Sistem toplamayı nasıl öğrenebilirim?

Zamanla öğrenirsiniz. techno3030'da karnından bilgisayar bilerek doğmadı.

Şunları aklınızda tutmalısınız mesela.
 
Evet mantıksız.

Genelde önerilmez, ama bazı farklı senaryolarda veya sistemlerde önerilebilir.

Şimdi sen amacı render almak olan adama kasayı yüksek tutmak için işlemciyi düşük tutar mısın?

Yapmaman gerekiyor, yaparsan bilgisizsindir zaten.
 
Herkese teşekkürler. Kendim biraz öğrenmeye çalışacağım eğer bir sorun olursa yeni konu açıp soracağım. Herkese yardımları için teşekkürler🙏.

Mesela kesinlikle Adata SU630 SSD almamalısın. Kesinlikle ama kesinlikle almamalısın.
 
İşlemci:

AMD Ryzen 5 3500X 3.6GHz 6 Çekirdek 35MB Soket AM4 Fanlı İşlemci​

Anakart:

Asus TUF B450M-Plus AM4 DDR4 4400(OC)MHz mATX Anakart​

Bellek:

Apacer Panther 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL16 Black-Gold Ram​

Ekran kartı:

Asus ROG Strix RX 570 8GB OC GDDR5 256Bit DX12 Ekran Kartı​

SSD:

WD Blue 500GB 560MB/530MB/s M.2 SSD Disk​

Kasa:

GamePower Wraith 650W +80 Bronz Dahili PSU' lu 4x120mm ARGB Fan ARGB Led Bar Gaming ATX​

Gaming aksesuar yazmama gerek yok diye düşünüyorum işletim sistemini kendim kurarım zaten.
Dürüst oluyorum, kötü bir sistem olmuş. Sistemin fiyatını bilmiyorum ama kesinlikle daha iyisi toplanabilir.

Piyasayı iyi takip etmen gerekiyor, hangi parçanın hangisinden daha güçlü olduğu bilmen gerek. Örneğin bu sistemde 3500X yerine 10400F tercih etmeliydin.

Benchmark videoları izleyerek ekran kartlarının arasındaki FPS farklarına bak. Reddit'te veya burada ekran kartı ile ilgili yaşanan sorunlara bak. RX570 yerine 1650 Super tercih edebilirdin.

Özellikle güç kaynaklarını önermediğimiz belli başlı markalar var, GamePower bunlara dahil. Güç kaynakları ayrı bir konu, oldukça detay içeriyor. Şimdilik bu kadar detay öğrenmene gerek yok, hangi modelleri önerip hangi modelleri önermemen gerektiğini bilsen yeter.

En önemlisi bence fiyatlar. Akakçe üzerinden donanımların güncel fiyatlarını sürekli kontrol et, sabit önerilerde bulunma.

Benim ve diğer bilgili arkadaşlarımın topladığı sistemleri incele, kopyala yapıştır da yapabilirsin, problem değil. Bu bilgileri zamanla öğreneceksin. Ben 15 yaşımdayım, 5 yıldır donanımları araştırıyorum ve inceliyorum. Aşağıdaki rehberlere bakmayı da ihmal etme.

 
Kendime 6.500 TL civarı bir sistem toplamak istiyorum ama konu bu değil. Hangisinin hangisiyle uyuştuğunu hangi RAM iyi hangisi kötü Intel 10400 gibi bir şey vardı herhalde o ne işe yarıyordu. Sonra hangi ekran kartı iyi. Ryzen 3500 ne vb. bunun gibi teknik bilgileri nereden öğrenebilirim? Yardımcı olan bütün arkadaşlara teşekkürler.

Techopat, donanım arşivi, PC hocası ya da ona benzer kanalların yorumlara sistem toplama önerisi isteyebilirsin. Ya da geçmişte çekilen sistem toplama videolarındaki sistemleri alabilirsin. Burada ise güncel sistemler hakkında bilgi ve tavsiye alabilirsin. Söyleyeceklerim bu kadar.
 
Mesela kesinlikle Adata SU630 SSD almamalısın. Kesinlikle ama kesinlikle almamalısın.
Çok haklı bir mesaj. Ekran kartı, işlemci diye uğraşırken ''amaan senelerce HDD kullandık zaten, en kötü ne olabilir ki?'' diyerekten aldım ve dandik bir HDD'nin yarısı hızında yazıyor şuan. Kesinlikle ama kesinlikle ucuz diye bu SSD'yi almayın. 20 liralık USB bellekler bile daha güvenilir. En azından stabil çalışıyorlar.
 
Ders 1: Dandik PSU önerme.

Ders 2: Bütçenin yarısı ile ekran kartı al.

Ders 3: Hava sirkülasyonu iyi bir kasa al. Örnek olarak darkflash Pollux veya Zalman n5.

Ders 4: Alacağın SSD'ye dikkat et.

Ders 5: RAM'i çift kanal al.

Ders 6: Darboğaz yapmayacak donanımları al. Birbiri ile uyumlu olsunlar. Mesela i3 10100F işlemcinin yanına RX 570 4 GB > GTX 1650 Super > GTX 1660 Super > RTX 2060 ekran kartlarını koy. Not: Kartların gücü ilerledikçe artıyor.

Ders 6: Monitörden anlamıyorsan alma/önerme.

Ders 7: Alacağın anakartın veya işlemcinin soketi birbiri ile uyumlu olmalı.

Ders 8: Bilgisayarcılara güvenme, parça çalabilirler. Ayrıca bilgisayar alacağın yerdeki çalışan sana milattan kalma önce ekran kartı veya işlemciyi uzay mekiği diye satabilir. "Hemşehri hemşeriyi gurbette öttürür." Diye bir atasözü var ama konuyla alakası azıcık var.

Daha ne diyebilirim ki?

@asimavi1538 uzaktan bakınca harbiden komik geliyor. :D.

Uzaktan bakınca nelerin komik geldiğini ah bir bilebilsen :)

Neyse zamanla anlaşılır neye güldüğümüz.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı