Sistemde zaman zaman görüntü gidip geliyor

Televizyona giden elektrik kablosu çıkartılabilir bir kablo ise onu çıkartıp kabloyu sıyır, kablo içinde üç hat olacak, sarı yeşil olanı keserek devreyi tamamlamasını önle, evinde sahte topraklama olduğu için yapması muhtemel (Nötr den toprağa atlama) sorun devam ediyorsa evinde dışı metal olan (buzdolabı, çamaşır makinesi ve PC gibi) toprak hattına kaçak yapıyordur.

Öncelikli olarak kaçak olup olmadığını anlamak için pc nin metal yüzeyine elinin dış yüzeyi ile dokun, bunu yaparken diğer elinle duvara dokun, elini pc nin şasesine sürterken elektriksel bir titreşim hissediyorsan TV kablosu için önerdiğim şeyi PC için de yap.

PC TV gibi aygıtların toprak hattına kesinlikle ihtiyaçları yoktur (Dışı sac olan cihazlar kaçak olduğunda enerjinin büyük bir kısmını toprağa iletebilsin diye yapılır)
Bunu tavsiye etmiyorum. Eğer toprağa ihtiyaç yoksa zaten 2 kanallı kablo kullanıyorlar ve toprak kanalı koyulmuyor. 3 kanallı ve toprak hattına sahip ise, o toprak hattı zaten kaçak akım oluştuğunda kullanıcıyı ve cihazı koruyor aynı zamanda manyetik sinyallere karşı ekranlama yapmayı sağlıyor. Zaman zaman statik deşarja da yardımcı oluyor. Sahte topraklamayı bu şekilde çözmek doğru, değil. Ufak bir sorunu çözmek için yeni sorunlar ve riskler ortaya çıkarmaya gerek yok. Hele ki yeni nesil cihazların, özellikle bilgisayar PSU larının topraklamaya ihtiyaç duyduğunu belirtmek isterim.

Bunu tavsiye etmiyorum. Eğer toprağa ihtiyaç yoksa zaten 2 kanallı kablo kullanıyorlar ve toprak kanalı koyulmuyor. 3 kanallı ve toprak hattına sahip ise, o toprak hattı zaten kaçak akım oluştuğunda kullanıcıyı ve cihazı koruyor aynı zamanda manyetik sinyallere karşı ekranlama yapmayı sağlıyor. Zaman zaman statik deşarja da yardımcı oluyor. Sahte topraklamayı bu şekilde çözmek doğru, değil. Ufak bir sorunu çözmek için yeni sorunlar ve riskler ortaya çıkarmaya gerek yok. Hele ki yeni nesil cihazların, özellikle bilgisayar PSU larının topraklamaya ihtiyaç duyduğunu belirtmek isterim.

Tespit doğru ve mantıklı, lakin aygıtların güvenliği için değil, topraklama yakın mesafedeki yıldırım sinyallerine karşı sistemi tehtid eden bir unsur, sadece topraklama yoluyla yanmış cihazlarım oldu, bunlara psu lar da dahil. Kullanıcıyı elektrik çarpmaması için önlem olarak kullanıldığı doğrudur ancak çok da önemli görmüyorum, bu tür aygıtlar yüzbinde bir elektrik kaçırıyor ve Uydu anteni gibi geniş sac yüzeye sahip olmadıklarından basit çarpılmalar dışında kullanıcısına zarar vermiyorlar.

Manyetik sinyallere karşı ekranlama yaptığı kadar yakın mesafe binalardaki hidrofor yahut asansör motorlarının frekanslarına karşı bile tepki veriyorlar. Şahsen gösterdiğim yöntemin mükemmel olduğunu söyleyemesem de bu şekilde kullanıyorum. Henüz bu yöntemden ben ya da donanımlarım zarar görmedi.

Topraklamayı iptal ettim fakat sorunum devam etmekte yeniden aktif ettim başka öneri veya tavsiyeniz varmı
Ben elektrik elektronik mühendisiyim. Daha önce de size söyledim. Topraklama iptalini tavsiye etmem de demiştim. Regülatör veya izolasyon trafosu belki çare olabilir. Bu iki çözüm haricinde hiç bir şey çare olmaz. Bunlar da pahalı çözümlerdir. Ama yok ben milyarda bir ihtimali bile değerlendirecek ucuz çözümler arıyorum diyorsanız, kaliteli ve kısa bir hdmi kablosuyla deneyin, çoklu prizinizi kaliteli bir prizle değiştirin, bunlar da az da olsa yüksek direnç göstererek akımı sınırlayabiliyor. Ya da akım taşıma kapasiteleri yetersiz kalabiliyor. Ama yine bunlardan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Elinizdeki cihazın (tv) tasarımı bu şekilde ve onları (tv ve pc) diğer cihazlardan izole olarak kullanmadığınız sürece hep göz kırpacak. İzole etmenin en ucuz yolları da regülatör ve ya izolasyon trafosu. (izolasyon trafosunu da eve kurduramazsınız zaten). Tek çare regülatör kalıyor. Bir de öyle deneyin paranız varsa. O bile yüzde yüz ihtimalle çare olamayabilir.

Bu sık yaşanan bir sorun. Güç kaynağı frekansı ile monitör besleme frekanslarının çatışması.
Çözümleri:
UPS kullanın
PSU değiştirin
Monitör değiştirin
Daha ucuzu:
PSU ve monitörün beslendiği prizler ayrı, farklı ve mümkün mertebe birbirinden uzak olsun.

Bu sık yaşanan bir sorun. Güç kaynağı frekansı ile monitör besleme frekanslarının çatışması.
Çözümleri:
UPS kullanın
PSU değiştirin
Monitör değiştirin
Daha ucuzu:
PSU ve monitörün beslendiği prizler ayrı, farklı ve mümkün mertebe birbirinden uzak olsun.
İkisi de aynı alternatif akımı doğru akıma çevirip, doğru akımla çalışıyor ne frekansı ben anlayamadım. Sallamayın lütfen. Ups de bu soruna çare olamaz. Voltaj belirgin oranda düşene kadar devre izolasyonunu sağlamıyor bile. Ancak regülatör kurtarabilir bir ihtimalle. Boş yere masraf yaptırmayın millete. Doğru akımla çalışan cihazlara frekans çatışması diyorsunuz. Hem çatışma ne yahu?

@OzgunUz eğer benzer sorun yaşıyorsanız bilgisayarınızı başka prize monitörünüzü başka prize takmanızı öneriyorum bu öneride masraf yok veya komşudan başka monitör ile denemede...
Tabi ki kimse bu önerileri denemek zorunda da değil.
Doğru akımla beslenen monitörlerin de psu'ların de beslendiği kaynak alternatif akımdır. Özellikle monitör beslemelerinde sözkonusu kaçaklar çok yaygın.
Örneğin bilgisayar kasasına dokunan elektrik çarpıyor, doğru akım insanı çarptı diye mi tanımlıyorsunuz kardeşim?
PSU katlarından alternatif akımın bir şekilde doğru akım katlarına atlamış olduğu örneklerinden uzaksınız.

@OzgunUz eğer benzer sorun yaşıyorsanız bilgisayarınızı başka prize monitörünüzü başka prize takmanızı öneriyorum bu öneride masraf yok veya komşudan başka monitör ile denemede...
Tabi ki kimse bu önerileri denemek zorunda da değil.
Doğru akımla beslenen monitörlerin de psu'ların de beslendiği kaynak alternatif akımdır. Özellikle monitör beslemelerinde sözkonusu kaçaklar çok yaygın.
Örneğin bilgisayar kasasına dokunan elektrik çarpıyor, doğru akım insanı çarptı diye mi tanımlıyorsunuz kardeşim?
PSU katlarından alternatif akımın bir şekilde doğru akım katlarına atlamış olduğu örneklerinden uzaksınız.
Arkadaşım sen gerçekten elektrikten anlamadığın gibi, okuduğundan ve kendi dediğinden de anlamıyorsun. Ups kullanmasını, psu değiştirmesini, monitör değiştirmesini tavsiye etmişsin. Bunlar sorunu çözmeyecek, alakasız ve masraflı yöntemler. Ki zaten konuyu açarken adam bilgisayarı bile (ups) değiştirdiğini söylemiş. Eski bilgisayarımda da yapıyordu demiş.
İkincisi, ben de zaten alternatif akımın doğru akıma çevrildiğini açıkca söyledim. Bilmemek ne alaka? Olayın frekansla alakası olmadığını da belirttim. Evdeki hattın her yerinde frekans 50 hz dir ve hattın her yerinde 20 ms periyodunda aynı anda yükselir ve alçalır. Başka prizde de frekans aynıdır. Zaman zaman farklı prizlerde kullanmak olayı çözer fakat bunun frekans ya da kaçak akım ile alakası yok. Bu, prizlerin akım taşıma kapasitesinin yetersizliği ve ya priz hattının oluşturduğu iç direncin ani akım değişimlerini bir nebze engellemesidir. Ki konuyu arkadaş 3 kat aşağıdaki cihazdan bile etkilendiğini de belirtmiş
Haliyle priz de olayı çözemeyecektir. Konuyu hiç okumadan yazmışsın.

Yorumlarınız için teşekkür ederim regülatör deneyeceğim maaşı aldıktan sonra. Buradan yazarım sonucu.
Yanlızca regülatör öneriniz nedir?

Yorumlarınız için teşekkür ederim regülatör deneyeceğim maaşı aldıktan sonra. Buradan yazarım sonucu.
Yanlızca regülatör öneriniz nedir?
Tükettiğiniz güç değerinin yüzde 30 fazlasını VA cinsinden karşılayabilecek bir regülatör alabilirsiniz. Örneğin bilgisayar, uydu alıcı ve televizyon toplamda 500 watt çekiyorsa siz yüzde 30 fazlası olan 650VA üzeri regülatör almaya çalışın. (W, VAR, VA değerleri farklıdır. Regülatör VA üzerinden sınıflandırılır. Reaktif güç VAR oluşması ihtimaline karşı aktif güç W değerinin yüzde 30 fazlasını VA olarak tercih etmeye çalışın) Bu değerin altında almayın. Marka olarak yerli olsun diyorsanız tunçmatik, fark etmez diyorsanız s link (menşeisini bilmiyorum) lere bakabilirsiniz. Uygun fiyatlı bu ikisi var genelde.
Yalnız regülatörün de sorununuzu çözmeme ihtimaline karşı, 14 gün içinde iade hakkınızı rahatlıkla kullanabileceğiniz güvenilir bir yerden almanızı tavsiye ederim. Böylece sorun çözülmezse de paranız boşa gitmemiş olur. (ben bu ihtimallere karşı hepsiburada satıcısından alıyorum. Mümkünse hepsiburada nın kendi sanal dükkanını tercih ediyorum
Hiç sıkıntı yaşamadığımı belirterek tavsiye ederim.)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı