavantajlarını tarafsız olarak belirtin. Windows ortamında CUDA avantajı mevcut. MacOS'da (native Mac ve Hackintosh için konuşuyorum) böyle bir ihtimal yok zira OpenGL işlemeye mahkumsunuz. Her iki türlü Intel GPU çalışacağı için performans farkı %10-15'i geçmeyecek. Fakat Mac üzerinde Bootcamp ile Windows boot edilirse CUDA kullanan yazılımlarda harici ekran kartı yüzünden ölçülemeyecek derecede performans farkı oluşacak (en basitinden bir Premiere Pro'da yapılan kurgunun render süresi %300 daha hızlı olacak).
Bugün görüştüm, her bilgiyi verdim ancak Mac dışında bilgisayar kullanamadığını ve ablasının da önerisi bu yönde olduğu için Mac almaya karar verdi. Bazı algılar kırılamıyor ne yazık ki. Ona da belirttim ben olsam diğerini alırım diye.

Ayrıca 1650 Ti var.
Evet, varmış. Nvidia OEM olarak Nisan 2020'de sürmüş piyasaya. Daha önceki araştırmalarım da denk gelmemiştim, Notebookcheck veritabanına da ben baktıktan sonra (1-1.5 ay önceydi) eklenmiş gibi gözüküyor. Bilgilendirdiğin için teşekkürler.

4 GB vrm 4K açmaya bile yetmez.
VRM ne zamandan beri görüntü dosyalarını ön bellekleme görevi görüyor? Bahsettiğin VRAM olmasın?

Her neyse, bak ikinciye diyorum. 4K konusunda yanlış fikirlere sahipsin. 4K'dan kastın nedir? Oyun oynamak mı? Render mı almak? Video kodu mu işlemek? Hangisi, söyle ona göre tartışalım. (Ki her başlık için tek tek cevapladım zaten Huma'da bulunan ekran kartının neler yapıp neler yapamayacağını.)

Evet, varmış. NVIDIA OEM olarak nisan 2020'de sürmüş piyasaya. Daha önceki araştırmalarım da denk gelmemiştim, Notebookcheck veritabanına da ben baktıktan sonra (1-1.5 ay önceydi) eklenmiş gibi gözüküyor. Bilgilendirdiğin için teşekkürler.

VRM ne zamandan beri görüntü dosyalarını ön bellekleme görevi görüyor? Bahsettiğin VRAM olmasın?

Her neyse, bak ikinciye diyorum. 4K konusunda yanlış fikirlere sahipsin. 4K'dan kastın nedir? Oyun oynamak mı? Render mı almak? Video kodu mu işlemek? Hangisi, söyle ona göre tartışalım. (Ki her başlık için tek tek cevapladım zaten Huma'da bulunan ekran kartının neler yapıp neler yapamayacağını.)

Render alamaz alsa da zorlanır. Oyun oynayamaz. Video kodu işler. Ayrıca 15.6 inch de 4k ve Full hd'nin farkını anlamaz. Aradaki fiyat farkı çok yoksa söyle 600 700 olsa alsın geçsin. 2000 çok

Huma H5 V2.1.1 15,6" İş Bilgisayarı | Monster Notebook 13.500 TL

Dual Boot ile MacOS kurulumu yaparsınız ve en baba Mac cihazı tokatlaya tokatlaya kullanırsınız. Oyun ve diğer programlar için Windows'a geçiş yaparsınız ve istediğiniz oyunu veya programı da tokatlaya tokatlaya oynarsınız.
Özellikler güzel ama kasa kalitesi kötü bu cihazın.
Buradan öğrenci indirimi ile almanızı tavsiye ederim.

Özellikler güzel ama kasa kalitesi kötü bu cihazın.
Buradan öğrenci indirimi ile almanızı tavsiye ederim.
Çoktan karar verdi, ödemeyi yapacaktı. Biraz geç oldu ama teşekkürler.

Render alamaz alsa da zorlanır.
Render almasam inanacağım da bi' gülme tutuyor biliyor musun?

4K Ultra oyun oynatmaz. Ama 4K oyun oynatır canım. 2013 yılında çıkan GTX 770'le bile 4K oyun oynuyordum o yıllarda. Ki bu kart şuan da güncel olarak GTX 1050 Ti ile eşdeğer güce sahip. GTX 1650'nin 1050 Ti'den %29,8 daha güçlü[1] olduğunu düşünürsek 4K Medium ve High ayarlarda yada 2K Ultra ayarlarda sorunsuzca "akıcı" oynayabileceğini varsayabiliriz. Ki bu dediklerimi zaten Notebookcheck'in sahip olduğu benchmark arşivine bakarak da görebiliriz. 4K Ultra'da AAA oyunların ortalaması 15-20 FPS[2] civarında seyrediyor. AA ve birkaç texture ayarının düşürülmesi ile 4K'da akıcı bir şekilde oynayabilir.

[1]* NVIDIA GeForce GTX 1650 Mobile Specs | TechPowerUp GPU Database
[2]* NVIDIA GeForce GTX 1650 (Laptop) GPU - NotebookCheck.net Tech

Ayrıca 15.6" de 4K ve Full HD'nin farkını anlamaz.
Aaah, aaaaah. Kullanmadığın şeyler hakkında ne çok yorum yapıyorsun sen öyle. Bal gibi de anlaşılır. Küçücük (5.1", 5.7") telefonlarımızda bile bulunan 2K ekranlar farkını bariz belli ediyor. 15.6" boyutta mı belli etmeyecek? (Ki ediyor, merak etme sen. 13.3" ekranda 3K panelin hazzını deneyimlemiş miydin hiç?)

Depends on context my friend. Günlük ofis işlemleri için evet, gereksiz. Ama üretkenlik için 2000 lira değil, 4000 lira olsun yine de o panel farkına değer. Bak diyorum ya, hiç kullanmadın galiba üretkenlik gerektiren yazılımları. Çalışma alanın ne kadar büyük olursa o kadar rahat çalışırsın, projeden kopmazsın. Zırt pırt projenin bir orasına bir burasına kendini ışınlamazsın. Ama tabi deneyimin olmadığı için bunu anlaman zor. Zira deneyimin oyunlardan oluşmakta.

Bak sana tavsiyem o RTX 2060 Mobil ekran kartını oyunlar dışında az biraz başka işler içinde kullan.

Neyse, konu sahibi konuya açıklık getirmiş zaten. Alıcı Mac tercih edecekmiş. Bize de güle güle kullansın demek düşer. Bu saatten sonra sana ek açıklama yapmakla vakit kaybetmeyeceğim. Yeteri kadar yaptım zira.

Render almasam inanacağım da bi' gülme tutuyor biliyor musun?

4K Ultra oyun oynatmaz. Ama 4K oyun oynatır canım. 2013 yılında çıkan GTX 770'le bile 4K oyun oynuyordum o yıllarda. Ki bu kart şuan da güncel olarak GTX 1050 Ti ile eşdeğer güce sahip. GTX 1650'nin 1050 Ti'den %29,8 daha güçlü[1] olduğunu düşünürsek 4K Medium ve High ayarlarda yada 2K Ultra ayarlarda sorunsuzca "akıcı" oynayabileceğini varsayabiliriz. Ki bu dediklerimi zaten Notebookcheck'in sahip olduğu benchmark arşivine bakarak da görebiliriz. 4K Ultra'da AAA oyunların ortalaması 15-20 FPS[2] civarında seyrediyor. AA ve birkaç texture ayarının düşürülmesi ile 4K'da akıcı bir şekilde oynayabilir.

[1]* NVIDIA GeForce GTX 1650 Mobile Specs | TechPowerUp GPU Database
[2]* NVIDIA GeForce GTX 1650 (Laptop) GPU - NotebookCheck.net Tech

Aaah, aaaaah. Kullanmadığın şeyler hakkında ne çok yorum yapıyorsun sen öyle. Bal gibi de anlaşılır. Küçücük (5.1", 5.7") telefonlarımızda bile bulunan 2K ekranlar farkını bariz belli ediyor. 15.6" boyutta mı belli etmeyecek? (Ki ediyor, merak etme sen. 13.3" ekranda 3K panelin hazzını deneyimlemiş miydin hiç?)

Depends on context my friend. Günlük ofis işlemleri için evet, gereksiz. Ama üretkenlik için 2000 lira değil, 4000 lira olsun yine de o panel farkına değer. Bak diyorum ya, hiç kullanmadın galiba üretkenlik gerektiren yazılımları. Çalışma alanın ne kadar büyük olursa o kadar rahat çalışırsın, projeden kopmazsın. Zırt pırt projenin bir orasına bir burasına kendini ışınlamazsın. Ama tabi deneyimin olmadığı için bunu anlaman zor. Zira deneyimin oyunlardan oluşmakta.

Bak sana tavsiyem o RTX 2060 Mobil ekran kartını oyunlar dışında az biraz başka işler içinde kullan.

Neyse, konu sahibi konuya açıklık getirmiş zaten. Alıcı Mac tercih edecekmiş. Bize de güle güle kullansın demek düşer. Bu saatten sonra sana ek açıklama yapmakla vakit kaybetmeyeceğim. Yeteri kadar yaptım zira.
Kullanmadığımı nereden biliyorsun? Hali hazırda oyun geliştirme (Unity) mobil aplikasyon geliştirme ( Android Studio) ve 3D modelleme üzerine çalışıyorum. Evet CS GO LOL gibi oyunlarda 4 60 fps alırsın. Hali hazırda Kuzenimde MateBook pro var (10.nesil) öyle ahım şahım bir fark yok. Ben bile 2060 M ile shader detaylama yaptığım sahneleri render alırken full HD 144 kare anca kullanabiliyorum. Babamda mate 20 pro var bende p Smart 2019 yine ekran farkı çok yok.
Önyargını kırman gerekiyor. İnsanları tanımadan bilmeden eleştirmezsen sevineceğim. Sanki bana 1650 kullandın da 4k render aldın da konuşuyorsun. 1060 kullanıcısıydım eskiden ona rağmen 4K bir landscape oluştururken zorlanıyordu. Bu yüzden 2060'a geçtim

Konu kilitlense daha iyi olacak gerginliğin anlamı yok

Kullanmadığımı nereden biliyorsun? Hali hazırda oyun geliştirme (Unity) mobil aplikasyon geliştirme ( Android Studio) ve 3D modelleme üzerine çalışıyorum. Evet CS GO LOL gibi oyunlarda 4 60 fps alırsın. Hali hazırda Kuzenimde MateBook pro var (10.nesil) öyle ahım şahım bir fark yok. Ben bile 2060 M ile shader detaylama yaptığım sahneleri render alırken full HD 144 kare anca kullanabiliyorum. Babamda mate 20 pro var bende p Smart 2019 yine ekran farkı çok yok.
Önyargını kırman gerekiyor. İnsanları tanımadan bilmeden eleştirmezsen sevineceğim. Sanki bana 1650 kullandın da 4k render aldın da konuşuyorsun. 1060 kullanıcısıydım eskiden ona rağmen 4K bir landscape oluştururken zorlanıyordu. Bu yüzden 2060'a geçtim

Konu kilitlense daha iyi olacak gerginliğin anlamı yok
Bir kere yüksek çözünürlüklü ekran kullandıktan sonra Full HD panellerde pixel saymaya başladım. Ayrıca bu iş bilgisayarı bundan ötürü yüksek çözünürlüklü panel kullanılıyor. Önemli olan kısım renk ama o konuda Huma nasıl bir performans veriyor fikrim yok.
Ayrıca bu cihaz RTX 2060'a göre yavaş kalsa da Studio Book'lardan daha küçük bundan dolayı taşınabilirlik için performanstan kısıyorsunuz mantık basit. Ayrıca Mobilde fiyatlar uçuk oluyor.

Bir kere yüksek çözünürlüklü ekran kullandıktan sonra Full HD panellerde pixel saymaya başladım. Ayrıca bu iş bilgisayarı bundan ötürü yüksek çözünürlüklü panel kullanılıyor. Önemli olan kısım renk ama o konuda Huma nasıl bir performans veriyor fikrim yok.
Hem 4k hem de full hd %100 Srgb
10. Nesil Comet Lake
İşlemciIntel® Comet Lake Core™ i7-10750H 6C/12T; 12MB L3; 8GT/s; 2.6GHz > 5.0GHz; 45W; 14nm
Chipset Özellikleri
ChipsetMobile Intel® HM470 Chipset
Ekran Kartı Özellikleri
Ekran Kartı4GB GDDR5 nVIDIA® GeForce® GTX1650 128-Bit DX12
Ekran Özellikleri
Ekran15,6" FHD %100 sRGB 1920x1080 Mat LED Ekran
Bellek Özellikleri
Bellek16GB (1x16GB) DDR4 1.2V 2933MHz SODIMM
Depolama Özellikleri
1.Port M.2 SSD512GB SAMSUNG PM981a M.2 SSD PCIe 3.0 x4 (Okuma: 3500 MB/s - Yazma: 2900 MB/s)
2.Port M.2 SSDTakılı Değil
İşletim Sistemi
İşletim SistemiWindows 10 Home SL Lisans 64-Bit + 1 Yıllık Office 365 Bireysel 1TB Bulut Dep.
Donanım Özellikleri
KlavyeBeyaz Arka Aydınlatmalı Klavye (Türkçe Q)
KameraHD Kamera (D-MIC*2 özellikli IR Kamera)
Kablosuz AğIntel® Wi-Fi 6 AX201, 2x2 AX + Bluetooth 5.1 M.2 2230 (2,4 Gbps)
Hoparlör2x 2W Hoparlör
Ses SistemiSOUND BLASTER™ Cinema 5
Dahili Kart OkuyucuMikro SD Kart Okuyucu
Gigabit EthernetVar
Bağlantı Özellikleri ve Portlar
USB 2.01x USB 2.0 Portu
USB 3.12x USB 3.1 Gen1 Portu (Type-A)
USB 3.11x USB 3.1 Gen1 Portu (Type-C)
HDMI1x HDMI Portu (HDCP desteği)
Kulaklık / Speaker Çıkışı1x 2-in-1 Audio Jack (Kulaklık - Mikrofon Çıkışı)
Dahili MikrofonVar
Boyutlar ve Ağırlık
Boyutlar356.4 (W) x 233.7 (D) x 16 (H) mm
Ağırlık1.6Kg (91.2WH Pil Dahil)
Adaptör90W - 19V / 4.74A
BataryaGömülü 6 Hücreli Li-Polymer Pil (3S2P 7900mAh / 91.2WH)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı