Bir süre önce Sinerji'den AMD bir sitem topladım. Birçok sorun yaşadım ama onları aştık halloldu. Fakat RAM konusunda bir türlü sorunu çözemiyoruz. Ben siparişimde F4-4000C18D-32gtzn 4000MHz AMD D.OC.P uyumlu RAM siparişi vermiştim. Montaj sırasında taktıkları RAM sorun çıkarmış bana aynı özelliklerde F4-4000C18D-32gtzr (sadece sondaki n harfi r olmuş) RAM vereceklerini söylediler. Ben de bir fark yok ise olur dedim.
Sistemi çalıştırıp RAM'i 4000MHz de çıkarmak istediğimde sistem kapandı ve açılmadı. BIOS sıfırlayarak açtım. En fazla 3200MHz de çalıştırabiliyorum. Sonra sitesinden baktım bu RAM sadece bir harf değişikliğinden mi ibaret diye, hayır! Bana verdikleri Intel XMP uyumlu.
Şimdi ben Sinerji bilgisayara diyorum ki bu RAM AMD D.OC.P olmadığı için bunu ben 4000 de kullanamıyorum, bana gelen cevap şu:
"Ürününüzle ilgili öncelikle Intel uyumlu XMP AMD uyumlu D.OC.P diye bir durum söz konusu değildir bu bilgi yanlıştır. "
Adamlar Intel'in XMP'si AMD'nin D.OC.P'u yoktur diyor. Üreticinin sitesinde yazan bilgilere yanlış diyor. Bunlar bilgisayar satıyor arkadaşlar. Ben çok anlamadığım için size sormak istiyorum, ben mi yanlış biliyorum. Adamlara boşuna mı laf söylüyorum yoksa haklı mıyım?
XMP uyumlu RAM AMD'de de çalışmaz diye bir şey yok. Yani alacağınız RAM'in illa D.O.C.P uyumlu olması gerekmiyor. Zaten ikisi de temelde aynı şeyler, isimlendirmesi farklı. Intel XMP destekli bir belleğin AMD sistemde çalışması lazım. Çok nadiren bazı bellekler spesifik olarak belirli işlemciler için tasarlanıyor, o zaman sıkıntı çıkabilir.
Ryzen işlemcilerin bellek kontrolcüsü sadece belli RAM frekanslarına kadar senkronize çalışabiliyor. RAM frekans yükselince desenkron çalışmaya başlıyor. 4000 MHz RAM ile işlemci senkronize çalışamaz ve performans düşer. Hatta eğer anakart otomatik olarak 4000 MHz RAM'i senkronize etmeye çalışırsa bazen bilgisayar hiç açılmıyor veya stabil olmuyor. Bu anakarttan anakarta değişiyor ama genelde ASUS anakartlar otomatik olarak senkronize etmeye çalışıyor ve sorun oluyor. Benim size önerim manuel olarak 3600 MHz'ya beya 3733 MHz'ye almanız RAM'i. 4000 de çalışsa bile zararını görürsünüz.
Tarafınıza gönderilen bilgi doğru. Bellek modüllerinde performansı arttırmak adına extradan JEDEC zamanlamaları bulunur. Platform üreticileri bu zamanlamalar arasındaki geçiş desteğini farklı isimlendirmeler ile pazarlayabilir. XMP uyumlu veya DOCP uyumlu bellek diye bir şey yok. AMD ve Intel platformlarda veya anakartlarda test edilmiş bellekler var sadece. Ayrıca test edilmese bile uymayacak diye bir şey yok zira DDR4 platformu oldukça kapsamlı bir desteğe sahip.
DDR4 RAM tarafında 3600 MHz - CL 16 epey tatlı bir nokta. Bundan sonrası muazzam performanslar sağlamıyor zaten. Daha fazla ileriye gidilmemesi gerektiğini düşünüyorum bu işin meraklısı değilseniz.
XMP uyumlu RAM AMD'de de çalışmaz diye bir şey yok. Yani alacağınız RAM'in illa D.O.C.p uyumlu olması gerekmiyor. Zaten ikisi de temelde aynı şeyler, isimlendirmesi farklı. Intel XMP destekli bir belleğin AMD sistemde çalışması lazım. Çok nadiren bazı bellekler spesifik olarak belirli işlemciler için tasarlanıyor, o zaman sıkıntı çıkabilir.
Ryzen işlemcilerin bellek kontrolcüsü sadece belli RAM frekanslarına kadar senkronize çalışabiliyor. RAM frekans yükselince desenkron çalışmaya başlıyor. 4000 MHz RAM ile işlemci senkronize çalışamaz ve performans düşer. Hatta eğer anakart otomatik olarak 4000 MHz RAM'i senkronize etmeye çalışırsa bazen bilgisayar hiç açılmıyor veya stabil olmuyor. Bu anakarttan anakarta değişiyor ama genelde ASUS anakartlar otomatik olarak senkronize etmeye çalışıyor ve sorun oluyor. Benim size önerim manuel olarak 3600 MHz'ya beya 3733 MHz'ye almanız RAM'i. 4000 de çalışsa bile zararını görürsünüz.
Tarafınıza gönderilen bilgi doğru. Bellek modüllerinde performansı arttırmak adına extradan jedec zamanlamaları bulunur. Platform üreticileri bu zamanlamalar arasındaki geçiş desteğini farklı isimlendirmeler ile pazarlayabilir. XMP uyumlu veya D.OC.P uyumlu bellek diye bir şey yok. AMD ve Intel platformlarda veya anakartlarda test edilmiş bellekler var sadece. Ayrıca test edilmese bile uymayacak diye bir şey yok zira DDR4 platformu oldukça kapsamlı bir desteğe sahip.