Siber güvenliğe nereden başlanmalı?

225491

Hectopat
Katılım
16 Ağustos 2018
Mesajlar
233
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Diğer
Merhabalar 14 yaşındayım siber güvenlik konusunda gelişmek istiyorum. Bunu ileride işe dönüştürmek istiyorum nereden başlamalıyım?
 
Siber güvenliğe başlamak için Linux temellerin çok iyi olmalı. Ondan sonrası bazı yazılım dillerini bilmen gerek. Mesela bir SQL injection yaparken kodları okuyabilme lazım. Kısaca önce Linux temelleri ve yazılım öğrenmen gerek.
 
Aldığım bazı kurslarda hocaların neredeyse tamamı önce linux komut sistemini iyi öğrenmek gerektiğini söylemişlerdi. Haklılar çünkü her tool grafik arayüzlü değil. Çoğu işi terminalden yapıyoruz. O yüzden temel linux bilgisi önemli.
 
Buradaki önerilerin hiçbiri.

Üç şey. İkisi başlangıç için birisi de eğitimin için.
  • İşletim sistemlerini öğren, nasıl çalıştıklarını ve ne işe yaradıklarını anla.
  • Araştırma yapmayı öğren.
  • Derslerine çalış.
İşletim sistemlerini bilmeden siber güvenlikçi olamazsın. Bana göre ilk olarak bilinmesi gereken şey sistem. Piyasada senin yaşlarında işlere merak salan birçok arkadaşımız bu yönde hata yapıyor. İşletim sistemlerini tanıyın. Windows kullanmayı bilmeden siber güvenlikçi olma hayaline kesinlikle kapılmayın.

Bu arada yaşın başlangıç falan için kesinlikle küçük değil. Tam öğrenme yaşındasın ve kıymetli zamanların. Bunu iyi değerlendir. Eskiden 15-16 yaşında dünya çapında ses getiren eylemlere, işlere imza atan nice değerli uzmanlar, hackerlar vardı bu ülkede. Bilgiyi öğrenmek için iyi bir yaş.

Daha sonra da en büyük yardımcınız araştırma yapmak. Eskisi gibi değil artık, birçok kaynak var. Bana kalırsa para ödeyip ücretli kursları alman şart değil ki gerek yok. Piyasada çok aşırı kaliteli kaynaklar mevcut.

Ek olarak ben siber güvenlik uzmanı değilim, kendimi o mertebede olacak kadar bilgili bir insan olarak görmüyorum. Sadece araştırıyorum, bildiklerimi kategoride paylaşmaya çalışıyorum :) Umarım faydası dokunmuştur bu mesajımın. Başarılar.
 
Son düzenleme:
CISSP sertifikası veren kuruluşlara bakarak dersleri görebilirsin.
Buradan da devletin başlattığı eğitimler var.

Siber güvenlik için çoğunun dediği gibi OS'ları bilmek. Çoğu bilinen yazılım ve web kodlama dillerini bilmek. En az, çok bilinen 2 yabancı dili iyi bilmek. Matematikte de iyi sayılır derecede ilerlemiş olmak.
Gerçek meslek edinen bunları göze almalı, gençlik hevesi genelde geçici olur o yüzden iyi düşünen. Bilgisayar dünyasında ilerlemek isteyen başlayabilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı