Sistem, Windows klonlanan SSD'den başlamıyor

astridela

Zeptopat
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

- Bu video üzerinden C diskini E diskine klonlayarak Windows aktardım.

Sonrasında BIOS üzerinden 1. seçenek olarak SSD'i seçtim. SSD'den başlamadı, büyük ihtimalle C diskinde de Windows olduğu içindi. Daha sonra C diskini biçimlendirmeyi denedim, Windows'u C'den kullandığıma dair hata çıkarak reddetti. E'de Windows dosyaları birebir var. C hard disk olarak gözüküyor, bu durumda ne yapmalıyım? C'de ki Windows'u nasıl silebilirim veya sildiğimde işletim sistemine giremez miyim? Ben SSD üzerinden girmek istiyorum. SSD'e olarak gözüküyor. Format Da atamam çünkü önemli dosyalarım var bu yüzden klonlama işlemi yaptım. C diskine format atsam E'den başlar mı Windows?

Bilgisayarı açan yeni diski sağlamam için eski diske dokunmam gerekiyor ama? İkisinde de Windows olduğu için gidiyor C'de ki ile açıyor sistemi. C'den o Windows'u kaldırıp, sadece E'de kalarak açılmasını nasıl sağlarım? Dosyalar birebir aynı klonlandı. Ne yapacağımı söyleyin lütfen.

BIOS ekranına girip boot sıralamasındaki diski yeni disk olarak değiştirdiniz mi?
Klonlama bittiğinde bunu yapmanız gerekiyor. Sıralamada eski disk aktiftir halen. Aynı makinede kullanacaksanız ikisi de bunu yapın.

BIOS ekranına girip boot sıralamasındaki diski yeni disk olarak değiştirdiniz mi?
Klonlama bittiğinde bunu yapmanız gerekiyor. Sıralamada eski disk aktiftir halen. Aynı makinede kullanacaksanız ikisi de bunu yapın.

Evet yaptım, ilk sıraya klonladığım diski koydum ama yine de hard diskte olan Windows kullanılıyor olarak gözüküyor.

Klonladıktan sonra start vermeden önce eski diskin sökülmesi lazımdı. Aksi takdirde Windows Boot Manager karman çorman bir hal alıyor. Tecrübelerle sabittir.

Bir USB'ye WinPE hazırla. Eski diskini Diskpart'ta clean üzerinden tamamen temizle ve boot etmeyi dene.

Bilgilerin bir yere gitmeyecek merak etme, sistem açılmasa bile açılır hale getiririz.

Bilgisayarı açan yeni diski sağlamam için eski diske dokunmam gerekiyor ama? İkisinde de Windows olduğu için gidiyor C'de ki ile açıyor sistemi. C'den o Windows'u kaldırıp, sadece E'de kalarak açılmasını nasıl sağlarım? Dosyalar birebir aynı klonlandı. Ne yapacağımı söyleyin lütfen.

Hocam büyük ihtimalle klonlama sırasında bir hata oldu ve siz nereden seçerseniz seçin bootable bölümü ötekinden okuyor. Burada bir sürücü harfi karmaşası olmuş olabilir.

Tekrar ediyorum, eğer yeni diskinizde sorunsuz bir bağımsız bootable bölüm mevcut olsaydı ondan açardı. "İkisinde de olduğu için gidip ondan açıyor" gibi bir durum söz konusu değil, olamaz. Yeni diskinizde düzgün bir başlatma partisyonu oluşmadığı için eskisinden açıyor. Yani siz şu durumdayken eski diskteki Windows'u silerseniz bilgisayarınız açılmayacak. Eski diskinizi çıkarıp bir deneyin, yeni diskiniz ile açıyor mu görün, açmayacaktır.

Bir önceki mesajda bahsettiğim yöntem şansa hataya yer bırakmaz, doğru uygulanırsa istediğiniz sonuca ulaştırır.

Hocam büyük ihtimalle klonlama sırasında bir hata oldu ve siz nereden seçerseniz seçin bootable bölümü ötekinden okuyor. Burada bir sürücü harfi karmaşası olmuş olabilir.

Tekrar ediyorum, eğer yeni diskinizde sorunsuz bir bağımsız bootable bölüm mevcut olsaydı ondan açardı. "İkisinde de olduğu için gidip ondan açıyor" gibi bir durum söz konusu değil, olamaz. Yeni diskinizde düzgün bir başlatma partisyonu oluşmadığı için eskisinden açıyor.

Bir önceki mesajda bahsettiğim yöntem şansa hataya yer bırakmaz, doğru uygulanırsa istediğiniz sonuca ulaştırır.

ARkadaşın tecrübesini bilemiyoruz. O yüzden ısrarla orijinal diski söküp test edin dedim. Verilerim var diyor.

@ssgore
Klonlamada oluşan bir hatadan dolayı değil. Klonlamanın doğası gereği şu an iki diskte de harfi harfine benzer boot verileri var. Sistemin karışması yüksek bir olasılık ki gerçekleşmiş zaten. İlk boottan sonra sisteme tanıtılsaydı sorun olmazdı.

Hocam benim BIOS UEFI değil, eski tip, belki o yüzdendir ama hiç başıma gelmedi, birbirinin aynı şekilde klonlanmış iki başlangıç diski aynı anda bağlıyken hiç sıkıntı yaşamadım bugüne kadar 10-15 kere yapmışlığım vardır.

Eğer hatalıysam eski diski söküp, yeni klonlanan disk ile açmayı deneyebilir arkadaş. Eğer açılmıyorsa işe yeniden başlanabilir ve anlattığım yöntem ile klonlama yapılırsa bu tür boot sıralaması karışıklıklarına karşı birebirdir.

Tek üzerinde durduğum nokta, bu süreçte kaynak diske (eski disk) dokunulmaması, veri kaybı yaşanmaması.

Hocam benim BIOS UEFI değil, eski tip, belki o yüzdendir ama hiç başıma gelmedi, birbirinin aynı şekilde klonlanmış iki başlangıç diski aynı anda bağlıyken hiç sıkıntı yaşamadım bugüne kadar 10-15 kere yapmışlığım vardır.
UEFI sistemlerde klonlama yaptığımda diski sökmezsem her zaman bu sorun başıma geldi, ilkinde benim hatamdır falan dedim ama 2. defadan sonra dersimi aldım. Arkadaşlarımın da başına geldiğinde bu yönergeleri verdim onlara, birebir aynı sorunları yaşadılar çünkü.

Şu an muhtemelen arkadaşın boot imajı klon diskte ama Windows'u ana diskten başlatmaya devam ediyor. Bir keresinde sistem 1. diskte çalışırken Users klasörü 2. diskte çalışıyordu falan, böyle ekstrem sorunlar da mümkün olabiliyor.

UEFI sistemlerde klonlama yaptığımda diski sökmezsem her zaman bu sorun başıma geldi, ilkinde benim hatamdır falan dedim ama 2. defadan sonra dersimi aldım. Arkadaşlarımın da başına geldiğinde bu yönergeleri verdim onlara, birebir aynı sorunları yaşadılar çünkü.

Şu an muhtemelen arkadaşın boot imajı klon diskte ama Windows'u ana diskten başlatmaya devam ediyor. Bir keresinde sistem 1. diskte çalışırken Users klasörü 2. diskte çalışıyordu falan, böyle ekstrem sorunlar da mümkün olabiliyor.

Haklısınız hocam, eski BIOS'larda da benzer sorunları çok seyrek olarak yaşadım, Windows XP döneminde. O zamanlar Acronis kullanıyordum yalnız, MR ile başıma gelmedi hiç. Hatta herşey düzgün gözükürken, yeni klonlanan disk C harfini almış ve eski disk D gözükürken ve sistem görünüşte yeni diskten başlamış gözükürken, eski diski çıkardığımızda tek başına boot edemediğini de görmüşlüğüm var. Dolayısı ile ben esasında imkan varsa tampon disk ile yapmayı tercih ediyorum taşıma işini.

1- Yeni disk takılı değilken bilgisayarı eski diskle aç, eski diskin imajını (clone değil!) bir harici diske al, bilgisayarı kapa, harici diski çıkar.
2- Eski diski sök, aynı porta yeni diski tak, bilgisayarı MR kurtarma medyasıyla aç, harici diski yeniden bağla, harici diskteki imajı yeni diske yaz, bilgisayarı yeniden başlat.
3- Her şey düzgün gözüküyorsa işlem tamam. Bilgisayarı kapat, eski diski başka bir porta bağla, eski disk üzerinde ne istiyorsan onu yap.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı