Çözüldü Sayısal Sıcaklık ölçeklerindeki grafikte nasıl ilişki kurulur?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Katılım
3 Kasım 2022
Mesajlar
6.330
Çözümler
2
Yer
Plant Dingolfing, Almanya
Merhaba. Detaylı anlatırsanız sevinirim. Yarın fizik yazılısı var ama bir türlü şu sıcaklık ölçeklerindeki grafikte nasıl ilişki kuracağım anlayamadım.
 

Dosya Ekleri

  • 20240526_141806.jpg
    20240526_141806.jpg
    36 KB · Görüntüleme: 37
Çözüm
Attığınız video ile attığınız sorunun tarzı bana biraz farklı geldi. Donma noktasından falan bahsediyor hoca ancak gönderdiğiniz soru farklı. Kaynama veya donma noktası bilmiyoruz,bildiğiniz oran orantı sorusu bu. Tanjantı da -30'ın olduğu yerden aldım, neden yukarıdan almadım inan bilmiyorum alışkanlık olmuş. :D Böyle daha kolayıma geliyor, karşı/komşudan işinizi görürsünüz.Tanjant kafa karıştırıyorsa direkt oran orantı yapın ilk durumda X'i Y'ye bölün. 20/-30 bulacaksınız, oran 2/-3 gelecek. İkinci durumda X'i 60 yapın, aynı oranı yakalamak için Y -90 olmalı.

Trigonometri gördüm ama tanjant vesaire tam kafamda oturmadı. Mesela tanjant'ı hangi açıya bağlı tutacağız yani?

Eki Görüntüle 2205179

20'den 60'a olan üçgende X 2 ise Y -3'tür dedik ama burada 40 yani 4 olmuyor mu? 6 niye dedik kafam karıştı.
Hocam sizi yanlış yönlendirmek istemiyorum. Bu sorunun cevabı -90 mı? Eğer değilse bana attığınız videodaki çözümden gideceğim. Farklı konulardan bahsediyor olabiliriz, kafanız daha fazla karışmasın. Bu arada siz farkları alarak orantı kurmuşsunuz ama yine aynı şey çıkacak X'lerin farkı 60-20=40
Y'lerin farkı -90-(-30)=-60
40/-60'tan oran yine 2/-3 gelir. Çözüm yöntemi çok.
Doğru hocam ben farkı alırken Y ekseninin farkını unutmuşum. Teşekkürler. Sınavda böyle bir soru gelirse oran orantı deneyeceğim. Olmazsa başka nasıl çözebilirim tan yöntemini pek anlamadım işin doğrusu.
 
Doğru hocam ben farkı alırken Y ekseninin farkını unutmuşum. Teşekkürler. Sınavda böyle bir soru gelirse oran orantı deneyeceğim. Olmazsa başka nasıl çözebilirim tan yöntemini pek anlamadım işin doğrusu.
Bence sınavda farkı falan boş ver sen benim tavsiyem. İlk durumda X ve Y oranını bul sonra ikinci duruma bak. En basit yöntem bu. Aslında tanjantta da bir şey yok. Aynı şeyleri yapıyoruz. Senin amacın aralarındaki oranı bozmamak. Bu konuda zaten hocan basit bir grafik verir, böyle soru gelirse ne mutlu.
 

Dosya Ekleri

  • IMG_1666.jpeg
    IMG_1666.jpeg
    118,3 KB · Görüntüleme: 4
Bence sınavda farkı falan boş ver sen benim tavsiyem. İlk durumda X ve Y oranını bul sonra ikinci duruma bak. En basit yöntem bu. Aslında tanjantta da bir şey yok. Aynı şeyleri yapıyoruz.
Tamamdır hocam teşekkürler. Aklıma oturdu. Çözüm olarak raporluyorum.
 
Yok hocam uydurma termometreler. Yani birisi kelvin birisi fahrenheit termometresi gibi düşünülebilir. Yaptığınız çözümü de anlayamadım bu arada.

Zor bir şey değil eğim dediğim X eksenini kesen noktanın karşı/komşu oranı. Doğru sağa yatık ise + sola yatık ise - olur. Buna da eğim deniyor.

Soru da belirttiğim gibi 2/3=60/x olacak. İçler dışlar yap X 90 çıkar. Doğru sağa yatık olacağından -90 alıyorsun bu kadar basit.
 

Geri
Yukarı