Şifre çalan virüs nasıl temizlenir?

Bilemeyiz. Belki kendini bir yere kopyalamıştır bile. Taramadan kaçmış olabilir. Sizin yapabileceğiniz en iyi şey yukarıdaki arkadaşların dediği gibi önemli şeyleri yedekleyip temiz bir format atmak. Bizim size verebileceğimiz başka bir tavsiye yok.

Bilgisayara nasıl bir program attığını bilemezsin. Virüs temizleme programları sadece elle tutulur gözle görülür basit virüsleri gösterir. Uzun bir süre virüs açık kaldıysa bilgisayarda ve arkasında aktif bir kişi varsa çok rahat kopyalamıştır dosyaları. Temiz kurulum yapman senin için en iyisi olur.

Direkt formatla kendini kopyaladıysa falan sonradan başın ağrımasın.

Ortada bir virüs bile olmayabilir, her yerde aynı kullanıcı adı/e-posta ve şifre kombinasyonunu kullanıyorsanız brute force ile hesabınızı bulmak çocuk oyuncağı oluyor. Sadece bir sitede kullandığınız şifrenin ifşa olması demek tüm hesaplarınızın ifşa olması demek oluyor çünkü. Kötü niyetli bir kullanıcının sizin hesabınıza girebilmesi için illa bilgisayarınıza virüs yüklemesine gerek yok.

Bu soruna karşı güvenlik önlemi almak için kullandığınız her sitede şifreniz başka olsun, Have I Been Pwned sitesine girip kullandığınız e-postayı kontrol edin, eğer cevap kırmızı arkaplanla "Oh no, Pwned" çıkarsa e-posta adresiniz internette cirit atıyor demektir¹, o e-posta adresini kullanmamanız tavsiye edilir. İlla kullanacağım değiştiremem diyorsanız da varsa 2FA aktif şekilde ve benzersiz bir şifreyle birlikte kullanın.

Virüs olduğundan eminim diyorsanız da temiz kurulum yapmak en sağlıklısı olacaktır. Ancak ben sizin cihazınızda virüs olduğunu düşünmüyorum.

¹ E-postanızın internette cirit atması demek e-posta hesabınıza girebildikleri anlamına gelmez, şifreyi bilmedikleri sürece giriş yapamazlar ancak e-postanızı biliyor olmaları kötü niyetli kullanıcıları 1-0 önde başlatır. Temiz bir e-posta kullanmak daha güvenli olacaktır.

Son düzenleme:
Format atmak veya dünyanın en iyi antivisür yazılımı ile tespit edip dosyayı silmek çözüm değildir.
Örneğin crackli bir uygulama veya yazılımınız vardır trojan gömülüdür, bitti.
Örneğin bilgisayarınızda değil ama android telefonunuzda adı sanı pek duyulmamış bir yazılım vardır, bitti.
gibi gibi gibi
Güvenliği sağlamak önce kullanıcı alışkanlıklarını gözden geçirmek ile başlıyor.

Arkadaşlar bugün sabah ben uyurken canım kardeşim bilgisayarımı açıp virüslü oyun indirmiş Gmail'e bir girdim Instagram'dan giren siz misiniz falan e-posta gelmiş kod gelmiş. Bir girdim hesaba 1000 kişi takip etmişler hesaptan. Neyse kardeşimi bir daha böyle şeyler yapmaması konusunda ufak uyardım sonra da gidip virüsü silmeye çalışıyorum. Şu ana kadar Kaspersky Malwarebytes ve ESET denedim şu anda da BitDefender deniyorum ama hiçbiri bulamıyor acaba virüs işini hallettikten sonra kendini silmiş midir? Yoksa mecbur sıfırlayacağım bilgisayarı ayrıca C ve D disklerinin ikisini de silmem gerekli mi, bir dünya fotoğraf var çünkü nereye atacağım sıfırlacaksam.
Fotoğrafları One Drive gibi yerlere yedekleyip formatlayın. İki diskide formatlayın bence.

Yandex.Disk kullanmadım ama sınırsız yedekleme veriyor sanırım oraya at fotoğrafları.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı