Sıcak çalışan GameGaraj X7T-5070 iade edilmeli mi?

• Konuyu başlatan Techh
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 197

Techh

Kilopat
Makaleler
1
Yer
Ekzosfer
Merhaba.

X7T-5070 aldım ve Techolay incelemesiyle karşılaştırdığımda, testlerde bazı çelişkili sonuçlar aldım. Wukong'da 20–30 FPS daha az alıyorum. CS2'de de başta aynı sorun vardı ama temiz kurulum ve FPS limitini kaldırınca sonuçlar düzeldi. Wukong'da ise hala daha sorun devam ediyor. Benim testlerimde, bileşenlerin sıcaklığı genel olarak daha yüksek.

GPU'nun 87-88°c'ye çıkması ve throttle yaşaması beni korkutuyor. Macun eskidiğinde, soğutma tıkandığında veya yaz aylarında durum ne olacak diye düşünüyorum.

Ağustos-Eylül aylarından beridir bilgisayarsızım. X7t özelinde, iade/değişim süreçleri de beni çok yordu. Bu ürünü, iade edip etmemekte kararsızım. LOQ - 5070'i elemiştim. Katana 15 HX - 5070 alsam mı diye düşünmeye başladım. Önerilere açığım.

Test sonuçları:
(Ortak test koşulları: Windows güç modu: En iyi performans, kontrol merkezi güç ayarları: Turbo sessiz mod, dGPU, stantsız, ortalama 25 derece oda sıcaklığı)

- Cinebench R23 multi Core (sırasıyla tek döngü ve 10 dakika throttling test)
Turbo Sessiz Performans.webp
Turbo Sessiz Performans.webp
- Prime 95 (small fft's / 16 cores, Hyper-threading)

HWİNFO 64 Verileri (3).webp

- Cyberpunk 2077 (sırasıyla test Sonucu/Oyun içi ayarlar, HWiNFO64 verileri)
Benchmark 2.webp
HWİNFO64 Verileri 2 (1).webp
HWİNFO64 Verileri 2 (2).webp
HWİNFO64 Verileri 2 (3).webp

- Black Myth: Wukong (sırasıyla oyun içi ayarlar, test sonucu, oyun içi OSD, HWiNFO64 verileri)
Turbo Sessiz Mod - Oyun Ayarları.webp
Benchmark 2.webp
Oyun İçi OSD 2.webp
HWİNFO 64 Verileri 2 (2).webp
HWİNFO 64 Verileri 2 (2).webp
HWİNFO 64 Verileri 2 (1).webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Wukong'daki oyun içi değerleri göremedim, aynı resim gözüküyor hepsi. CP'a göre konuşursam CPU throttle yemiş zaten. Bu cihazdan devam edilecekse yapılması gereken CPU'nun PL değerleri düşürülüp + UV yapılıp cihazın altının yükseltilmesi olur. Bunlarla uğraşmam derseniz, neden LOQ istemiyorsunuz? Katana'nın CPU Multi'de GG'den 2K daha düşük puan alıyor, yüksek ihtimalle Power limiti daha düşük, sıcaklıklar daha iyi olsa bile sebebi bu olacaktır. Bu cihazların dışında performans anlamında gerçekten sağlam bir cihaz var ama o da LOQ 17.

Yorum için teşekkür ederim.
Wukong'daki oyun içi değerleri göremedim, aynı resim gözüküyor hepsi.
Konuyu açarken hata yapmışım.
Test Sonuçları:
(Ortak test koşulları: Windows güç modu: En iyi performans, kontrol merkezi güç ayarları: Turbo sessiz mod, dGPU, stantsız, ortalama 25 derece oda sıcaklığı)

- Cinebench R23 multi Core (sırasıyla tek döngü ve 10 dakika throttling test)
Turbo Sessiz Performans.png (10 minutes) Turbo Extreme Mod.png

- Prime 95 (small fft's / 16 cores, Hyper-threading)
HWİNFO 64 Verileri (3).png

- Cyberpunk 2077 (sırasıyla test Sonucu/Oyun içi ayarlar, HWiNFO64 verileri)
Benchmark 2.png HWİNFO64 Verileri 2 (1).png HWİNFO64 Verileri 2 (2).png HWİNFO64 Verileri 2 (3).png

- Black Myth: Wukong (sırasıyla oyun içi ayarlar, test sonucu, oyun içi OSD, HWiNFO64 verileri)
Turbo Sessiz Mod - Oyun Ayarları.png Benchmark 2.png Oyun İçi OSD 2.png HWİNFO 64 Verileri 2 (2).png HWİNFO 64 Verileri 2 (3).png HWİNFO 64 Verileri 2 (1).png

CP'a göre konuşursam CPU throttle yemiş zaten. Bu cihazdan devam edilecekse yapılması gereken CPU'nun PL değerleri düşürülüp + UV yapılıp cihazın altının yükseltilmesi olur.
CPU performans veriyor ancak sıcak çalışıyor, dediğiniz gibi de throttle yiyor. Kullanım koşullarımdan dolayı, cihazın altını yükseltemiyorum. W kısmak ve UV yapmak benim de aklıma geldi ve ThrottleStop indirdim ancak kilitli.
Office modunda ve Google Chrome gezintisi esnasındaki sıcaklık değerleri fazla geldi. HWİNFO64 Verileri: Ekran görüntüsü 2025-11-15 043228.png

Öte yandan, GPU 87-88 derecede çalışıyor. Bu durum beni biraz korkutuyor. Wukong'daki ilk testlerde genellikle mikro takılmalar yaşıyorum. İkinci testlerde bu sorun ortadan kalkıyor. Cyberpunk2077'de yaşamadım ancak yukarıdaki test koşulunda ve oyun içinde ekran düşük FPS gibi ilerliyor, bu esnada FPS'de bir düşüş veya frametime dalgalanması yaşanmıyor. CS2'de ise herhangi bir problem yaşamadım.

Diğer bir konu, HWİNFO64 - PCI Express Error Counters, masaüstünde bir ara 400-500'e dayandı. 3 dakikalık bir Wukong testi esnasında ise 5'e yükseldi. (Mikro takılmalar yaşanmıştı o test esnasında.) Güç planı ayarlarından, PCI Express - Bağlantı Durumu Güç Yönetimi ayarını kapattım ve NVIDIA Denetim Masası'ndaki güç yönetim modu ayarını, maksimum performansı tercih et yaptım. Bu ayarlarla masaüstündeki sorun düzeldi. Biraz uzun yazdım çünkü önceki Nitro 16 cihazımda, frametime dalgalanmasına bağlı mikro takılmalar yaşıyordum.

Bunlarla uğraşmam derseniz, neden LOQ istemiyorsunuz? Katana'nın CPU Multi'de GG'den 2K daha düşük puan alıyor, yüksek ihtimalle Power limiti daha düşük, sıcaklıklar daha iyi olsa bile sebebi bu olacaktır. Bu cihazların dışında performans anlamında gerçekten sağlam bir cihaz var ama o da LOQ 17.
LOQ'un ve X7T'nin soğutma sistemi tasarımı hemen hemen aynı. Termal açıdan avantaj sağlamadığım için panel avantajından dolayı X7T tercih etmiştim.
Öte yandan, yine kullanım koşullarımdan dolayı 17 inch bir cihaz tercih edemiyorum. Katana düşünmemin sebebi; izlediğim inceleme videosundaki İ9 konfigürasyon Katana, 115 W güç çekerken 80 derece civarlarında geziniyordu. Aynı zamanda işlemci de 80 derece civarlarındaydı.

Uzun yazdığımın farkındayım. Dizüstü bilgisayar seçimi, benim için kritik olduğundan dolayı biraz fazla takılıyorum.

Son düzenleme:
W kısmak ve UV yapmak benim de aklıma geldi ve ThrottleStop indirdim ancak kilitli.

UV kilitli de Power limit kısmı da mı?

LOQ'un ve X7T'nin soğutma sistemi tasarımı hemen hemen aynı. Termal açıdan avantaj sağlamadığım için panel avantajından dolayı X7T tercih etmiştim.

LOQ içi:

1763173807267.png

Slayer içi:

1763173884125.png

LOQ 1 adet ortak boru, CPU ve GPU'da ayrı borular. Slayer 2 adet ortak boru. Tek etmen dıştan benzemeleri de değil, zaten biliyorsunuzdur da ekstradan belirteyim macunudur, borunun kalınlığıdır, borunun nereden çıktığıdır, fanın RPM'idir bunların hepsi etkiliyor. Düz şekile bakarak bu çıkarım pek doğru olmamış. GPU'da sıkıntı ettiğinizi anladım zaten, CPU'yu düşürmeye çalışma sebebim gördüğünüz gibi borular ortak, bu tasarımlarda CPU'nun yüke girmesi GPU'yu da fazlasıyla etkiliyor. O düşerse diğerinin de stabil duruma gelmesi muhtemel. Ek olarak LOQ'un 17" olması da soğutma açısından büyük katkıydı da uymuyormuş maalesef.
Katana CPU tam yük altında:

1763174711450.png

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunda da sıcaklıklar iç açıcı değil, geçmeye değmez. GPU + CPU'nun peak attığı yerde yani Hogwars testinde görebilirsiniz. Ek olarak Cinebench skorunun daha düşük olduğu da bariz görülüyor videoda, downgrade olur Katana'ya geçmek. (5070 olanın görmedim ama sıcaklıklar ve CPU performansı için takılanacak nokta değil.)

Valla sıcaklıklara çok takılıyorsanız dediğim gibi LOQ 17 gayet hoş, yoksa Slayer klasmanında idare ediyor. Power limiti değiştiremiyorsanız o sıkıntı ama.

UV kilitli de Power limit kısmı da mı?
Power limit kısmına bakmadım zira kontrol merkezinden, ayrı ayrı limit konulabiliyor.

Düz şekile bakarak bu çıkarım pek doğru olmamış.
Önceki yorumlarınızda haklısınız. Bu çıkarımı yapmamın sebebi, bu incelemedir:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
(9.02'den itibaren bakabilirsiniz.)
Performance - CPU: 26.6 W, GPU: 98.1 W = CPU: 75°, GPU: 78.7°
Maxed - CPU: 48.3 W, GPU: 99.5 W = CPU: 86°, GPU: 86°
Üstelik, bu testlerde ki ekran kartının 5060 olduğunu unutmamak gerekir. Bu W limitlerinde, X7T'nin daha iyi performans vereceğini düşünüyorum.
Yeni bir cihaz olduğu için LOQ'un macununun pump out yapmadığını düşünürsek, macun konusunda bir avantaj veya dezavantajdan bahsedemeyiz diye düşünüyorum.

Bunda da sıcaklıklar iç açıcı değil, geçmeye değmez.
Bu incelemeyi görmemiştim. Katana 15 HX'i de eledim.

Valla sıcaklıklara çok takılıyorsanız dediğim gibi LOQ 17 gayet hoş, yoksa Slayer klasmanında idare ediyor. Power limiti değiştiremiyorsanız o sıkıntı ama.
17.3 inch bir dizüstü satın alamıyorum dediğim gibi. 15.6 inch LOQ'un termal performansını, yukarıda belirttim.
Dediğim gibi kontrol merkezinden PL1, PL2 ve PL4 limitlerini ayrı ayrı kontrol edebiliyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı