Sıfır sistem montajında siyah ekran hatası

Robinito

Centipat
Katılım
17 Haziran 2022
Mesajlar
381
Çözümler
1
Öncelikle herkese selam. Sistem şu şekilde;
- Intel 13700KF.
- Gigabyte Aorus ulta Z690i DDR5.
- Kingston Fury renegade DDR5 RGB 32 GB.
6400MT/s CL32.
- Cooler Master SFX 850W.
- XFX merc 319 RX 6900 XT.

Ekran kartı hariç parçalar sıfır. Ekrana görüntü alamıyorum. Tüm sisten çalışıyor LED'ler ışıklar fanlar çalışıyor ama monitörde siyah ekran. HDMI üzerinden bağlanıyorum. Son BIOS güncellemesi yüklü. Eski sürümleri yükleyip öyle de denedim ama bir faydası olmadı. Defalarca reset atıyorum anca öyle görüntü geliyor. Sonra Windows yeniden başlat yapınca yine görüntü yok. Bellekleri stok ayarlarında çalıştırdım bir şey değişmedi. Şu an XMP II ile 6000MHz CL32'de ayarlı. Bu anakartta problemi gösteren LED ışıkları da olmadığından problemi bulamıyorum.

Daha sonrasında evdeki bir diğer ekran kartıyla denedim. 3070 Ti taktım ve sorunsuz bir şekilde görüntü verdi. Tekrar tekrar kapat aç yaptım ve BIOS ekranı sorunsuz bir şekilde geldi. Benim ekran kartım arızalı olamaz çünkü ana sistemimde 6 aydır sorunsuzca kullanıyorum. Çıkarıp onu tekrardan taktım ve yine görüntü gelmemeye başladı. Benim BIOS'ta bilmediğim bir ayar mı kapalı? Bilgisi olan yardımcı olabilir mi? Teşekkürler.
 
@Robinito bende normalde çalışan sistemim geçen gün ekrana görüntü gelmedi. Ayrıca klavyede çalışmıyordu. BIOS sürümü düşürdüm. Sende 2 sürüm eskiye düşür dene. Yazılımsal hata olabilir.
Ayrıca BIOS'ta UEFI/CSM bölümüne bakın. CSM olmuşsa UEFI yapın. BIOS sıfırlamalarında CSM olabiliyor.
 
Bios'ta boot sekmesinde "csm support" isminde seçenek var. Bende disabled durumda. Onu etkinleştirince altında farklı 3-4 adet daha sekme açılıyor. Bazıları "Legacy" bazıları da "UEFI" durumunda. Onunla bir ilgisi olabilir mi? @babalarx
 


Bu konulardan gerekli bilgilere ulaşabilirsin sanırım. Çünkü ekran kartları da UEFI destekli olabiliyor.

@Robinito Çözüme ulaşabildiniz mi?
 
Son düzenleme:
Malesef henüz çözüme ulaşamadım. Müsait vakit bulamadım. Biosu 2 sürüm kadar düşürdüm, uefi ayarlarını eski haline getirdim. Cmos resetledim. Ekran kartını takıp test edeceğim. Şu an ana bilgisayarımda render için kullanmaktayım ekran kartını. Sizi bilgilendireceğim deneyince.

Hocam eğer takılan bellekler bilgisayardaki test programlarını hata vermeden geçerlerse bu ramlerin anakart ile uyumlu olduklarını söyleyebilir miyiz? @deadfellow
 
Son düzenleme:
Malesef henüz çözüme ulaşamadım. Müsait vakit bulamadım. Biosu 2 sürüm kadar düşürdüm, uefi ayarlarını eski haline getirdim. Cmos resetledim. Ekran kartını takıp test edeceğim. Şu an ana bilgisayarımda render için kullanmaktayım ekran kartını. Sizi bilgilendireceğim deneyince.

Hocam eğer takılan bellekler bilgisayardaki test programlarını hata vermeden geçerlerse bu ramlerin anakart ile uyumlu olduklarını söyleyebilir miyiz? @deadfellow
Anakart üreticine sorunu anlatıp sana özel BIOS yapmalarını iste.
 
Artı -1 Eksi
Aşırı mantıklı tavsiyeniz için teşekkür ederim. Konuyla ilgili bilginizin olabileceğini düşünüp sizden bahsederek hata ettim.
Senin yaşadığın şey bilgi ile olabilecek bir şey değil. Eğer çözümü ben bilsem söylerdim zaten. Bilmediğim için BIOS iste diyorum. Belki orda bir problem olabilir. Çünkü 6900XT'nin o sistemde çalışmayıp diğer kartın çalışmasının hiçbir açıklaması yok çünkü. Kimse yardım edemez bu konuda :D . Büyük ihtimal BIOS'sal bir problem.
 
Son durum: olmadı arkadaşlar. Ekrana yine görüntü gelmiyor. 3-4 denemeden sonra geliyo.

Anakart veya ekran kartı bozuk olsa hiç gelmemesi lazım. Bir şeyler çakışıyor veya bilmediğim bir ayar vs kapalı durumda bence. Psu ile alakası olabilir mi?

Herkese merhaba.
Bütün haftamı zehir eden, gecemi gündüz eden problemin sebebi Anakart çıktı. 2 farklı Ram, Gpu, Psu ile denedim. Hiçbir değişiklik olmadı. Bios ekranı bir geliyor bir gelmiyor. Sapıtıp duruyor. Denemediğim versiyon sıfırlamadığım şey kalmadı.

Keza ekran kartından görüntüde bir gelip bir gidiyor restart atınca. Sistemi çalıştırıyorum, siyah ekran. Klavye ışıklarından windows yüklendiğini anlıyorum. Alt+f4 enter yapınca sistem kapanıyor ve hala görüntü yok... Hem Amd hem de Nvdia ekran kartında oluyor bu sıkıntı.

Newegg Gigabyte ürün sayfasında okuduğum yorumlarda da bu problemi yaşayanları görünce emin oldum, anakart kronik problemli. Kağıtta Pci-e 5.0 destekliyor ama gerçekte 4.0 bile destekleyemiyor.

Anakartı Tekramarket'ten satın aldım. Yarın iletişime geçeceğim bakalım servis ve garanti süreci nasıl işleyecek. Umarım mağdur etmezler, rezalet başlığı açmak veya Thh ile uğraşmak zorunda kalmak istemiyorum gerçekten. Yeterince mağdur oldum zaten. Anakartın her noktasının, pimlerinin fotoğraflarını çektim arşivledim ne olur ne olmaz. Yarın veya cumartesi kargolayacağım muhtemelen.

Yardım etmeye çalışan arkadaşlara teşekkürler. Durum güncellemesi yapacağım.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı