Çözüldü Sistem RAM'leri tam gücünde kullanmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ensnazm

Hectopat
Daha fazla  
Anakart
Asus b250mv3
İşlemci
İ5 7500T
Merhaba, 1 tane 8 GB 2133MHz'lik RAM'im vardı, yetmemeye başlayınca 3200MHz 8 GB'lik RAM almıştım. PC gayet hızlanmıştı ancak CPU-Z programından baktığımda yeni RAM'im 3200 değil 1600MHz de çalıştığını fark ettim, resimde de belirtmiştim zaten. Ayrıca eski RAM'imde 2133 MHz'de değil 1066MHz de çalışıyordu. Anakartım en fazla 2400MHz RAM desteklediğini biliyorum ancak bu RAM'ler 2400'den daha düşük bir MHz de çalışıyorlar. BIOS üzerinden XMP ayarını aktif ettim ancak herhangi bir değişim göremedim. Bu RAM'lerin MHz değerlerini nasıl arttırabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    26 KB · Görüntüleme: 70
  • Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    22 KB · Görüntüleme: 69
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
CPU-Z'nin o bölümünde niye öyle gösteriyor anlayamadım.
Onlar XMP/JEDEC profilleri. Her RAM'de var o profiller. Onların temel amacı şu: Diyelim sen bu RAM'i aldın ve maksimum frekansı sağlayamayacak bir sisteme sahipsin. O zaman oradaki profillerden birisini BIOS'ta seçiyorsun ve uğraşmamış oluyorsun. JEDEC ise RAM'in fabrikadan çıkarkenki ayarlanmış gecikme profilidir. XMP ise markaların RAM'lere uygulamış olduğu gecikme profilidir. Yani Samsung fabrikasından çıkan bir belleğin profili JEDEC ismini taşır, bu RAM'i satın alan G.SKILL'in JEDEC profiline ayar çekmesi sonrası yeni oluşan gecikme profiline ise XMP denir.
CPU-Z'nin o bölümünde niye öyle gösteriyor anlayamadım.
Onlar XMP/JEDEC profilleri. Her RAM'de var o profiller. Onların temel amacı şu: Diyelim sen bu RAM'i aldın ve maksimum frekansı sağlayamayacak bir sisteme sahipsin. O zaman oradaki profillerden birisini BIOS'ta seçiyorsun ve uğraşmamış oluyorsun. JEDEC ise RAM'in fabrikadan çıkarkenki ayarlanmış gecikme profilidir. XMP ise markaların RAM'lere uygulamış olduğu gecikme profilidir. Yani Samsung fabrikasından çıkan bir belleğin profili JEDEC ismini taşır, bu RAM'i satın alan G.SKILL'in JEDEC profiline ayar çekmesi sonrası yeni oluşan gecikme profiline ise XMP denir.

Çözüm
Onlar XMP/JEDEC profilleri. Her RAM'de var o profiller. Onların temel amacı şu: Diyelim sen bu RAM'i aldın ve maksimum frekansı sağlayamayacak bir sisteme sahipsin. O zaman oradaki profillerden birisini BIOS'ta seçiyorsun ve uğraşmamış oluyorsun. Jedec ise RAM'in fabrikadan çıkarkenki ayarlanmış gecikme profilidir. XMP ise markaların RAM'lere uygulamış olduğu gecikme profilidir. Yani Samsung fabrikasından çıkan bir belleğin profili jedec ismini taşır, bu RAM'i satın alan G.Skill'in jedec profiline ayar çekmesi sonrası yeni oluşan gecikme profiline ise XMP denir.

Tamamdır çok teşekkür ederim sağ olun.

DRAM freq. 2 ile çarpılır. 1200x2 = 2400 MHz RAM'leriniz var. Ancak RAM'in teki 2133 MHz, nasıl 2400 MHz'de çalışıyor onu anlamadım.

Bir RAM'ın 2133 MHz biri 3200MHz anakartım en fazla 2400 MHz destekliyor. 3200 MHz olan RAM 2400MHz de çalışıyor diyeride 2133 olması lazım.

Ancak RAM'in teki 2133 MHz, nasıl 2400 MHz'de çalışıyor onu anlamadım.
Bunu ben de anlamadım. Çünkü XMP'si 2133 olan bir RAM, XMP açtığında 2133 MHz çalışması lazım ama bu 2400 MHz çalışıyor :D İlk kez gördüm böyle bir şey.

Bir RAM'ın 2133 MHz biri 3200MHz anakartım en fazla 2400 MHz destekliyor. 3200 MHz olan RAM 2400MHz de çalışıyor diyeride 2133 olması lazım.
Yok Memory kısmında gördüğün ikisinin ortak frekansı. İkisi de 2400'de çalışıyor. RAM'ler genelde en az frekansta çalışana sabitlenir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı