Sıfırdan PC yapılabilir mi?

Makaleler
1
Yer
İstanbul
Bilgisayar okuyorum. Merak ettim böyle bir proje mümkün müdür acaba? Modern bir PC yapilamaz biliyorum ama en temel bilgisayari düşünün. Basit bir işlemci (8 bit mesela) ve 1 2 ekstra parça. Sizce yapılır mi? Yapilirsa da denemeli miyim bitirme projesi olarak?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Çok önemli bir tartışmanın sorusunu dile getirip forumdan sormuşsunuz. Bizim mili yazılım girişimimiz aslında oldu, linux modifiyeli "Pardus" milli yazılımı gibi. Ancak "Microsoft" şirketinin devamlı sürüm atlayarak güncellenen ve dünyaca kabul görmüş Windows yazılımlarıyla rekabet edilemedi, tercih daha çok Microsoft yazılımlarına doğru gitmiş oldu. Pardus'un sınırlı olarak askeri sahada daha yaygın kullanıldığını biliyorum.

PC komponentlerini sıfırdan üretimini yapabilmek yüksek teknoloji ve büyük (ciddi) yatırımlar istiyor. ABD, Çin, vb. gelişmiş ülkeler bu konuda çok erken adım attığı ve kaynaklarını bu yola kanalize edebildiği için şu anda PC parçaları üretiminde lider ülkeler durumdalar. Türkiye'nin bu konuda atılımı daha önce olabilseydi şu anda bu atılım devam edebilirdi. Biz mali kaynaklarımızın bir kısmını terör için veya bu topraklarda var olabilmek için dış güçlere karşı harcıyoruz ve bunu da zorunlu olarak yapmak zorundayız, mevcut toprak bütünlüğümüzü sürdürebilmek için, aslında kaynaklarımızın bir kısmını zorunlu buna ayırmak zorunda olduğumuzun asıl gerçeği de budur.

Teröre çok fazla kaynak ayrılmasa ve bu paralar sadece silikon vadilerini kurmaya ve PC parçaları üretim merkezleri açılmaya çok eski yıllardan beri kanalize edilebilseydi elbette PC parçalarının sıfırdan üretebilmekte biz de öncü ülkelerden biri olabilirdik. Ama mühendislerimize yapılan ve kaza süsü verilen suikastlarla bizim önümüze sürekli taş konuldu. Bu durumda da ancak milli savunma sanayisinde (dış savunmamız için bu en temel zorunluluktu, güçlü ve donanımlı görünmemiz gerekiyordu dışa karşı) çok büyük adımları attık, Bayraktar TB2 ve ve onun üretilen diğer IHA, SİHA, TİHA türev ve serileri gibi. Askeri elektronik alanında çok önemli ve çok kritik elektronik cihazları başarıyla üretiyoruz.

PC parçaları üretimi önümüzdeki yıllarda mümkün olup gerçekleşebilir. Çünkü şimdiye kadar teknolojik alanda yapılanlar ve başarıyla gerçekleştirilenler bundan sonra yapılabilecek olan projelerin bir garantisidir. Atatürkçü ve milliyetçi Türkler olarak bundan asla şüphe duyulamaz. PC parçalarının üretimine start verilebilmesi önümüzdeki günlerde mutlaka gerçekleşebilecektir.

Bilgisayar bölümü güzel bir bölümdür veya gelecek için çok isabetli bir meslek dalı seçimi olmuş. Başarılar. Kolay gelsin

Yapılabilir, gayet mümkün. Siz de evde 8-bit bilgisayar yapabilirsiniz. Tabi bu bahsettiğim senaryo, çipleri hazır aldığınız durum için geçerli.

Tamamen siz üretmek istiyorsanız, tasarımı siz yapabilirsiniz ancak üretimi Tayvan'da yaptırmak durumundasınız. Bu biraz zorlar ama mümkün. Başlangıç olarak RISC-V komut seti mimarisini inceleyebilirsiniz. Bunlarla alakalı açık ve özgür işlemci tasarımları da bulabilirsiniz.

Çok güçsüz bir bilgisayar ister oyunlarda (Minecraft, Terraria, Factorio) ister breadboard üzerinde yapılabilir.

Ama bunların hiçbiri 20 sene öncesinin Celeron'ların C'si bile olamaz. Böyle bir beklenti yoksa ve hoca kabul ettiyse bitirme projesi olabilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı