Siber güvenlik mi yoksa web geliştiriciliği mi?

Kendi çıkarımlarını genel kanı olarak doğru kabul etmen ne kadar hoş. Elbette sektörde referans olarak adlandırılan tanıdık etkisi hakim, reddettiğim yok bunu ama bilmediğin kişiler hakkında "kesin böyle olmuştur" diye yorum yapman çok gülünç.

Dostum ben yazılım mühendisiyim, onlarca IK tanıdım bu sektörde. Diploma, junior bir pozisyonda kullanılan en önemli eleme yöntemidir. Junior bir adaydan ne tür bir proje bekleyebilirsin? Zaten tüm kullanılan teknolojilere, sürece hakim olsalar junior değil senior olurlardı. Bu yüzden diploma en önemli eleme yöntemidir. Bilmediğim kişiler de olsalar nasıl girdiklerini tahmin etmek zor değil, ben de bu sektöre dün girmedim.

Ne kadar inanırsın bilmem, 2'si bir şirketin açtığı eğitimler sonrasında işe alındılar Backend pozisyonunda. olarak, biri başvurduğu şirketin nispeten geç geri dönüşü sonrası işe alındı Frontend'di alanı. Öğrenci olan iki isim de yaptıkları çalışmalar ve katıldıkları eğitimler sonrası kısa ve uzun dönem staj olarak süreci yürütüyorlar. Tabii yine inanmazsın, hiçbiri mühendis değil, bilgisayar programcılığı, ybs ve istatistik. :)

İş ilanlarında YBS mezunları zaten birçok pozisyonda Bilgisayar Mühendisliği mezunları ile benzer değerlendiriliyor, bu konuda bir sıkıntı yok. Ancak İstatistik ne alaka? Yazılım ile hiçbir alakası olmayan bir bölüm, sözde veri analisti yetiştiren bölüm öğrencisi nasıl olmuş da developer olarak işe alınmış? Veya 2 yıllık bölüm mezunu programcı nasıl bulmuş? Yükseköğretim istihdam göstergelerine göre iş istihdamı en düşük bölümlerden birisidir 2 yıllık bilgisayar programcılığı. Çünkü çoğu iş ilanında arananlar kısmında şu maddeyi çok sık görürsünüz "Bachelor Degree in CS or related discipline" yani Bilgisayar Bilimleri veya ilgili lisans bölümü istenilir. 2 yıllık bölümler lisans diploması vermez, ancak önlisans mezunu olursunuz. Yani özellikle İstatistik ve 2 yıllık programcılık mezunu arkadaşınınki çok büyük tesadüf ve şans olmuş, eğer gerçekten ortada bir tanıdık yoksa piyasa bu durumdayken bu arkadaşlarına şirket bu işleri lütfetmiş bile diyebiliriz.

Türkiye'deki ilk beşteki üniversitesinden mezun olup iç içe döngü yazamayan "mühendis" de gördüm, ortalama altı bir üniversitenin meslek yüksekokulundan çıkıp startup kuran öğrencisini de.

İstisnalar kaideyi bozmaz. Bu tip durumlarda ortalamayı baz almak en doğrusu. En başarısız mühendis ile en başarılı 2 yıllık mezununu kıyaslamak pek bir anlam ifade etmiyor.

Tabii, şirket de diplomanın verdiği katkı için insanları istihdam ediyor zaten.

Hocam sen gerçekten sektörde olduğuna emin misin? Ben 10 yıllık senior yazılımcıdan mı bahsediyorum sence? Yeni mezunlar için konuşuyorum, gayet de diploma sayesinde iş buluyorlar. Junior bir developer ne gibi bir katkı sunacak şirkete? Bir junior sektörde 1-2 yıl pişecek ki şirkete kazanç sağlasın. Bu süre boyunca aksine eğitim açısından şirkete masraf dahi oluyor. Bu durumda elbette mühendis tercih ediliyor, çünkü mühendislik bölümünü bitiren bir öğrencinin analitik zekası daha yüksek olur, ve yazılım ile ilgili pozisyonlar için gerekli teorik bilgisi de daha fazla olur. Yazılım sektöründe diplomanın hiç olmadığı kadar önemli olduğu bir dönemdeyiz, sektör bir daralma yaşıyor ve aksine talep hiç olmadığı kadar artıyor. Dolayısıyla mühendislerin dahi etkilenebildiği bir sektörde diğer bölüm mezunlarının yazılım sektöründe hiç şansı yok. Bulan da ancak tanıdık sayesinde buluyor, sen de sektörde olduğunu söylüyorsun, bunun farkında olman lazım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı