Sistem görüntüsü oluştur ve sistem geri yükleme arasındaki fark nedir?

asliaral

Picopat
Katılım
10 Ekim 2020
Mesajlar
158
Çözümler
1
Yer
İstanbul
Merhabalar.

Forumunuzdan ve YouTube'daki videolarınızdan yaralanmaya başlayınca, dün sitenize üye oldum ve bu da ilk konum/mesajım. öncelikle hiçbir teknik bilgim olmadan, her şeyi araştırıp uygulayarak öğrenmeye çalışan biriyim. Bu yüzden cevaplarınızı, basit bir dille ancak mantığını da kavramama yardımcı olacak şekilde yazarsanız çok sevinirim. Ayrıca, lütfen buradaki arkadaşlarım kırılmasın ancak yalnızca yönetici arkadaşlar tarafından cevaplandırma yapılmasını rica edeceğim. Burada kimseyi tanımadığım ve çelişen bilgileri ayrıştırma şansım olmadığı için, bunu özellikle rica ediyorum. Şimdi, sorularıma geçeceğim:

Denetim masası / sistem güvenlik /sistem görüntüsü oluştur ile sistem geri yükleme arasındaki tek fark; sistem geri yükleme noktalarının, belirli dönemler otomatik oluşturulması, diğerinde ise bizim belli bir tarihe ait yedek almış olmamız mı? Örneğin 1 Ekim'de manuel aldığım sistem görüntü yedeğimle, o tarihteki bilgisayarın sistem geri yükleme noktası, bilgisayarı birebir aynı haline mi çevirecek hangisini yaparsam yapayım?

Bir de Windows'un yedekleme ve geri yükleme menüsü var. Sanırım sistem ve tüm dosyaların yedeğini alıyor. Bunun da diğer ikisinden farkı nedir acaba?


Aynı makalede,

"Modern sistemlerde AHCI zaten devrede olduğundan BIOS’ta böyle bir ayarı bulmaya çalışarak vakit kaybetmeyin. Zaten AHCI ayarı olan bir sisteme de UEFI değil, legacy kurulum yapabilirsiniz ancak." Denilmiş. Bende AHCI seçili ve yine farklı kaynaklarda, bu şekilde UEFI format atabileceğimin bilgisi var. Ancak siz ancak eski BIOS kurulur demişsiniz.

Alıntıladığım yazınız, 5 sene önceye ait. Belki ben yanlış yorumluyorumdur belki de sistem değişmiştir ve güncellemek istersiniz diye, bu bilgileri teyit etmek istiyorum.
Bir de sistem bilgisi kısmında ben BIOS modunu UEFI olarak görüyorum. Ancak ben hiçbir zaman başında UEFI olan USB ile kurulum yapmadım. Hatta söylediğim gibi, ne olduğunu bile bilmiyordum. Bu arada kurulum ekranında da bilgisayar değil, Windows logosunu aldım hep.

Bir de bilgisayarın Recovery bölümü var. Acaba buradan format atsam, yine ilk hali ile UEFI haline döner mi ben hiçbir ayar yapmadan? Hatta içinde default gelen kısıtlı da olsa Office ve Office 365'de vardı.

Yoksa buradaki Windows sürümü 2004 öncesi olduğundan (tam hatırlamıyorum ama 1909 olabilir) bu alanı artık tamamen silmem daha mı faydalıdır? Kastettiğim; şu an değil, format atarken kurulum sırasında dokunmadığım EFI ve Recovery bölümlerini tamamen silmek, C ile birleştirerek, ayrılmamış tek alan üzerine Windows kurmak. Bununla; bilgisayar için sakınca doğuracak bir durum oluşur mu, içlerinde bilmediğim önemli başka işe yarayan dosyalar var mıdır?

Ve bunları silip, ileride Windows'un son sürümünü atabileceğim aynı alanları oluşturabilir miyim?

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Sizi zorlamayacak şekilde, ara ara, kısım kısım da yazsanız olur. Yeter ki, kafamdaki bulanıklıklar gitsin.

Kolaylıklar dilerim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yukarı