Sistemde grub ekranı görünmüyor

yunusilk

Hectopat
Katılım
18 Nisan 2020
Mesajlar
245
Çözümler
1
Merhaba.
Windows yüklü bilgisayara önce Ubuntu D'de kurduktan sonra grub ekranı bazen göründü bazen görünmedi. Açılışta siyah ekranda kaldığım da oldu. Bu yüzden bu sistemlerinin yanına Manjaro kurdum belki kendi grub ekranını yükler diye. Ama değişen bir şey olmadı. Bu yüklemeden sonra BIOS ekranım eklediğim fotoğraftaki gibi görünüyor. Manjaro yok gibi ama USB belleği çıkardıktan sonra bir süre kullandım Manjaro'yu. Boot edilebilir alanlarda PXE ve linpus Lite adındaki kısımların ne olduğunu bilmiyorum. Grup ekranı gelmeyince açmak istediğim sistemi BIOS ekranında en üstte taşıyayım dedim ama HDD içindeki bölümlerin sırasını değiştiremedim.

Kısaca,
1. Grub ekranını kolay bir yolla eklemem mümkün mü?
2. Benim yapabileceğim kadar kolay değilse tüm diski silip Ubuntu kurabilirim. Bu durumda ileride bilgisayarı satarken orijinal Windows'u geri getirebilir miyim?
3. Tüm diski silip Ubuntu kurarsam yanına bir Ubuntu daha kurmam kolayca mümkün olur mu? Bu kısımı bankacılık ve kripto para işlemlerim için kullanmayı düşünüyorum.

Teşekkürler.
 

Dosya Ekleri

  • 20211027_033804.jpg
    20211027_033804.jpg
    243,7 KB · Görüntüleme: 35
Son düzenleyen: Moderatör:
1. Grub ekranını kolay bir yolla eklemem mümkün mü?

Ubuntu sistemi açıkken sudo update-grub komutunu çalıştırın. Bu komut ile birlikte yüklü olan işletim sistemleri grub'un içine geçecektir. Grub'da birden fazla işletim sistemi varken varsayılan olarak görünür oluyor. Eğer görünür olmadıysa yine Ubuntu sistemi açıkken sudo nano /etc/default/grub komutunu girdikten sonra GRUB_TIMEOUT_STYLE= satırına eşittirden sonra menu ifadesini ekleyin.

2. Benim yapabileceğim kadar kolay değilse tüm diski silip Ubuntu kurabilirim. Bu durumda ileride bilgisayarı satarken orijinal Windows'u geri getirebilir miyim?

Windows lisansları anakart üzerine yazıldığı için diski, işlemciyi ve RAM'leri değiştirseniz bile herhangi bir zamanda Windows'u tekrar kurarsanız orijinal Windows tekrar yüklenecektir.

3. Tüm diski silip Ubuntu kurarsam yanına bir Ubuntu daha kurmam kolayca mümkün olur mu? Bu kısımı bankacılık ve kripto para işlemlerim için kullanmayı düşünüyorum.

Ubuntu yanına Manjaro kurduğunuz gibi kurulum yapacaksınız. Fazla veya eksik bir şey yapmanıza gerek yok.
 
@dakovey Selamlar

Sudo Update-grub komutundan sonra grub ekranı geldi. Grub ekranından manjaroyu seçtiğimde bilgisayar siyah ekranda kaldı.

Ubuntu dde'yi seçtiğimde parola ekranı gelip bir iki saniye kalıp tekrar siyah ekran verdi.

USB boot seçeneklerinde ne olduğunu bilmediğim PXE seçeneğini en üstte taşıyıp sistemi tekrar başlattım. Grub ekranı gene göründü.

Ubuntu'yu seçtim, parola ekranı görünüp birer iki saniye kaybolup tekrar geldi. Şu an ubuntu içindeyim. En baştan beri verdiği hatayı tekrar verdi, görsel olarak ekledim. Sistemi kapatmadan bir sistem taraması yapsam iyi olacak gibi, ne dersiniz?

Bu arada grub ekranında Windows hiç görünmüyor ama çok da ilgili değilim. Sadece ekemek istedim
Hangi sistemi açmak istiyorsanız BIOS'da F5 ve F6 tuşlarıyla üste alta alabilirsiniz.
Grub sağlıklı çalışmıyorsa şu makaleye bir göz atın işinize yarayabilir.

O makaleye baktım ama o kadar kodu hatasız çalıştırabileceğimi sanmıyorum, kesin bi yerlerde hata yaparım. Teşekkürler gene de :)
Eğer görünür olmadıysa yine Ubuntu sistemi açıkken sudo nano /etc/default/grub komutunu girdikten sonra GRUB_TIMEOUT_STYLE= satırına eşittirden sonra menu ifadesini ekleyin


Bu kodu da denemek istedim. Menü yazısını ekledim, tırnak işaretleri vardı yazmadan önce, onları kaldırmadım. Bu ekranı nasıl onaylayacağımı bulamadım yalnız
Son yazdığım alıntının içinde kalmış, tekrar yazayım:

(Ubuntu sistemi açıkken sudo nano /etc/default/grub komutunu girdikten sonra GRUB_TIMEOUT_STYLE= satırına eşittirden sonra menu ifadesini ekleyin)
Bu kodu da denemek istedim. Menü yazısını ekledim, tırnak işaretleri vardı yazmadan önce, onları kaldırmadım. Bu ekranı nasıl onaylayacağımı bulamadım.'
 

Dosya Ekleri

  • 20211027_111428.jpg
    20211027_111428.jpg
    127 KB · Görüntüleme: 23
  • 20211027_141238.jpg
    20211027_141238.jpg
    177,8 KB · Görüntüleme: 34
Son düzenleme:
Bilgisayar siyah ekranda kaldı.

Siyah ekran olmasının iki sebebi olabilir bunlardan biri ekran kartı sürücülerinin doğru yüklenmemesi diğeri ise görüntü yöneticisinin hata vermesi. Her iki sorun hakında da çok fazla bilgiye sahip değilim. Ama kapalı kaynak ekran kartı sürücülerinin hepsini kaldırıp açık kaynak sürücüleri kurarsanız masaüstüne ulaşabilirsiniz.

Menü yazısını ekledim, tırnak işaretleri vardı yazmadan önce, onları kaldırmadım. Bu ekranı nasıl onaylayacağımı bulamadım.'

menu yazısını tırnak işaretleri olmadan da yazabilirsiniz. CTRL+O tuş kombinasyonu ile kayıt edebilirsiniz.

Bu arada grub ekranında Windows hiç görünmüyor ama çok da ilgili değilim. Sadece ekemek istedim

Bu sorun için de boot repair adlı işletim sistemini indirip USB'ye yazdırıp ardından burada yer alan adımları izlemeniz yeterli olacaktır.
 
@dakovey Bunları yapmak benim için çok zor. O yüzden r daha kolay olur diye resmi Ubuntu dağıtımını indirdim onu kurmak istiledim ama bu sefer de boot seçeneklerinde USB içeriği görünmüyor. Bununla ilgili ayrı bir konu açacağım, çok dağılmasın konu
 

Yeni konular

Geri
Yukarı